Mirkóczki Ádám mentegeti zsidózó jobbikos párttársait

Gyöngyösi Márton Jobbik
Vágólapra másolva!
A Mandinernek adott interjújában Mirkóczki Ádám kísérletet tett a lehetetlenre: megpróbálta megmagyarázni pártjának antiszemita ügyeit. A próbálkozás akkora mentegetésbe fulladt, hogy még az is kiderült, a világ hetedik legantiszemitább embere, Gyöngyösi Márton "eddig szerényen elhallgatta, hogy ő foggal, körömmel tiltakozott a zsidólistázás ellen". Jobbikos politikus így még nem magyarázkodott, mint most a párt kommunikációs igazgatója.
Vágólapra másolva!

Egri polgármester-jelöltsége kapcsán készített interjút Mirkóczki Ádámmal a Mandiner, aki egy civilnek hazudott ernyőszervezet színeiben, szinte az összes balliberális párt támogatásával indul el az őszi önkormányzati választáson. Ez a modell azért is számított egyedülállónak, mert eddig a pontig még nem igazán volt rá példa, hogy Gyurcsány Ferenc és a DK ennyire nyíltan beállt a Jobbik jelöltje mögé egy nagyobb településen. A beszélgetés azonban nem az egri ügyek miatt igazán érdekes, hanem azért, ahogyan Mirkóczki megpróbálta megmagyarázni a párt antiszemita ügyeit. Még az is kiderült, hogy "Gyöngyösi Márton eddig szerényen elhallgatta, hogy ő foggal, körömmel tiltakozott a zsidólistázás ellen". Jobbik-kommunikátor így még nem magyarázkodott, mint most Mirkóczki.

Gyöngyösi Márton védelmében

"Felállt a parlamentben, és mondott egy nagyon rossz mondatot. Már ezerszer elmondtuk, hogy valójában nemhogy zsidókról, még csak nem is izraeli állampolgárokról, hanem a kettős állampolgárokról volt szó" - ezekkel a szavakkal védte meg párttársát az ellenzék közös egri polgármesterjelöltje a Mandinernek arra a kérdésére, hogy Vona Gábor, volt pártelnök nyomására születette-e meg a hírhedt parlamenti felszólalás. Ismert, Gyöngyösi Márton úgy próbálta menteni magát a Válasz Online-nak adott interjújában, hogy Vona kérésére mondta el a beszédet, amivel egyébként nem igazán értett egyet. Mirkóczki most arról számolt be, hogy ő is jelen volt azon a bizonyos értekezleten, ahol megszületett a döntés, és némileg meglepő módon alátámasztotta Gyöngyösi állítását, miszerint Vona "ragaszkodott hozzá". "Gyöngyösi Márton eddig szerényen elhallgatta, hogy ő foggal, körömmel tiltakozott az ellen" - állt a zsidólistás politikus mellé a párt szóvivője, aki egy kis kitérő után elismerte, hogy a kettős állampolgárságú képviselők listázására irányuló javaslatuk elsősorban a zsidó honatyákra vonatkozott volna. Ezt nehéz lehet volna tagadni, hiszen Gyöngyösi Márton többek között erről beszélt pártja pár évvel ezelőtti

Mirkóczki Ádám, a Jobbik kommunikációs igazgatója: "Gyöngyösi Márton eddig szerényen elhallgatta, hogy ő foggal, körömmel tiltakozott a zsidólistázás ellen" Forrás: Magyar Nemzet/MTI

Szávay István védelmében

Csakhogy nem kizárólag Gyöngyösi tett antiszemita kijelentéseket a Jobbikban, hanem mellette jó páran. A párt kommunikációjában visszatérő elem, hogy ezek a megnyilvánulások régen voltak, és azóta már megváltoztak. Csakhogy ez erősen sántít, ugyanis Szávay István kevesebb mint egy éve a párt tisztújító kongresszusán azzal dicsekedett, hogy bemosott egyet egy "kampós orrú rohadéknak", akinek a heftijét is elferdítette.

- világszinten hárított Mirkóczki, amikor az antiszemita botránya miatt parlamenti mandátumát visszaadó Szávay Istvánra terelődött a szó. "Volt egy borzasztó kijelentése" - tetézte az eddigieket a Jobbik kommunikációs igazgatója, aki volt frakciótársa mentségéül felhozta, hogy nem történt bűncselekmény, és amúgy is egy titokban rögzített hangfelvételből pattant ki a botrány. Nem volt vége az antiszemita politikus védelmezésének, Mirkóczki még a Mandiner munkatársait is rendre intette. "Ahogy önök is, úgy én is száz százalékig biztos vagyok benne, hogy magánbeszélgetésekben, nem hivatalos közegben, baráti körben egészen másképp fogalmaz az ember, mint a nagy nyilvánosság előtt" - hívta fel a figyelmet a pártkommunikátor a társasági viselkedés alapvető jelenségeire.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik kommunikációs igazgatója: "Ha ön ismerné Szávay Istvánt, akkor nem gondolom, hogy azt mondaná, ő egy antiszemita vagy rasszista ember" Forrás: MTI

Mirkóczki Ádám védelmében

Az interjú egészen meredek fordulatot vett, amikor Gyöngyösi és Szávay után saját magát is elkezdte mentegetni Mirkóczki. Arra a kérdésre, hogy nem fél-e attól, hogy róla is előkerül egy kompromittáló hangfelvétel, úgy válaszolt, hogy de.

- menekült előre a jobbikos politikus, aki szerint van félnivalója a "magánbeszélgetéseit" illetően. Miután az antiszemita párttársait védelmébe vette, a pártvezetést elkezdte mentegetni. Ugyanis ahányszor a Mandiner feltett egy olyan kérdést, hogy miért működnek együtt a balliberálisokkal, annyit válaszolt, hogy Fidesz.