A szülők kezdték újraéleszteni a kistarcsai kislányt

2017.05.21. 12:02

A TV2 Tények című műsora beszámolt annak a hároméves kislánynak a tragédiájáról, aki Kistarcsán zuhant ki egy negyedik emeleti tetőablakból. A kislány szülei dolgoztak, a nagymama vigyázott a gyerekre, de aztán ő is elment. A gyerek fél órára egyedül maradt, kimászott a tetőre, és leesett. Később belehalt a sérüléseibe. A TV2 az eset újabb részleteit tárta fel. Az M1 aktuális hírcsatorna pedig megszólaltatott egy büntetőjogászt, aki a történtek lehetséges jogi következményeiről beszélt.

A Tények beszámolója szerint egész délután rendőrségi helyszínelők dolgoztak annál a kistarcsai háznál, ahol a három év körüli kislány kizuhant a negyedik emeletről. A Tényeknek az egyik szomszéd elmondta, hogy   hat óráig ért rá az a hölgy, aki vigyázott rá. Mindkét szülő éjszakai műszakban dolgozik, és később jöttek haza, mint hat óra, és nem találták a gyereket.

 Az említett hölgy a kislány nagymamája volt. Amikor a szülei hazaértek, nem találták a kicsit. Amikor kinéztek az ablakon, akkor vették észre, hogy Panna a ház mellett fekszik a földön. A szülők lerohantak hozzá, felvitték a lakásba, ők kezdték el újraéleszteni, és közben hívták a mentőket.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Tényeknek elmondta, hogy

párhuzamos riasztással a Mátyásföldi esetkocsi és a gyermekrohamkocsi is a helyszínre érkezett, de a kislányt sajnos élettelenül találták. Sikerült újraéleszteni, de azonnal látszott, hogy koponyasérülést, belső vérzéseket, csonttöréseket is szenvedett. Válságos állapotban tudták csak kórházba szállítani.  

A kórházban is órákig küzdöttek érte, de délutánra meghalt.

Egy kistarcsai szomszéd a Tényeknek elmondta, hogy a kislány szülei körülbelül három éve laktak a lakásban albérlőként. A megkérdezett nő hangsúlyozta, hogy a kislány szülei nagyon gondosak voltak. Arrébb lépett a kislány, vagy arrébb ment, máris apuka vagy anyuka ment utána. Nagyon kis aranyos, közvetlen kislány volt, mindenkinek köszönt. Tegnap, amikor jöttem haza a munkából, ott ült a fűben a szomszéd kisfiúval, és buborékot fújtak, és még oda is köszönt, hogy szia."

 A rendőrség továbbra is vizsgálja a tragédia körülményeit, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt nyomoznak.

A tragikus eset lehetséges jogi következményei kapcsán az M1 aktuális csatorna Filó Mihály büntetőjogászt kérdezte. A szakember hangsúlyozta: a tényállás pontos tisztázása és feltárása előtt nem szabad "előre ítéletet mondani" a társasházból kizuhant kislány ügyében. Ugyanakkor hozzátette:

szándékos bűncselekmény gyanúja nem merül fel, viszont innentől válik sokismeretlenessé az egyenlet.  

A büntetőjogász szerint kérdés például, hogy az elvárható gondosság mennyire teljesül. Azon belül is elválik a magánéletbeli és a szakmai gondosság. Magánéleti gondossági kötelezettségnél az általános élettapasztalatot kell alapul venni, mi várható el a szülőtől, egy hároméves gyermektől. Be kell-e csukni például az ablakot. Számtalan ehhez hasonló kérdés tisztázatlan még.

Filó Mihály szerint az eset értékelése onnan indul, hogy vétlen balesetről van szó. Lehetnek ugyanis olyan életszerű körülmények, amelyek mindenki felelősségét kizárják. De az is előfordulhat, hogy a nyomozás arra a következtetésre jut, hogy valamilyen gondatlanságból elkövetett bűncselekmény történt. A büntetőjogász az M1 csatornán kifejtette:  Azt nem kell bizonyítani, hogy egy hároméves gyermek a veszély felismerésére és elhárítására sem képes, ezért azt kell vizsgálni, hogy a híradások által rendelkezésre álló információk alapján volt-e olyan személy, akit a gyermek felügyelete kapcsán valamilyen gondossági kötelezettség terhelt. Filó Mihály emlékeztetett: a rendőrök által indított eljárás alapján a gyermek felügyeletével megbízott ember esetében felmerül a foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége, ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni például a felügyelet időtartamát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK