Hatmilliárd forintból újul meg a komáromi Csillag Erőd

komáromi Csillag Erőd, Liget Projekt
Vágólapra másolva!
A Liget Budapest Projekt részeként megújul a komáromi Csillag Erőd, a beruházás hatmilliárd forintba kerül. A tervek szerint 2019-re megújuló erőd kulturális központként ad majd helyet a Szépművészeti Múzeum eddig hányatott sorsú gipszgyűjteményének. A tervek szerint az új létesítmény interaktív múzeumként oktatási, ismeretterjesztési feladatokat is ellát majd.
Vágólapra másolva!
A komáromi Csillag Erőd egyik látványterve. A tervező Mányi István, a látványterveket a Pelaga készítette. Forrás: Origo

Letették az alapkövet

Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa és Molnár Attila, Komárom polgármestere ünnepélyes keretek között helyezte el a beruházás alapkövét csütörtökön a komáromi Csillag Erőd udvarán. A tervek szerint a beruházás 2019-re elkészül és

itt lehet majd megtekinteni a Szépművészeti Múzeum gipszgyűjteményének legjelentősebb darabjait.

Az állandó kiállítás mellett

vetítő- és előadóterem, múzeumpedagógiai foglalkoztató, múzeumshop és kávézó is helyet kap.

A komplexum oktatási és ismeretterjesztési feladatokat is ellát majd, mindezt interaktív módon.

Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa és Molnár Attila, Komárom polgármestere helyezte el az alapkövet a komáromi Csillag Erődben. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Molnár Attila, Komárom polgármestere köszönetet mondott a beruházás kapcsán és köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, amióta városi rangot kapott Komárom, nem ment át akkora fejlődésen, mint az elmúlt 8 évben. Komárom az erődök városa, a beruházás pedig várhatóan új munkahelyeket, a turizmus fellendülését és több adóbevételt generál.

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa elmondta, a gipszgyűjtemény a múlt századforduló környékén készült el, de a múzeumi látogatási szokások azóta megváltoztak. Az emberek ma már az eredeti művekre kíváncsiak, így kiszorult a klasszikus múzeumi bemutatásból ez a fajta gyűjtemény. Szétkerült az országban, most a Szépművészeti Múzeum része lesz az, ami az erődbe kerül. A restaurálás jelenleg is folyik, ennek a folyamatnak a végén több mint 300 másolat kerül be a kiállításba, az ókortól a reneszánszig követve a szobrászat fejlődését.

- mondta a miniszteri biztos. Baán László azt is elmondta, hogy a tervező, Mányi Istán a '80-as évek elejétől gazdája a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciójának, így nem volt kérdés, hogy a Csillag Erőd felújítását is rá bízzák.

2019-re készül el a beruházás a tervek szerint. Fotó: Szabó Gábor - Origo

- kezdte köszöntő beszédét Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő. Beszédében kiemelte; gazdasági képességét tekintve a legdinamikusabban fejlődő megyék közé tartozik Komárom-Esztergom megye. Ahhoz, hogy a város fejlődésének dinamizmusát megtartsák, új technológiai és innovációs fejlesztésekre van szükség.

Régóta kihasználatlan volt a Csillag Erőd. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mányi István, a beruházás tervezője ismertette a tervrajzot és kiemelte; az erőd épülete különösen alkalmas a gipszmásolatokból álló tárlat létrehozására. A nagyobb méretű alkotásoknak az erőd belső udvarában egy új csarnokot is emelnek. A felújítás és bővítés 2018 második felére készül el, ezután még fél évig klimatizálják az épületet, annak érdekében, hogy elérje a megfelelő hőmérsékletet a gipszgyűjtemény állandó tárolásához. Így végül 2019-ben nyílik meg a látogatók számára.

A komáromi erődrendszer megépítésekor Közép-Európa legnagyobb katonai komplexuma volt. Ennek egyik fontos eleme, a Csillag Erőd 1850 és 1871 között épült, a két világháború között a Magyar Királyi Honvédség használta, a második világháborút követően szükséglakásokat alakítottak ki benne, később a helyi ÁFÉSZ tulajdonába került és a cég zöldségraktárként hasznosította az erőd helyiségeit. Az erőd jelenleg üres és súlyosan leromlott állapotú, de beruházás után kulturális intézményként ad helyet a Szépművészeti Múzeum gipszgyűjteményének.