Tasó László: Minden benne van a vagyonnyilatkozatomban

2016.07.11. 14:11

Nem változtat a vagyonnyilatkozatán Tasó László, mivel szerinte a januárban leadott dokumentumban minden pontosan szerepel, a korábbi évekre vonatkozóan pedig állásfoglalást kér a mentelmi bizottságtól – többek között erről beszélt az Origónak a fideszes politikus. Tasóról a Direkt36 írta, hogy értékes földterületeket és a birtokai után járó állami támogatásokat is kihagyta vagyonnyilatkozatából. 

Miért hagyott ki olyan ingatlanokat a nyilatkozatból, amelyek évek óta a tulajdonában állnak?

Bár a rólam megjelentetett cikkek ezt állítják, a valóság ezzel szemben az, hogy minden, a tulajdonomban lévő ingatlan szerepel a 2016. január 28-án leadott vagyonnyilatkozatban. Minden birtokomban lévő földterületet feltüntettem.

Egy kéthektáros földdarabról az elmúlt tíz évben úgy írt a vagyonnyilatkozataiban, mintha csak felerészben lenne a tulajdonosa, miközben teljesen az Öné volt.

Házastársi jogon a fele a feleségemé, a közösen szerzett tulajdon felerészben az enyém.

Miért hagyott ki hárommillió forintot a Nyíradony környékén elterülő birtokai után kapott állami támogatásokból? Ezeket miért nem vallotta be?

Minden támogatás benne van a nyilatkozatomban, amit 2015-ben kaptam. Ráadásul a Magyar Vidékfejlesztési Hivataltól kapott igazolás szerint is, a 2015-ös területalapú támogatás tárgyévben folyósított részének csak a fele érkezett meg, de a teljes összeget, 321 104 forintot tüntettem fel. A területalapú támogatás bevétel és nem jövedelem, hamis látszatot kelt, hogy növeli a vagyont, de 2014-től szerepeltetem a legkisebb támogatást is. A műveletlen, gyenge termőképességű szántókra, erdőtelepítésre csak egyszer adnak támogatást, de több év alatt folyósítják.

Tasó Lászó nem változat a nyilatkozatánFotó: Hirling Bálint - Origo

Mit lehet ilyenkor tenni, kijavítja ezt a hibát?

A területalapú támogatások esetében a tárgyévre vonatkozó teljes összeget megfelezik, így az év második felében érkezik az összeg másik fele, ezért nem kell változtatnom a 2015-ös nyilatkozatban leírtakon.

Személyesen lobbizott azért, hogy vonják belterületbe az egyik telkét, amely a város határában fekszik, a 471-es számú főút mellett?

Az önkormányzatnak hivatalból meg kellett volna keresni minden tulajdonost a területrészek belterületté nyilvánításánál. A híressé vált terület, melyet 2 éve vásároltam, használaton kívüli, és körülötte ugyancsak hasznosíthatatlan, már belterületbe vont területek vannak. Írásban kezdeményeztem az átsorolást, azonban az még nem történt meg, így annak költségei is később jelentkeznek.

Tudatosan a későbbi ipari park területén szerzett birtokokat?

Tizennégy éve, 2002-ben vettük meg az első földdarabot a területen. Bár előrelátó ember vagyok, akkor még csak álmodhattunk bármilyen fejlesztési lehetőségről. Egyébként minden félremagyarázással szemben Nyíradonyban nem létesül „hatalmas ipari park" azon a helyen. Az önkormányzat a tulajdonában lévő önkormányzati utat közművesíti, megteremtve egy tudományos-innovációs és technológiai park létrehozásának alapfeltételeit.

Ez önmagában azonban semmire sem elég, azoknak a vállalkozásoknak, akik szeretnének ezen a területen dolgozni, saját erővel is kell rendelkezniük, és pályázati forrásokhoz kell jutniuk.

Tasó Lászó 2002-ben vette az első földterületet az érintett részenFotó: Hirling Bálint - Origo

Nagyjából mekkora értéket képviselnek ezek a területek?

A tulajdonomban lévő föld művelésre nem alkalmas, a területre semmit nem lehet építeni, mivel a legkisebb beépíthető területnagyság 2500 négyzetméter! A 2 éve vásárolt területet 300 ezer forintért vettem és az ingatlanszakértő értékbecslése szerint jelenleg már 400 ezer forintot ér. A három különálló, összevonhatatlan és beépíthetetlen földdarab hivatalos értékbecslő felmérése alapján összesen 890 ezer forintot ér. Ezekről állították hamisan és szándékosan, hogy nem vallottam be, és óriási értékűek egy hatalmas ipari park közepén. Ehhez képest a valóság az, hogy az összesen 3376 négyzetméter terület, és a vagyonbevallásom 10. oldalán a IV. Egyéb közlendőkben a 11. pont alatt van feltüntetve.

Ezekre a területekre soha nem igényeltem területalapú támogatást, a művelésre alkalmatlan területek még egyetlen fillér bevételt sem hoztak, az erdőterületeken kívül ezeknek csak fenntartási költségei vannak. Az az állítás pedig szándékos torzítás, hogy a tulajdonomban 90 hektár erdő és szántó lenne, hiszen csak össze kell adni, és rögtön kiderül, összesen 48,5 hektárnyi erdő és földterület van részben vagy egészben a birtokomban, ahogyan a vagyonnyilatkozatomban is szerepel. Mindez rossz szándékú, pimasz torzítás volt. Egyébként örömmel számolnék be 1380 hektár birtokról, ha lenne, nem lennék szégyenlős.

A Facebook-bejegyzését az ügyről miért törölte tíz perccel a megjelenés után?

Felmerült bennem, hogy fent hagyom, de végül a törlés mellett döntöttem. Sajnos úgysem lehet szavakba öntve lereagálni a galád rágalmakat, amit a rám vadászók összehordanak. Ami igazán meglepő volt, hogy bár csak 10 percig volt elérhető a bejegyzés, pillanatokon belül megjelent máshol, tehát bizonyosnak tűnik, hogy rám vannak állítva bértollnokok.

Akkor semmilyen javítást nem végez a nyilatkozatán?

Erre semmilyen szükség nincs, a 2016 januárjában leadott nyilatkozatomban minden terület pontosan szerepel, a korábbi évekre vonatkozóan állásfoglalást kérek a mentelmi bizottságtól. Fenntartom, hogy a területalapú támogatás nem jövedelem, csak bevétel, nincs mellette és nem is kell tételes elszámolás a felhasználásáról, így nem is növelheti a személyi vagyont.

Tasó állásfoglalást kér a mentelmi bizottságtólFotó: Hirling Bálint - Origo

Kiket jelentett föl eddig?

Minden sajtóorgánum felé helyreigazítást kezdeményezek, amelyek ellenőrizetlenül vették át a rólam szóló cikket, kiemelten figyelve azokra, amelyek már korábban is helyreigazításra voltak ítélve, vagy jelenleg is büntetőeljárás folyik ellenük. A cikkíró ellen büntetőfeljelentést indítok.

Miért jelentek meg rendőrök a házánál, miután az Index újságírói becsöngettek Önhöz?

Nem voltam Nyíradonyban, nem tudom, hogyan kerültek oda a rendőrök. De azt, hogy elmennek az otthonunkhoz, és zaklatják a feleségemet, nem hogy nem tartom etikusnak, szerintem vérlázító arcátlanság. Pontosan tudták és ellenőrizhették, hogy nem vagyok odahaza, mivel kormányülés volt Budapesten, ilyenkor az államtitkárságon rendelkezésre kell állnunk. Egyértelműen egy lejárató-provokatív akció, ami a vagyonnyilatkozatom körül és hozzá kapcsoltan történik, mert összehordanak és összeollóznak a „csapattársaiktól" mindent, hogy rombolják a megítélésemet, és beárnyékolják az eddig közösen elért sikereket.

Nem gondolom, hogy a politikusok üldözendő emberekké minősíthetők, mégis másodrangúként kezelnek bennünket, mintha velünk bármit meg lehetne csinálni. Annyi tisztelet elvárok, mint amennyit én is megadok másnak.

„Nem tudom, hogy kerültek oda a rendőrök”Fotó: Hirling Bálint - Origo

Tényleg csökken a kormányon belüli befolyása Homolya Róbert kinevezésével?

Kormánybiztos lesz, az pedig miniszterelnök úr döntése, hogy milyen szerkezetben dolgozik a kormánya. A változás célját világossá tette a határozat, az az elvárás, hogy hatékonyabban működjön a kabinet. Jól látszik, hogy a rengeteg beruházás miatt szükséges a koordináció további erősítése a különféle területek között. Az elmúlt két évben elvégeztük a kevésbé látványos előkészítési feladatokat, most tömegesen indulhatnak el a fejlesztések. Tovább kell gyorsítani a tempón, hogy minden fontos feladattal határidőre végezzünk.

Mi lesz a 471-es út szélesítse miatt tiltakozókkal?

A Natura2000-es területek 2006-2007-es kijelölésével olyan részeket is a védettek közé soroltak be, amelyek élővilága egyáltalán nem képvisel különleges elbánást jelentő értéket. Ezek visszaminősítése rettentő nehéz feladat, de az országban jelenleg is több helyen történik hasonló. A tervezők sok esetben, ismerve a helyzet nehézségeit, a könnyebb utat választják, ezeket a részeket megpróbálják kikerülni.

A NIF Zrt., mint beruházó minden jogszabályban előírt egyeztetést lefolytatott, a közmeghallgatást is megtartották, ennek ellenére az érintettekhez nem jutott el időben minden tájékoztatás. Az általam kezdeményezett új egyeztetések lényege, hogy megpróbáljuk a beruházás jelentős késedelme nélkül, a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni a lakók érdeksérelmét. Arra törekszem, hogy kiiktassuk a feszültségpontokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK