A Jobbik nem tartotta fontosnak, hogy megemlékezzen a holokausztról

Sneider Tamás demonstráció EGYÉB TÁRGY este fáklya FOTÓ ÁLTALÁNOS Közéleti személyiség foglalkozása NAPSZAK politikus SZEMÉLY TÁRGY Konyár, 2013. március 2.
Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke beszél pártja demonstrációján a Hajdú-Bihar megyei Konyáron 2013.
Konyár, 2013. március 2. Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke beszél pártja demonstrációján a Hajdú-Bihar megyei Konyáron 2013. március 2-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Egyetlen egy közleményt sem adott ki a párt, egyetlen egy politikusuk sem nyilvánult meg a témában, és még a párt médiájának az ingerküszübét sem érte el az emberiség történelmének egyik legnagyobb tragédiája. A Jobbik továbbra sem tud kitörni a párt elnöke körül felbukkanó náci botrányok árnyékából, egy roma szervezet nyílt levélben fordult a baloldali pártokhoz annak érdekében, ne fogjanak össze a "rasszista" Jobbikkal.   
Vágólapra másolva!

Ahogy többször beszámoltunk róla, ma emlékezik a világ közvéleménye a hatmillió ember halálával végződő holokausztra. Az auschwitzi haláltábor egykori foglyai például virágokat helyeztek el a náci létesítmény egyik kivégzőfalánál, de a hazai pártok némelyike is együttérzéséről biztosította az áldozatok családjait, valamint a túlélőket.

Ez utóbbi szűkebb körből is kimaradt a náci botrányba sodródott Jobbik, ugyanis egyetlen egy közleményt sem adott ki a párt, egyetlen egy politikusuk sem nyilvánult meg a témában.

Vasárnap délután fél ötkor a következő volt a helyzet:

  • A párt közösségi oldalának kezelői fontosabbnak tartották a holokausztra való emlékezésnél Volkswagenről való elmélkedést. Ugyancsak megelőzte az emléknapot, hogy elnökük, Sneider Tamás perrel fenyegette meg a pártjával szemben kritikus sajtót.
  • A Facebook-oldalukhoz hasonlóan a honlapjukon sincs nyoma annak, hogy a világ ma emlékezik a második világháborúban bekövetkezett pusztításra.
  • A szervezet az MTI-hez sem jutatott el a témában közleményt.
  • A párt médiájában nulla darab hír szerepelt arról, mi is történt 74 évvel ezelőtt ugyanezen a napon.
  • A holokausztot bunkósbotnak tartó Vona Gábor, korábbi Jobbik-elnök a mai napon nem posztolt, így az emléknap fontosságára sem hívta fel követői figyelmét.
  • A párt elnökségéből senki sem tartotta fontosnak, hogy pár sorban fejet hajtson a holokausztban áldozatul esettek emlékére, legalábbis a politikusok Facebook-oldalaiból ez látszik. Így a teljes Jobbik-vezérkar néma maradt az emberiség egyik legnagyobb tragédiájának emléknapján, ami árulkodó lehet az elmúlt napok antiszemita botrányai után.

Emlékezetes, amikor 2017-ben Vona levélben köszöntötte a magyarországi zsidó szervezeteket hanuka alkalmából, komoly szervezeti feszültésgek alakultak ki a párton belül. Így elképzelhető, hogy pár hónappal az európai parlamenti választás előtt a Jobbik vezetése nem mert megkockáztatni egy újabb belső konfliktust. A másik lehetséges magyarázat arra, hogy a Jobbik mellőzte a megemlékezést, az lehet, hogy a napokban kipattant Sneider Tamás körül több kellemetlen ügy. A HírTV mutatta be azt a felvételt, amelyen a nyakában ülő felesége kétszer is a hitleri karlendítéssel pózolt az esküvőjükön. A jelenetsor nyilvánosságra kerülését követően kedden késő este újabb anyag látott napvilágot, amelyen a jobbikos pártelnök arról beszélt, még mindig jobb, ha valaki a muszlim vallásra tér át, mint ha a zsidóra.

Roma szervezet tiltakozik amiatt, hogy a baloldal összeborul a "rasszista" Jobbikkal

"Felháborítónak tartom és megvetendőnek, hogy a baloldali tömörülések, olyan párttal akarnak szövetséget, illetve kormányt váltani, akikkel évekkel ezelőtt tett rasszista ideológiájuk mentén cigányüldözés, cigány gyilkosságok történtek– áll Rafael Gyula baloldali pártoknak címzett nyílt levelében. A Mindent a Cigányokért Fórum Egyesület elnöke elutasítja, hogy a bal oldali pártok együttműködnek a Jobbikkal." - ezt már Rafael Gyula, a Mindent a Cigányokért Fórum Egyesület elnökeírta nyílt levelében, amelyet a balliberális tömbnek címzett. Rafael kifogásolja, hogy

a baloldali pártok együttműködnek a Jobbikkal.

"Egyértelmű álláspontot hoztunk abban, hogy mi ezt nem fogjuk támogatni, de még tolerálni sem, semmilyen körülmények között a bal oldalnak. Tehát én csak ezt tudom elmondani.Nem szeretnénk, ha még egyszer megismétlődne a sorozatos rasszista gyilkosság úgy, hogy a bal oldal asszisztál majd a Gárda mellett masírozások, vonulások, megfélemlítések, fenyegetések, cigány-verések,cigány-üldözések, és úgy, hogy a baloldal ehhez asszisztál."– mondta a Hír TV-nek a roma politikus.