Orbán Viktor: Az Trócsányi "bűne", hogy segített megvédeni Magyarországot a migrációtól

Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában közölte, hogy Magyarországnak a migrációtól való megvédése miatt gáncsolta el Trócsányi László biztosjelöltet, volt igazságügyi minisztert az Európai Parlament (EP) jogi szakbizottsága. Magyarországon viszont nem enged a bevándorláspárti nyomásnak, a kormányfőnek pedig második, harmadik és negyedik megoldás is van a zsebében. Az olaszországi látogatásával kapcsolatban kijelentette, hogyha baloldali kormány kerül hatalomra, akkor az beengedi a migránsokat és adót emel. Orbán Viktor a máltai migránspaktumot teljes mértékben elfogadhatatlannak rajta, Magyarország abban nem vesz részt. Karácsony Gergely őszödi beszédét úgy kommentálta, hogy már sajnálja a baloldali főpolgármester-jelöltet, aki "láthatóan csetlik-botlik".
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor véleménye alapján, Trócsányi Lászlónak az EP jogi bizottsága általi elgáncsolásával nem változott az alaphelyzet, ő Trócsányit továbbra is kiváló embernek tartja,

aki a legalkalmasabb arra, hogy az Európai Bizottság tagja legyen, mi magyarok pedig büszkék lehetünk rá.

– fűzte hozzá a miniszterelnök.

Orbán elmondta, hogy már beszélt Ursula von der Leyen új bizottsági elnökkel a Trócsányi-ügyről és megoldják a helyzetet, de először megvárják, míg lesz hivatalos leirat.

Éles harc zajlik a bevándorláspártiak és a bevándorlásellenesek között

– nyomatékosított, hozzátéve:

Orbán Viktor a múlt hétvégi, olaszországi látogatásával kapcsolatban felhívta rá a figyelmet, hogy Olaszországban más a politika temperamentuma, mint Magyarországon, a meghívást pedig azért fogadta el, mert az olasz miniszterelnök is ott volt.

"Olasz hazafiak voltak, a mi fajtánk, otthon éreztem magam, ez a régi, 2004-2005-ös polgári körös rendezvényre hasonlított" – tette hozzá.

Elmondta, hogy választás nélkül alakították át a római kormányt, Matteo Salvini egykori belügyminiszter volt a biztonság garanciája, és őt eltávolították. Ezzel a fordulattal átmenetileg Magyarország is elveszített egy szövetségest a migráció elleni harcban - jegyezte meg.

A miniszterelnök felhívta rá a figyelmet, hogy Conte kormányfő véleményével ellentétben

Magyarország igenis segít a migráció kezelésében, de nem az elosztásban, hanem a határvédelemben,

katonai és rendőri értelemben.

"Át tudjuk venni valamely olasz határszakasz védelmét, illetve a migránsok hazaszállításában is tudunk segíteni, de erről a római kormány hallgat" – mondta. "Abban nem segítünk (...), hogy megnyissák a kikötőket, migránsokat szállítsanak be, és hogy szétosszák ezeket az embereket Európában" - jelentette ki.

Hozzátette: szétosztási kvótáról szó sem lehet, de "kiszállítási" kvótát támogat, Magyarország szívesen vállal ebben feladatot, még akkor is, ha nem az ő területén vannak a migránsok.

Orbán szerint a baloldal azért engedi meg a migránsok beáramlását, hogy majd adjon nekik állampolgárságot a szavazati jog miatt. A muszlimok márpedig nem szavaznak keresztény pártokra.

Ráerőltetnék az EU-ra a kvótát, Magyarország küzdeni fog ellene

A máltai migránspaktumról kifejtette a kormányfő, hogy a nagyhatalmak rá akarják erőszakolni a betelepítési kvótát az EU-s tagállamokra.

"Remélem, hogy Ausztria által hétfőn eggyel többen leszünk bevándorlásellenesek, mint most" – hangsúlyozta, utalva a vasárnapi osztrák parlamenti választásokra.

Orbán Viktor továbbá közölte, hogy Nyugat-Európa az öngyilkos hajlamainak engedve nem védi az identitását, ezért jöhetnek a migránsok.

Véleménye szerint, a szétosztás hívó szó a migránsoknak, ezt az embercsempészek is kihasználják.

Orbán kifejtette, hogy jelenleg baloldali ellentámadás van, lásd Ausztria, Olaszország, az utóbbi esetében a kormányt leválasztották a népről.

Az EP-ben bevándorláspárti többség van, ha a baloldal összeadja az erejét – emelte ki. Az európai kormányfők között viszont nincs bevándorláspárti többség, ezért az Európai Tanácsra lehet építeni.

Kvótaügyben a kormányfő kizártnak nevezte, hogy még egyszer sikerüljön miniszteri szinten "kicselezni", "kültelki trükkel" átverni a miniszterelnököket.

Az új bizottsághoz Orbán nagy reményeket fűz,

az EP azonban ki akarja lőni a neki nem tetsző bevándorlásellenes biztosjelölteket,

erre tökéletes példa Trócsányi esete, harc folyik tehát a biztosi tisztségekért.

A Máltán kvótát követelők nem teljesítették teljes mértékben a régi kvótát teljesen, csak országtól függően harmadában-negyedében – tette hozzá.

Magyarország jogi úton is megpróbálja megakadályozni az új kvótát – emelte ki Orbán Viktor.

Karácsony csetlik-botlik

Karácsony Gergely nyilvánosságra került hangfelvételét úgy kommentálta, hogy "már sajnálja a baloldali főpolgármester-jelöltet, aki láthatóan csetlik-botlik". Reméli a kormányfő, hogy az emberek alkalmas embereket választanak majd az önkormányzati választáson.

A Fidesz vasárnapi tisztújító kongresszusáról a pártelnök-miniszterelnök úgy nyilatkozott: "tudatában kell lenni annak, hogy nagy feladat és nagy tény, hogy még talpon vagyunk".
A kongresszust a jövőért viselt felelősség tudatában kell megtartani - hangoztatta.

A kongresszus természetesen az önkormányzati választásokkal kiemelten fog foglalkozni – mondta a miniszterelnök.

Szerinte az önkormányzati választás tekintetében

nagyon fontos Budapest.

Az Electrolux jászberényi gyárát érintő leépítésről a kormányfő azt mondta: amikor kiderült a hír, azonnal Jászberénybe küldte két miniszterét, hogy mindenkivel tárgyaljanak, mert ha szükséges, a kormány segíteni fog, hogy senki ne maradjon munka nélkül.

A rádióbeszéde végén Orbán Viktor elmondta, hogy egész Európa nagy átalakuláson megy keresztül, ami harccal jár, és emiatt nehéz időszak áll előttünk.

"Ugyanakkor Magyarországon mindenki tud dolgozni, aki akar, a kormány pedig segít a munkahelykeresésben, most jóval könnyebb tisztességes munkából élni, mint ezelőtt 9 évvel" – zárta interjúját a kormányfő.