Kihirdették a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) költészet napja alkalmából meghirdetett irodalmi pályázatának győzteseit - közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.

A pályázók feladata válaszlevél írása volt Márai Sándor 1982-ben kelt levelére, amelyet magyar-amerikai barátjához, Sziklay Andor íróhoz írt. A személyes hangvételű levélben az akkor már évtizedek óta emigrációban élő író világa kel életre, amint az éjszakai lámpa fénye mellett az irodalom csapóajtóján át "hazajár" találkozni a legnagyobb magyar költőkkel, írókkal."A Válasz mindenkitől - Címzett: Márai Sándor" elnevezésű felhívásra több mint száz pályamű érkezett, a legjobbakat egy szakmai zsűri választotta ki, amelynek Kiss Judit Ágnes író, költő; Simon Márton költő, slammer; és Wirth Imre költő, író volt a tagja.
Az első helyezett Demény Péter, a második Lajtos Nóra és Ráfi Anna Réka lett. Harmadik helyezettet nem hirdettek.

A nyertesek pénzjutalmat, értékes ajándék- és könyvcsomagot kaptak. Az első helyezett emellett egy kétnapos kassai kirándulást is nyert, két belépővel a Márai Sándor Emlékszobába, ahol ingyenes tárlatvezetésen vehet részt - olvasható a Magyar Nemzeti Levéltár közleményében.