Gulyás Gergely migrációról, EP-választásról egyeztetett Szlovéniában

2019.02.22. 19:32

A migrációról, az európai uniós költségvetési tervezetről és a közelgő európai parlamenti választásokról egyeztetett Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Ljubljanában.

Gulyás Gergely elmondta: Magyarország Szlovéniával jószomszédi viszonyt ápol, és ennek jegyében, mint európai uniós ügyeket is felügyelő miniszter, indokoltnak látta, hogy több európai uniós témában egyeztessen a szomszédos országgal.

Kiemelte: ennek része volt az illegális bevándorlás elleni küzdelem, és utalt arra, hogy a szlovénok is a külső határok megvédését támogatják. Tárgyaltak továbbá a 2021-2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetésről. Szlovénia az euróövezet tagja, és bár ebből adódóan vannak saját, a magyartól eltérő érdekei, számos területen és célkitűzést tekintve van lehetőség az egyeztetésre - mutatott rá a miniszter.

Nagy-Britanniának az EU-ból való kilépésével összefüggésben elmondta: ezzel kapcsolatosan valamennyi tagállamnak és az EU-nak is számtalan feladata van. Úgy vélte: mivel európai parlamenti választások lesznek májusban, fontos volt minden európai uniós témát érinteni.

A kisebbségvédelem kapcsán  példásnak nevezte, ahogy Szlovénia a magyar kisebbséghez viszonyul.  Szavai szerint Ljubljana hasonlóan gondolkodik a magyar nemzetiségi politikáról.

A gazdaságban számtalan olyan kiaknázatlan lehetőség van - elsősorban az infrastrukturális kérdések terén -, amelyek a következő években a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztését teszik lehetővé - hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely ljubljanai tartózkodása során tárgyalt Miro Cerar szlovén külügyminiszterrel és Dobran Bozic szlovén európai ügyekért felelős államtitkárral, valamint Rudi Medved szlovén közigazgatási miniszterrel.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton a muravidéki Lendvára utazik, ahol találkozik Horváth Ferenc magyar kisebbségi képviselővel, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának (MMÖNKT) elnökével.