Orbán Viktor: Magyarország erősíteni akarja kapcsolatait a keleti országokkal

ORBÁN Viktor; TOKAJEV, Kaszim-Zsomart
Nurszultan, 2019. április 24. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Nurszultanban 2019. április 24-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Hivatalos látogatáson van Orbán Viktor Kazahsztánban, az eseményről korábban fényképek és videó is érkezett. A miniszterelnök Kazahsztánban Kelet és Nyugat egyensúlyáról beszélt, de kitért a magyar-kazah kapcsolatokra is.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Kazahsztánban adott sajtónyilatkozatot. Azt mondta, hogy

amelyeket a keleti országokhoz fűződő egyre erősebb kapcsolatok építésével akar kihasználni.

A kormányfő hivatalos látogatáson van Kazahsztánban,

ahol Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel folytatott megbeszélést.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Nurszultanban 2019. április 24-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor kiemelte, hogy a kapcsolatok erősítése a keleti, közép-ázsiai országokkal

ezért a diplomáciai és gazdasági kapcsolatok intenzívebbé tételének megvan a kulturális talapzata.

Úgy látja, minden, ami ma történik a nemzetköz politikában, erre az új helyzetre reflektál. Korábban evidencia volt, hogy a technológia, a gazdasági fejlődés kérdésében,

de ez a helyzet most megváltozott, és a Kelet folyamatosan erősödik. A következő tíz évet is ebben az erőviszony-változásban éljük le - fűzte hozzá.

A miniszterelnök azt mondta, hogy

A demokrácia a régi görög felfogás szerint kormányzati formát is jelent, vagyis a véleményszabadságnak meg a részvételnek végül is egy hatékony és stabil kormányzásban kell testet öltenie - fogalmazott.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy

ezért ma a legsikeresebb országok egyben a legstabilabb politikai rendszerű országok.

Kazahsztán az elmúlt években élen járt a stabilitás tekintetében, és a mostani változások is erősítik a stabilitást, ami mindenképpen elismerést érdemel - mondta.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a földrajzi távolság hatalmas a két nép között, ezért nagyon nehéz erős és sűrű szövésű gazdasági kapcsolatokat létrehozni,

de nem lehetetlen.

Sokat dolgoztak azért, hogy legyenek közös gazdasági vállalkozások, az elsők között vettünk részt a nurszultani pénzügyi központ kiépítésére irányuló törekvésekben - idézte fel.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő és Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalása Nurszultanban 2019. április 24-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor arra is emlékeztetett, hogy létrehoztak egy beruházási alapot, amely első gyümölcseit meg is hozta, az első komoly mezőgazdasági beruházást már átadták, és elfogadták a másodikat, egy nagy tejüzem felépítését.

A kormányfő arról is beszélt, hogy

a napokban mintegy száztagú üzleti delegáció érkezik Magyarországról az együttműködés további lehetőségeinek megtalálására.

Azt is elmondta, hogy 250 kazah hallgató tanul ösztöndíjjal Magyarországon, ami azért jó, mert

Amikor a kazah diákok visszatérnek, jó nagykövetei lesznek a kazah-magyar barátságnak és gazdasági együttműködésnek - vélekedett.

Magyarország fontos partner

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök azt mondta, hogy

Magyarország fontos partner Kazahsztán számára az EU-ban és a közép-európai térségben,

a két országot politikai, gazdasági érdekek és történelmi gyökerek is összekötik.

Magyarország volt az első közép-európai ország, amely stratégiai partnerségi megállapodást írt alá Kazahsztánnal,

és ez bizonyítja, hogy a két ország megérti egymást és arra törekszik, hogy együttműködésük még erősebb legyen.

A kazah elnök különösen fontosnak nevezte a stratégiai tanács és a kormányközi vegyes bizottság munkáját. A hónap végén Magyarországról érkező nagy üzleti delegáció új lökést ad a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatoknak, továbbá új szintre emeli a beruházási együttműködést.

Az elnök köszönetet mondott Magyarországnak, amiért 250 kazah hallgatónak biztosít ösztöndíjat, ez - mondta - erősíti a két ország barátságát.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Nurszultanban 2019. április 24-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor kedden érkezett meg Kazahsztánba, akkor találkozott Askar Mamin kazah miniszterelnökkel, továbbá megbeszélést folytat Nurszultan Nazarbajevvel, Kazahsztán első elnökével is.
A kormányfő innen Pekingbe utazik tovább, ahol Kína vezetőivel tárgyal, és részt vesz a második Egy övezet, egy út fórumon.