Nagyon beindult Mesterházy Attila az MSZP-ben

Mesterházy Attila origo parlament interjú
Vágólapra másolva!
Ismét aktivizálta magát Mesterházy Attila, az MSZP volt elnöke. A volt pártelnök egykori pártigazgatója, Velez Árpád a dunakeszi választókerületben lenne egyéni jelölt, míg Mesterházy Attila Veszprémben indulna, ahol 2015-ben az ellenzék támogatásával Kész Zoltán győzött. Mesterházy bejelentése újabb vitákat kavarhat az ellenzék soraiban.
Vágólapra másolva!

Velez Árpádot, az MSZP korábbi pártigazgatóját indítja pártja a dunakeszi választókerületben – derül ki a szocialista párt helyi szervezetének Facebook-oldaláról. A bejelentést egy bálon tették meg, ahol jelen volt Mesterházy Attila, a szocialisták korábbi elnöke is. Egyébként az MSZP-nek még egyik hivatalos testülete sem döntött a jelöltállításról, így ez egyelőre valójában csupán igénynek tekinthető.

A szocialista párt korábban egyértelműen kiállt az előválasztás mellett, azonban Botka László aktivizálódása óta a pártban egyre kevésbé akarnak erről hallani. A dunakeszi jelöltállítás esetében pedig vélhetően csak a helyi tagságot kérdezték meg, hogy kit indítsanak a körzetben. Korábban a szocialista párton belüli viszonyokat jól ismerők Velezt egyértelműen Mesterházy Attila köréhez sorolták.

Velez Árpád, az MSZP volt pártigazgatója a dunakeszi körzetben indulna Forrás: MTI/Mohai Balázs

Veszprémet akarja Mesterházy

Mesterházy hétfőn az ATV-n jelentette be, hogy Veszprémben indulna az országgyűlési képviselői székért. "A főváros XI. kerületében, ahol most lakik, Molnár Gyula jelenlegi pártelnök kíván indulni, és mint született veszpréminek adott volt a helyzet" - válaszolta a korábbi MSZP-elnök arra a kérdésre, hogy miért épp arra a körzetre esett a választása, ahol 2015-ben ellenzéki összefogással Kész Zoltán került be a parlamentbe.

Mesterházy közölte,

„egyhangúlag választotta meg a párt",

hozzátette, ez a választás az MSZP-ben belüli képviselőjelöltekről szól: „Az is benne van a pakliban, hogy ha elkezdődnek a tárgyalások az ellenzéki pártokkal, az MSZP összes jelöltjének úgy kell ehhez állnia – ahogy eddig is volt –, hogy a tárgyalások eredményeként változhat természetesen a 106 személy" – mondta Mesterházy.

Mesterházy Attila ismét aktivizálódott Forrás: MTI/Kovács Attila

Lehet még előválasztás is

A szocialista pártban még tavaly döntöttek úgy, hogy mind a 106 egyéni körzetben kiválasztják a jelöltjeiket – mondta Nyakó István az Origónak. Az MSZP szóvivője szerint mostanra majdnem mindegyik körzetben megvannak a szocialisták aspiránsai. A végső cél természetesen az, hogy minden egyéni kerületben a demokratikus oldalnak egy jelöltje legyen, mivel csak így lehet eredményesen fölvenni a versenyt a Fidesszel – tette hozzá.

Az előválasztással kapcsolatban Nyakó azt mondta, hogy egyelőre az országgyűlési körzetek túlnyomó többségében

csak az MSZP-nek van jelöltje,

és egy ember esetében nem sok értelme van előválasztást tartani. Ha a többi pártnak is lesz jelöltje, akkor a jelenleg is zajló tárgyalások eredményeképpen elképzelhető, hogy lesz ilyen választás – mondta Nyakó, de a tárgyalások jelenlegi helyzetét nem kívánta kommentálni.

Jól látszik, hogy Mesterházy és köre már most szeretne pozíciókat fogni a 2018-as országgyűlési választásra. Ha az ellenzék egységesen indul, akkor mind a dunakeszi, mind a veszprémi körzet kétesélyesnek tűnik. Veszprémben 2014-ben bár a Fidesz győzött, de 2015 tavaszán az ellenzék fordítani tudott. Dunakeszin a 2002-es és a 2006-os országgyűlési választáson a baloldal, míg 2010-ben és 2014-ben a jobboldal győzött.

Molnár Gyula még tavaly döntött arról, hogy minden körzetben jelöltet állít az MSZP Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A jogerősen elítélt elnök

A dunakeszi MSZP Facebook-oldalán azonban most sem sikerült pontosan megjelölni, hogy ki is indul a kormánypárt részéről a körzetben. A helyi szocialisták szerint Rétvári Bence, a KDNP képviselője lesz a kormánypárti jelölt 2018-ban, azonban Rétvári várhatóan a váci választókerületben indul majd. Korábban arról írtunk, összekeverte a Pest megyei választókerületeket az MSZP dunakeszi szervezete.

A dunakeszi MSZP egyébként az utóbbi hetekben arról vált ismertté, hogy új elnököt választott Fári János személyében. Fárit 2011-ben sikkasztás bűntette miatt már egyszer elítélte a Dunakeszi Városi Bíróság. Ezt egyébként maga az érintett, Fári János ismerte el a 2016. decemberi képviselő-testületi ülésen. Ugyanakkor arról is beszámolt, hogy

két másik gazdasági bűncselekmény miatt is elítélték,

de ezeket pénzbüntetéssel megúszta.