Megküldték a selyemzsinórt a Momentum elnökének

Fekete-Győr András Momentum
Budapest, 2017. augusztus 31. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke felszólal a Nyugdíjasok Országos Szövetségének Ki mit ígér a nyugdíjasoknak? címmel megrendezett pártelnöki fórumán a Csillebérci Szabadidő Központban 2017. augusztus 31-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Puccs készül Fekete-Győr András ellen a Momentum Mozgalomban, információink szerint a pártelnököt a jövő hét szombati küldöttgyűlésen csinálnák ki. A szervezkedés mögött az elnökség két, egymással szoros viszonyban álló tagja áll, Soproni Tamás és Orosz Anna. Soproni átvenné az elnökséget, sőt a miniszterelnök-jelöltséget is elvállalná. Mindez komolyan hangzik, de nem árt észben tartani, hogy a szinte láthatatlan támogatottságú Momentum a magyar belpolitika talán legkomolytalanabb szereplője.  
Vágólapra másolva!

Általános meglepetést váltott ki a Momentum Mozgalom szimpatizánsai között, hogy a Simicska Lajos szoknyája mögül machináló Index egyszer csak cikket közölt arról, hogy Fekete-Győr Andráséknál bizony ég a ház. Ebben az információban ugyan semmi újdonság nincs, az Index is csupán az Origóról lopott értesüléseket osztott meg: például a Zaránd Péter kampányvezető lemondásáról szólót, amelyről még december közepén számoltunk be, vagy Papp Gergő sajtófőnök kirúgását, amelyről szerdán írtunk.

Ezeken kívül az Origo augusztus óta, tehát az elmúlt fél évben másik hét momentumos vezető távozásáról közölt anyagokat, a sorozatos lemondások és leszámolások pedig jól mutatták azt a káoszt, amely december végére csúcsosodott ki a tinipártban. Hiába, erről a folyamatról a függetlennek hazudott, valójában leginkább az ellenzéki propaganda pörgetésében utazó sajtó, élén az Indexszel, egyetlen betű erejéig sem számolt be. Egészen tegnapig. Adódik a kérdés, hogy mégis, mi történt?

Az Origo értesülései szerint Fekete-Győr András ellen puccs készül, az Index anyagával pedig megküldték a selyemzsinórt a pártelnöknek.

Úgy tudjuk, hogy Fekete-Győrt a jövő héten tartott küldöttgyűlésen próbálják majd meg elmozdítani úgy, hogy küldötti indítványára napirendre vennék a tisztújítás kérdését.

Sötét órák Forrás: MTI/Mónus Márton

Az elnökségi folyamatokra és a szakpolitikai stáb működésére rálátó forrásaink arról tájékoztattak, hogy a szervezkedés mögött az elnökség két, egymással igen szoros kapcsolatban álló tagja áll:

Soproni Tamás korábban a Momentum alelnökeként volt ismert, Zaránd kigolyózása után viszont kampányfőnökként és elnökségi tagként dolgozik a pártban. Komoly ambíciókkal bír, úgy tudjuk, nem csak beülne Fekete-Győr után a pártelnöki székbe, hanem a miniszterelnök-jelöltséget is elvállalná, ezzel magáénak tudva a Momentum országos listájának első helyét is.

Soproni és Orosz számára a terv kivitelezése ugyanakkor nem ígérkezik könnyűnek, hiszen ahhoz, hogy napirendre vegyék a tisztújítás kérdését, megfelelő számú küldöttnek kell támogatnia az erre vonatkozó javaslatot. Azt tudni kell, hogy a Momentum küldöttsége (mintegy 130 fő) inkább lojális Fekete-Győrhöz, azonban tavaly ősszel az addigi 80 fős küldöttséghez szinte a semmiből hozzácsaptak még 49 küldöttet, meglehetősen megkavarva az erőviszonyokat.

Fekete-Győrrel az a baj

Arról a meglehetősen öngyilkosnak tűnő szándékról, hogy miért akarják megbuktatni a Momentum elnökét hónapokkal a választás előtt, ráadásul a kampány kellős közepén, több forgatókönyvet is hallottunk. Túl azon, hogy a Momentum támogatottságát továbbra is statisztikai hibahatáron belül mérik, vagyis Fekete-Győrnek egy centit sem sikerült javítania a párt népszerűségén.

Őrségváltás: középen Fekete-Győr, balra tőle Orosz Anna, jobbra Soproni Tamás Forrás: MTI/Marjai János

Az egyik szerint Fekete-Győr feláldozta a Momentum választási kampányát, és inkább a kampányvezető, Zaránd Péter eltakarítására fordította az energiáit. Tény, hogy az eredeti ígéret szerint a párt a programjának októberi bemutatásával a kampányát is megkezdte, de ebből semmi nem látszott. Ezt az önkényes mulasztást nem bocsájtották meg neki, ezért akarják kiütni.

Egy másik magyarázat szerint viszont az egész leszámolás arról szól, hogy az önállóságot és a külön indulást preferáló Fekete-Győrt küszöbön kívülre rakják, és hadd üljön nyeregbe az a Soproni Tamás, aki jóval puhább álláspontot képvisel ebben a kérdésben. Félreértés ne essék, a vita már régen nem a baloldali összefogáson megy, hanem

a Vona Gábor által forszírozott Jobbik-LMP-Momentum trió megvalósításán.

Fekete-Győr az identitásválságban lévő jobbikos elnök ajánlatát egyszerűen "lecukizta", a Momentum kommunikációja pedig első körben ennek megfelelően zajlott, mikor a Jobbik közös tüntetésre hívott, miután lebukott az Állami Számvevőszék vizsgálatán. Aztán néhány nappal később Soproni bevonult a Simicska-féle Hír TV-be és bejelentette, hogy a Momentum is kiáll Vonáék mellett.

A labda mindenesetre Fekete-Győr térfelén pattog. Ha eddig nem jött rá, hát szólunk, hogy éppen most mérik meg, mennyit is ér pártelnökként.

Frissítés, 15:05

Cikkünk megjelenése után a Momentum Mozgalom a Facebook-oldalán a következőket posztolta. Összefoglalva azt írták, hogy a Momentumban egy közös célért dolgoznak, nem pedig belső marakodással vannak elfoglalva.