Öt évet kapott Stadler József

2017.03.03. 10:56

Ötéves börtönbüntetést szabott ki a Kecskeméti Törvényszék Stadler Józsefre. Az akasztói vállalkozó három éven át csalt az áfával, több mint 400 millió forintos kárt okozva az államnak.

Börtönbüntetésre ítélte Stadler Józsefet a Kecskeméti Törvényszék ma délelőtt – erősítette meg az Origónak Sárközy Szabolcs bírósági sajtószóvivő. Az ismert akasztói vállalkozó költségvetési csalás büntettében és magán-okirathamisítás vétsége miatt első fokon öt évet kapott, e mellett szintén öt évre eltiltották a közügyektől és a vezető tisztségek betöltésétől is.

Stadler József áfát csalt, börtönbe megyFotó: Dudás Szabolcs - Origo

A per lényegében arról szólt, hogy a 66 éves vállalkozó csalt-e az áfával. Ezt a törvényszék bizonyítottnak találta, a vádirat szerint 

Stadler 419 millió forintnyi adó megfizetése alól bújt ki 2007 és 2010 között. 

Az akasztói vállalkozó úgy trükközött, hogy az érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok nevében hamis számlákat bocsátott ki és fogadott be, ezek alapján pedig megpróbálta visszaigényelni az általános forgalmi adót, de a cégei társasági adófizetési kötelezettségét is így csökkentette. A csalásban Stadler három kft.-je volt érintett, és 

főként ruhaneműkkel való kereskedelemnek álcázta a visszaéléseket. 

Stadler József visszaesőnek számít, korábban éveket ült rács mögött ugyancsak adócsalásért, több száz milliós tételben. Egy éve szabadult. Az ügyészség éppen ezért börtönbüntetést, a vádlott és védője pedig felmentést kért. Stadler József az ítélet szerint legkorábban két és fél év múlva szabadulhatna. Az ítélet ellen Stadlerék fellebbeztek, az ügyész még mérlegeli, hogy kér-e súlyosbítást. Az ügy a Szegedi ítélőtáblán folytatódik majd.

Frissítés:

Stadler József a Blikk tudosítása szerint úgy kommentálta a bíróság döntését, hogy ha be kell vonulnia, feldobja a trutyit és a börtönkórházban fog meghalni.

A vállalkozó ügyvédje egyébként azt állítja, hogy az üzletembernek nincs tartozása az adóhatóság felé. Erről egy igazolást is benyújtottak a törvényszéknek.