Rétvári Bence: Bízunk benne, hogy Magyarország a béke szigete marad a zsidóságnak

RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2018. április 16. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszédet mond a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban 2018. április 16-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Bízunk benne, hogy Magyarország mindig a béke és a biztonság szigete marad a zsidóságnak, az egész magyarságnak és mindenki másnak, ahol senkinek sem kell félnie, hogy származása, szokásai, kultúrája miatt megkülönböztetés éri - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján Budapesten, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence reményét fejezte ki, hogy a zsidó közösségeket a jövőben is meg tudják védeni nemcsak a régi, hanem az új típusú antiszemitizmussal szemben is.

Rétvári Bence beszédet mond a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban 2018. április 16-án. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Hangsúlyozta, hogy

Emlékeztetett rá, hogy a magyar alaptörvény és a büntető törvénykönyv szerint bármilyen, a közösséget ért támadás esetén annak bármely tagja felléphet és követelheti a jogsértéstől eltiltást.

Az államtitkár fontos lépésnek nevezte a zsidó közösségi kerekasztal létrehozását, a kormányzati szereplők és a zsidó közösségek képviselőinek folyamatos párbeszédét, és az ennek alapján elért eredményeket.

Példaként említette, hogy

Kárpát-medence-szerte zsinagógák újultak meg és közösségi terek jöttek létre az elmúlt években.

Rétvári kitért arra is, hogy

Így mindenki hiteles képet kaphat arról, ami 20. század közepén Magyarországon és a világban történt, hogy elkerülhető legyen, hogy bárhol a világban még egyszer hasonló történjen.

Jószéf Amrani, Izrael budapesti nagykövete arról beszélt, hogy Budapest szemtanúja volt a zsidó élet pusztulásának, ezrek összegyűjtésének és gettóba zárásának, a deportálásoknak, ártatlanok barbár lemészárlásának a Duna-parton és másutt.

Szerinte

a magyar zsidó közösség tragédiája az utcákra, a város épületeire van írva, része a városképnek.

Hozzátette, hogy

A nagykövet szólt arról, hogy az áldozatokra emlékezés nemcsak igazságszolgáltatás, hanem a következő nemzedék jobb jövőjének biztosítása is.

Jószéf Amrani izraeli nagykövet beszédet mond a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban 2018. április 16-án. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Egy olyan jövőé, ahol senki nem találhatja szembe magát ilyen gonoszsággal; egy olyan világé, ahol a szenvedést nem hagyják figyelmen kívül, ahol a diszkriminációt, a gyűlöletet és a sötétséget elűzik - emelte ki.

Jószéf Amrani azt kérte a magyar kormánytól, tegyen még többet a fiatalok oktatásáért, hogy megismerjék a múltat, a "történelmi leckét".

A fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Izraelről szólva hangsúlyozta a függetlenség fontosságát a zsidó nép számára.

Grósz Andor, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: felfoghatatlan a tragédia, amelyet a vészkorszakban a zsidóságnak el kellett szenvednie és

felfoghatatlan az a veszteség, amely az egész magyar nemzetet érte.

Elképzelhetetlen, mennyivel erősebb és gazdagabb lenne Magyarország, ha az áldozatok és minden leszármazottjuk "velünk együtt dolgozhatott volna", és megjósolhatatlan, hány alkotás születhetett volna, ha Radnóti Miklós, Szerb Antal vagy Rejtő Jenő befejezheti életművét.

De "minden ártatlan áldozat vére az égre kiállt", és "amikor emlékezünk, nemcsak az ismert nevek százairól, hanem a hétköznapi emberek százezreiről, mérnökökről orvosokról, kisiparosokról és gyári munkásokról emlékezünk meg" - mondta Grósz Andor.

Hozzátette:

A megemlékezés végén a résztvevők elmondták a kaddist, majd mécseseket és köveket helyeztek el az áldozatok emlékfalánál.

A rendezvényen részt vett mások mellett Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, Boross Péter volt miniszterelnök és Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

Az Országgyűlés 2000. évi döntése szerint 2001-től minden évben április 16-án tartják a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját,

arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött meg Kárpátalján a zsidók gettókba zárása.