Európának meg kell őrizni keresztény kultúráját

2019.03.16. 07:50

Orbán Viktor március 15-i beszédében azt mondta, hogy keresztény kultúra nélkül nem lesz szabad élet Európában. A kormányfő gondolatával kapcsolatában végzett egy gyors felmérést a Nézőpont Intézet, és ebből az derül ki, hogy a magyarok kétharmada egyet ért ezzel az üzenettel.

A Nézőpont Intézet online felmérést készített a Magyar Nemzet számára. A kérdés az volt, hogy Európának meg kell-e őriznie a keresztény kultúráját?A kérdést azért tették fel, mert ez volt Orbán Viktor március 15-i ünnepi beszédének legfontosabb üzenete.

A felmérés szerint a magyarok kétharmada (65 százalék) szerint meg kell őrizni a keresztény kultúrájú Európát, csupán egynegyedük (24 százalék) szerint kell elfogadni, hogy más vallások és kultúrák is megvessék a lábukat a kontinensen.

A magyarok 65 százaléka szerint meg kell őrizni a keresztény kultúrátForrás: Csudai Sándor - Origo

A kormánypárti szimpatizánsok 83 százaléka ért egyet Orbán Viktor gondolataival, sőt még az ellenzéki szimpatizánsok körében is többen gondolják így (48 százalék), mint amennyien a multikulturalizmust támogatják (36 százalék). Mindössze a magyarok negyede (24 százalék) szeretné, hogy a liberalizmus legyen az Európai Unió legfontosabb értéke, két és félszer ennyien (58 százalék) mondták azt, hogy inkább a kereszténység.

A felmérésből kiderül az is, hogy a magyarok kétharmada (65 százalék) örül annak, hogy az utóbbi években a korábbinál is jobbak lettek a lengyel–magyar kapcsolatok.