Sosem volt még ilyen szép a Pálinkafesztivál!

gyulai pálinkafesztivál pálinka
A valóban prémium minőségű pálinka csak prémium gyümölcsből készülhet
Vágólapra másolva!
Van néhány biztos jele annak, hogy visszafordíthatatlanul jön a tavasz: az ilyenkor szokásos rügyfakadáson, egyre erősebb napsugarakon és egyre hangosabb madárfüttyön túl egyre többet hallani egy áprilisi pálinkafesztiválról is. Sőt, A Pálinkafesztiválról! A gyulairól, amely már ráadásul a 20. lesz a sorban! A legnemesebb és legszebb pálinkák nyújtják az apropót ahhoz, hogy összegyűljünk egy bájos kis Békés megyei ékszerdobozban, vagyis Gyulán a vár környékén. Idén egyébként egy nagy klasszikus, a szilvapálinka viszi a főszerepet.
Vágólapra másolva!

1731-ben a gyulai várban egy báró, bizonyos Harruckern János György olyat tett, amit aztán évszázadokkal később is emlegetnek:

alapított egy pálinkafőzdét.

Nem nagy kunszt - mondhatnánk -, ám az a helyzet, hogy ő volt az első, akinek ez eszébe jutott a régióban. Nyilván nem gondolhatta még akkor, hogy ezzel letette a település és a megye egyik sarokkövét.

A gyulai vár, amelynek udvarán megalapították az első pálinkafőzdét Forrás: gyulaipalinkafesztival.hu

268 évvel később egy Lovász Sándor nevű úriember már sejthette, hogy nagy fába vágja a fejszéjét: az ő ambíciója ugyanis azt diktálta, hogy márpedig Gyulát igenis fel kell vésni a magyar gasztronómia térképére. "Gondolkodott azon, hogy vajon mi van még a kolbászon kívül, ami jellemzi ezt a környéket, miben lehetünk országosan is érdekesek és erősek. Vannak híres borvidékek Magyarországon, ám Békés megye sajnos nem az.

Nálunk a pálinkának van komoly hagyománya.

Ha mindenhol borfesztivált rendeznek, akkor mi miért ne rendezhetnénk pálinkafesztivált" - idézi fel a kezdeteket Lovassy György nemzetközi pálinkabíráló és pálinka sommelier, a Gyulai Pálinkafesztiválhoz kapcsolódó Brillante 2019 Pálinka és Párlat Verseny igazgatója.

Így született meg a Gyulai Pálinkafesztivál.

Ám valahogyan azt is meg kellett oldani, hogy a rendezvényre összegyűljenek az ország legjobb pálinkafőzdéi. Ezért aztán szerveztek egy pálinkaversenyt is - méghozzá országosat. "Ez volt az alapötlet, ami aztán nagyon nagyra nőtt" - mondja Lovassy.

A valóban prémium minőségű pálinka csak prémium gyümölcsből készülhet Forrás: gyulaipalinkafesztival.hu

- hangsúlyozza lelkesen a szakember, aki egyébként maga is a pálinkabizniszben utazik; az ital előállításához szükséges eszközökkel foglalkozik. Gyula magával ragadó bája természetesen a kezdetektől a fesztivál szerves részét jelenti, vagyis ilyenkor "belakja" a rendezvény az utcákat. Ilyen például a pálinka lovagrendek felvonulása. "Elég látványos, hiszen határon innen és határon túlról érkeznek a lovagrendek, majd felöltik díszes ruhájukat, és átvonulnak a város sétálóutcáján, a Százéves Cukrászdától a Várig, ahol pedig ráadásul az idei évben ünnepélyes lovagavatás is lesz. Jó időben a vár udvarán, történelmi körülmények között lesz megtartva az esemény."

A szabolcsi pálinka lovagrend tagjai vonulnak Gyula sétálóutcáján Forrás: gyulaipalinkafesztival.hu

Az egészen ritka épségben lévő, így pedig egész Európában elég ritkának mondható téglavár és környéke jelenti egyébként a fesztivál helyszínét is. "Maga a fesztivál pénteken kezdődik, megjelenik a rengeteg árus, sorakoznak egymás mellett a kézműves termékek, a minőségi pálinkás standok, amelyeknél kifejezetten magas minőségű, nagyon finom pálinkákat lehet kóstolni. Ráadásul már pénteken megtudhatjuk, hogy a kereskedelmi főzdék közül kinek a pálinkája nyeri el a Brillante – 2019 Legjobb pálinkája címet, és

ha a Grand Champion termék a kiállítók között van, már péntek este megkóstolható a díjnyertes ital

– veszi át a szót Bora Imre, fesztiváligazgató, hiszen 2016-ban már a Bora cégcsoport rendezte meg és újította meg a fesztivált.

A hétvége során délelőtt általában kicsit csendesebb, főleg a gyermekeknek és családosoknak kedvező programok vannak, szombaton kora délután azonban kezdetét veszi a valamivel hangosabb, vidám forgatag: ekkor adják át a magán és bérfőzetők párlatversenyének díjait, vagyis kiderül, hogy melyek az ország legjobb italai. "Nagyon jó hangulat szokott kerekedni, mondhatnám úgy is, hogy óriási ünnepi fesztivállá alakul a helyszín. Ehhez jön hozzá még az, hogy esténként pedig elég nagy formátumú koncertek is lesznek. Hajnalig biztosan nem áll le az élet."

Remek gasztronómiai élményt kínál Gyula Forrás: gyulaipalinkafesztival.hu

Ráadásul ezeken a napokon buszjáratok is indulnak a környék neves pálinkafőzdéihez. Nem érdemes kihagyni például a Békési Pálinkafőzde több mint évtizeden keresztül, hordóban érlelt whiskey-jét, ahogyan a Gyulai Pálinka Manufaktúra gyönyörű üzemét sem. "De ilyenkor külön készül a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont is, ahol szombaton az állandó kiállítások mellett egy exkluzív gasztronómiai bemutató lesz, természetesen a szilvapálinkával a középpontban, illetve még ott az ötcsillagos fürdő is.

Összességében nagyon sokrétű élményt kínál Gyula ebben a néhány napban."

Nagy változás lesz a fesztiválon, hogy idén már nem nagy sátrakba "zárják" a rendezvényt, hanem kisebb pavilonokat "szórnak szét" a vár környékén, amelyek között fűtött teraszok várják majd a látogatókat. "Gyakorlatilag ezzel nyitottabbá, tavasziasabbá válik a hangulat. Látványában sokkal izgalmasabb, elbűvölőbb lesz az egész, pláne, hogy ott a vár és a kastély" - mondja Bora Imre hozzátéve azt is, hogy a szebb külcsín bizony nagyobb költségvetést is igényel. Cserébe viszont Gyula valóban a pálinka fővárosává válik 3 napra.