Százhúsz határsértőt fogtak a hétvégén

Vágólapra másolva!
Százhúsz határsértőt tartóztattak fel péntektől vasárnapig az ország területén - tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság.
Vágólapra másolva!

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 74, szombaton 18, vasárnap 28 migránst tartóztattak fel, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb-magyar határnál szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák.

Embercsempészés miatt három gyanúsított ellen indult eljárás a hétvégén.

A július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat a migránsokat, akiket a szerb vagy a horvát határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül feltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé. Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a román és ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.

Az elmúlt héten a szerb-magyar határ térségében összesen 236 migránst tartóztattak fel

és kísértek vissza az egyenruhások, a megelőző héten - január 30-tól február 5-ig - ez a szám 176 volt. Más külső határszakaszon és mélységben a héten 32 határsértőt fogtak el - derül ki a rendőrségi összesítésből.