A keddi kormányülésen támogatták Simicskó István honvédelmi miniszter javaslatát, már meg is jelent a Magyar Közlönyben, hogy a hősi halottá nyilvánított katonákat a miniszter előléptetheti. A korábban eltörölt lehetőség visszaállítása a múlt heti, négy tűzszerész halálát okozó hortobágyi bombarobbanás után merült fel.

Megjelent a Magyar Közlönyben Simicskó István honvédelmi miniszter rendelete, amely újra lehetőséget biztosít arra, hogy a tárcavezető előléptethesse a hősi halottá nyilvánított katonákat. Ez azt jelenti, hogy a keddi kormányülésre az előzetes várakozások szerint bevitte a témát Simicskó, a kormány pedig jóváhagyta a miniszter javaslatát.

A hortobágyi baleset helyszíne - négyen haltak meg a robbanásban, egy társuk megsérültForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Mint arról az Origo is beszámolt, már a múlt heti, négy tűzszerész halálát követelő hortobágyi robbanás után a Magyar Honvédség hősi halottjaivá nyilvánították a balesetben meghaltakat, és kiderült az is: Simicskó arra tesz javaslatot, hogy az elődje, Hende Csaba által elrendelt változtatást visszavonva, a jövőben posztumusz is elő lehessen léptetni a hősi halottá nyilvánított katonákat.

Simicskó István honvédelmi miniszter javasolta a posztumusz előléptetés visszaállításátFotó: Szabó Gábor - Origo

Erről jelent meg most a Közlönyben július 5-i dátummal, de július 1-jétől visszamenőleg alkalmazandó miniszteri rendelet - a baleset július elsején, pénteken történt a hortobágyi egykori bombalőtéren. A rendelet szerint a  miniszter a (...) hősi halottá nyilvánított személyt eggyel magasabb rendfokozatba előléptetheti, kinevezheti vagy hadnagy rendfokozatba kinevezheti.”

A baleset okait és körülményeit feltáró vizsgálat eközben még nem zárult le, de mint arról az Origo beszámolt, az Országgyűlés honvédelmi bizottsága elé vinné a példátlan baleset ügyét a testület két ellenzéki tagja. Az MSZP tisztázná azt is, a honvédség „alvállalkozásban” végzett-e bombamentesítést egy, az ezért uniós pénzt felvevő magáncégnek, amikor a tragédia bekövetkezett.