Magyarország átadta három film vetítési jogait az izraeli köztévének

2019.05.16. 10:59

Magyarország képviselői szerdán díjmentesen átadták három film vetítési jogait az izraeli köztévé képviselőinek a diplomáciai kapcsolatok helyreállításának harmincadik évfordulóját ünneplő kulturális évad keretében.

A tel-avivi nagykövetség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Berni követ, a Félvilág és a Szabadság - különjárat című filmek vetítési jogait Benkő Levente izraeli magyar nagykövet, Köbli Norbert, a felajánlott filmek forgatókönyvírója, Lajos Tamás, a filmek producere, Kollarik Tamás, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora, és Berényi László kulturális attasé adta át Tel-Avivban Sarah Gaonnak, az izraeli köztévé beszerzési igazgatójának.

A közlemény idézi Benkő Leventét, miszerint
a felajánlás jól illeszkedik ahhoz a magyar kormányzati törekvéshez, amely - a kiváló politikai és gazdasági viszony mellett - a kultúrdiplomácia eszközeivel is közelebb kívánja hozni az izraeliekhez Magyarországot.

Benkő hozzátette, hogy ebben a szellemben zajlik az idén első alkalommal megrendezett - és szerencsére komoly izraeli médiaérdeklődés által kísért - magyar kulturális évad is, amelynek keretében vasárnap magyar filmhét kezdődött Izraelben.

Forrás: Bea Kallos/Bea Kallos


Kollarik Tamás kiemelte, hogy nagy büszkeséggel tölti el a számos kiváló kortárs magyar film bemutatása Izrael több nagyvárosában. Ahogy fogalmazott,

a magyar film sikerei az elmúlt években tovább gazdagodtak a cannes-i és berlini nagydíjakkal, valamint két Oscar-díjjal. Hatalmas öröm, nagy megtiszteltetés számunkra, hogy három, magyar állami támogatással készült, az elmúlt években kiemelkedően sikeres televíziós játékfilm az izraeli köztelevízió műsorára kerülhet.Kollarik hozzátette, hogy a filmeket a magyar állam és a gyártó csapat ingyenesen bocsátja az izraeli partner rendelkezésére, bízva abban, hogy a filmek megtekintése az izraeli tévénézők számára is felejthetetlen élményt jelent majd, és közelebb hozza szívükhöz Magyarországot - indokolta a döntést az NMHH Médiatanácsána tagja.

Lajos Tamás a sorsfordító történelmi eseményekről és azokról a "kisemberekről" beszélt, akiket a történelem viharai az események szereplőivé, sőt azok alakítóivá tettek. Elmondta, hogy alkotótársaival közös célja ezeknek a számukra érdekes és fontos történeteknek az
eljuttatása minél több nézőhöz, hogy ezáltal szórakoztató formában emlékeztessenek a múltra.

A diplomáciai kapcsolatok helyreállításának 30. évfordulóját emlékezetessé tevő kulturális évadban több mint hét hónapon át, március 15. és október 23. között több mint ötven magyar kulturális programot kínálnak.