Viccpárttá kezd alakulni a Jobbik

2017.12.21. 16:29

Mostanában kevésbé alakulnak jól a Jobbik dolgai, legutóbb Vona Gábor, pártelnök által meghirdetett, végül néhány száz ember részvételével lezajlott gigademonstráció fulladt teljes érdektelenségbe. Ezért bőven itt volt az ideje a jobbikos szavazók részére egy ütős és lélekemelő ideológiai háttéranyag összeállításának. A feladatot ezúttal is az Alfahír nagy megmagyarázó munkatársa vállalta el, aki egy mezei viccből levezette saját jellemfejlődését, később pedig a néppártosodás szükségességét. A pártlap pontosan olyan, mint maga a Jobbik, ami minden túlzás nélkül - cicásodó elnöke, Vona Gábor vezetésével - igazi viccpárttá kezd alakulni.

Nem könnyű a helyzet az Alfahíren a minap megjelent pártalpú vezércikknek a tálalásával kapcsolatban. Igazából annyira szürreális lett a végeredmény, hogy simán megérne egy ctrl c – ctrl v műveletet a dolog, de maradjunk inkább a hagyományos megoldásnál: az írás szemlézésénél. A Jobbik pártlapjának munkatársa egy viccel indít, ami a maga műfajában megállja a helyét, de hogy egy egész vezércikket erre fel lehet húzni, az csak az Alfahír szupercsapatánál fordulhat elő. A történet kiindulópontja és egyben csúcspontja, hogy a szerző egyik barátjával békésen utazgatott egy autóban, amikor váratlanul megelőzték őket. Először mindkettőjükből felháborodást váltott ki a dolog, de ahogy meglátták az autó hátulján díszelgő Nagy-Magyarországot ábrázoló matricát, egyből másképp álltak a dologhoz. Pontosabban a képzeletbeli haverja:

Ez az! Így kell ezt! Ilyen egy igazi, dinamikus magyar hazafi, ebből a lendületből kéne több az országnak, és elérkezne a szebb jövő.

Csakhogy az Alfahír megmagyarázó emberét mostanában nem ilyen fából faragták, ő ugye az éppen néppártosodó Jobbik egyik legfőbb írásbeli támogatója. Így vélekedett az alattomos előzésről, annak ellenére, hogy a jármű hátulján Nagy-Magyarország matrica volt:

Attól, hogy valakinek hasonló az értékrendje, mint nekem, még lehet idióta. Nem általában, mindenben, de az élet egyes területein igen.

A fenti sorok után nem kell Zagyva György Gyulának lennünk, hogy érezzük, hogy mi lehet a célja a háttéranyagnak: alá kell támasztani, hogy a néppártosodás elkerülhetetlen, megkerülhetetlen, szükségszerű a Jobbik számára. Pár sorral lejjebb kiderült, hogy szerencsére a szerző együtt fejlődött a pártjával:

Régen nagyon egyszerűen gondolkodtam: Aki MIÉP-es, majd később, aki jobbikos, az csak kiváló, jó magyar ember lehet. Aki meg más politikai beállítottságú mint én, az nem jó magyar ember, az ellenség.

Mintha teljesen kicserélték volna a szerzőt a pár évvel ezelőtti önmagához képest. 2013-ban még olyan nyílt levelet írt Orbán Viktornak, amiben azt kifogásolta, hogy a miniszterelnök behódolt a Budapesten ülésező Zsidó Világkongresszusnak. Ugyanebben az írásban egy finom kérdést is feltett Magyarország vezetőjének: „Csak 2013-ban öt ember életét oltották ki cigányok. Ők a rejtett erőforrások?" A szerző 2017-es verziója viszont ezt írta tegnap:

Számomra nagy könnyebbséget jelent úgy élni, hogy az általam vallott, képviselt alapértékek mellett határozottan kiállva vagyok kíváncsi a máshogy gondolkodók véleményére. Mindezt azzal az alapfelfogással, hogy a másik ember nem szándékosan, tudatosan gonosz.

Ezt az életképet kellett volna megmagyarázni az Alfahír munkatársának. Nem sikerült.Forrás: Origo

A kiemelkedően színvonalas írás vége felé az Alfahír munkatársa levonja a Jobbik aktuális politikájával tökéletesen egybecsengő következtetéseket:

Egyébként lehet, hogy az a bizonyos Nagy-Magyarország matricás ember hasonlóan gondolkodik mint én, lehet, hogy majdnem mindenben egyetértenénk. De ettől még úgy vezet, mint egy idióta. Ezen nem változtat, hogy hány darab és milyen matricát visel magán az autója.

És itt még közel sincs vége a munkának, mert az egészen kiváló autós példa átcsap a Jobbik jövőjének elemzésébe. A szerző úgy látja két lehetősége van a Jobbiknak:

  1. A párt kizárólag a szimbolikus politizálást helyezi előtérbe, teljesen elzárkózva a más értékrendet valló emberek megszólításától. Szerinte ez a biztos parlamentbe jutáshoz elég lenne, máshoz azonban nem.
  2. Vagy néppártosodik, és meg próbálja szélesíteni szavazóbázisát, feladva „a parlamenti hőbörgést."

Önök szerint melyik az üdvözlendő, maradéktalanul helyes irány az Alfahír szerint? A kérdés alaposan irányított, nem meglepő módon az jön ki: Vona Gábor politikája az üdvözlendő, maradéktalanul helyes irány.

Aki olvasta a jobbikos ideológiai támaszt, a következők fogalmazódhatnak meg benne:

  1. Az Alfahír munkatársa nem volt ott és nem is hallott a múlt pénteki, kudarcba fulladt megmozdulásról.
  2. Az Alfahír munkatársa elfelejtette, hogy mi történt a múlt pénteki, kudarcba fulladt megmozduláson.
  3. Az Alfahír munkatársa nem akar tudomást venni a múlt pénteki, kudarcba fulladt megmozdulásról.

Önök szerint mi a legvalószínűbb?

KAPCSOLÓDÓ CIKK