A polgármesterek közös fellépését kezdeményezi az Európai Bizottság elnökénél a kötelező betelepítési kvóta ellen tiltakozva Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke.

Kaposvár Fidesz-KDNP-s polgármestere pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, az utóbbi hetek történései azt mutatják, hogy Brüsszel nem tett le a kényszerbetelepítés tervéről, sőt fel kívánja azt gyorsítani, de ezt a magyar polgármesterek nem engedhetik meg. 

Mint mondta, az október 2-ai népszavazáson kivétel nélkül valamennyi magyar település elsöprő többséggel azt mondta, nem kér a kényszerbetelepítésből. 

Az MJVSZ elnöke ezért a polgármesterek közös fellépését kezdeményezi a brüsszeli kvóta ellen. Pénteken megfogalmazott egy levelet Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben arra kéri, hogy hallja meg a magyar emberek hangját, a migránsok behívása és szétosztása helyett az európai emberek és a határok védelméről gondoskodjon. 

Szita Károly jelezte, a következő napokban megkeresi a polgármestereket azzal, csatlakozzanak aláírásukkal a levélhez, hogy közösen védjék meg a magyarországi falvakban, városokban élőket. A levelet várhatóan november közepén küldik el az EB elnökének.