Több mint 150 tételben festményeket, ékszereket és különféle műtárgyakat kínál a BÁV őszi kamaraaukciója, amelyet szeptember 5-én tartanak Budapesten.

Az aukciós anyag ékszerkínálatban túlsúlyban vannak azok a klasszikus darabok, amelyek akár a hétköznapi, modern viselet kiegészítői is lehetnek. A brill, zafír, smaragd, gyöngy és más drágakövekkel ékesített fülbevalók és karkötők mellett régiségnek számító korall ékszerek is szerepelnek.

Az ékszerek mellett a kollekció tartalmaz egy pazarul díszített női zsebórát és egy ritka, zománcozott tallért is - közölte a BÁV.

A műtárgykollekció kiemelt darabjai a szecessziós díszvázák, amelyek közül a gyűjtők érdeklődésére tarthat számot egy ritka, art deco stílusú festett és aranyozott Zsolnay-váza, a porcelánok közül kiemelkedik még egy 1866-ból származó, Ming-dekorral díszített nagyméretű Herendi-teáscsésze is.

Az aukción elérhetőek lesznek mindennapi ezüst használati tárgyak: szalvétatartó, cukortartó, valamint egy asztali teafőzővel kiegészült teáskészlet is. A kínálatot egy különleges üveg dohánytartó, egy csipkevarrógép és egy kecskebak figurával díszített art deco Freureuth bonbontartó teszi különlegessé.

A kamaraaukción a festménykollekcióból kerül ki az árverés legmagasabb kikiáltási árú tétele: Miháltz Pál Ház piros éggel című festményére 300 ezer forinttól licitálhatnak az érdeklődők. A biedermeier portréanyag egyik kiemelkedő darabja egy Lechner Károlyt ábrázoló kép.

A festmények és grafikák alkotói között olyan nevek szerepelnek, mint Kádár Béla, aki egy absztrakt tusrajzzal; vagy Molnár C. Pál, aki egy Rábapartot ábrázoló olajképpel képviselteti magát, de licitre bocsátják még Szánthó Mária, Szlányi Lajos, Basilides Sándor, Czump Imre vagy Salvador Dalí alkotásait is.

A több mint 150 tételt felvonultató aukciós kiállítást szombattól szeptember 2-ig tekinthetik meg az érdeklődők a BÁV Apszistermében.