A bevándorláspárti LMP EP-listavezetőjét nem érdekli a migráció problémája

Választás 2018, LMP eredményváró, Vágó Gábor
Vágólapra másolva!
Vágó Gábor, a párt EP-listavezetője egy szerdai lapinterjúban arról beszélt, hogy az LMP európai kampányában nem lesz téma a migráció, így ebből erősen arra lehet következtetni, hogy a zöldek szerint nem aggasztó, hogy a kontinensre tömegesen és ellenőrizetlenül érkeznek a más kultúrájú emberek. Talán nem véletlen a közönyösség: a politikus nem is olyan régen még Soros György kormánytagok lejáratására szakosodott portáljának, az Átlátszónak a munkatársa volt.
Vágólapra másolva!

Miután múlt héten kiderült, hogy a Demokratikus Koalíció Gyurcsány Ferenc maximálisan bevándorlópárti feleségét, Dobrev Klárát tette az EP-lista első helyére, az LMP sem akart nagyon lemaradni. A párt hétvégi kongresszusán a zöldpárti küldöttek azt a Vágó Gábort rakták meg európai listavezetőnek, aki nem is olyan régen még Soros György kormánytagok lejáratására szakosodott portáljának, az Átlátszónak a munkatársa volt. Az LMP-be ide-oda cikázó politikus nekilátott feladatának, és a pártösszejövetel után sorra adta az interjúkat a különböző sajtótermékeknek. Szerda reggel a Népszava mellett a Jobbik háziportáljának, az Alfahírnek is nyilatkozott, ahol szóba került, mi a viszonya a bevándorláshoz. Vágó szavaiból az tűnt ki, nem tartja fontos problémának, hogy más kultúrájú embertömegek érkeznek a kontinensre. Változtatás nélkül így nézett ki a beszélgetésnek ez a része:

  • Kérdés: A magyar EP-kampányban biztosan kiemelt szerepet kap a bevándorlás kérdése, és korábban Keresztes is azt mondta, hogy ez az LMP-ben is kiemelt téma lesz.
  • Vágó Gábor: Nem lesz kiemelt téma.
  • Kérdés: És erről Ön döntött?
  • Vágó Gábor: A Kongresszus döntött arról, hogy mik legyenek a kiemelt témák.
  • Kérdés: Miért nem lett az?
  • Vágó Gábor: A küldöttek túlnyomó többsége úgy döntött, hogy a klímaváltozás, a multik Európája helyett az emberek Európája és az őshonos kisebbségek védelme, például a székely autonómiatörekvés támogatása legyenek a legfontosabb témák, amikkel egy zöld pártnak foglalkoznia kell.

Magyarán

az LMP európai listavezetője szerint - bár a küldöttekre fogta - az egész kontinenst foglalkoztató migráció nem olyan fontos, hogy a kampányban foglalkozzanak vele.

Mindez olyan szempontból furcsa, hogy tavaly augusztusban Keresztes László Lóránt, a párt egyik társelnöke úgy fogalmazott a nem sokkal később megszűnő Heti Válasznak, hogy "élen kellene járjunk abban, hogy erről a problémáról nyíltan és érthetően beszéljünk, a valódi okokról, a környezeti okokról, s arról, hogy lehetne megszüntetni a népvándorlás okait." Erős a gyanú, hogy ez is csak kommunikációs fogás volt az LMP részéről, hiszen fél évvel később már nem fért el az egész kontinenst érintő probléma a párt legfontosabb európai programpontjai között.

Vágó Gábor, az LMP EP-listavezetője szerint nem lényeges a bevándorlás kérdése, ezért nem szerepel a főbb programpontjai között Fotó: Mudra László - Origo

Az LMP-ről korábban számtalanszor bebizonyosodott, hogy teljes mellszélességgel a migráció pártján áll. Szél Bernadett, az LMP egykori társelnöke még 2015 februárjában mondta az M1-nek nyilatkozva, hogy „Magyarországon a bevándorlás nem probléma, nincs menekülthullám". Egy hónappal korábban pedig a következőképpen foglalt állást a kormány bevándorlásellenessége kapcsán: „ha elkezdünk riogatni, ha elkezdünk arról beszélni, hogy lezárjuk a határokat, azzal semmire nem fogunk menni." 2015 júniusában a Kossuth Rádiónak az uniós kvótarendszert méltatta, és a határkerítést is károsnak tartotta, hiszen szerinte „a kerítés nem humánus, és egyáltalán nem jelenti a menekültkérdés megoldását". Tavaly év végén pedig egy erővágóval pózolva próbált meg élcelődni a magyar határzáron egy közösségi oldalára feltöltött képen.

Hadházy Ákos, a párt másik korábbi társelnöke is csatlakozott a sorba, hiszen azt mondta korábban, tévedünk, ha elhisszük, hogy a kerítésen átmászó embereken múlik Magyarország jövője. 2015 augusztusában pedig azon viccelődött az ATV-n, hogy nem a határra, hanem a fideszes politikusok köré kellene kerítést húzni, mert ők a veszélyesek, nem a migránsok. Hadházy 2017 decemberében a Lánchíd Rádió műsorában az egész bevándorláskérdést és az emiatt indított nemzeti konzultációt egyszerűen „kitalációnak" nevezte.