Orbán Viktor a Jobbiknak: Megértem, hogy csalódottak és idegesek

2019.06.17. 16:08

Több képviselői kérdésre is válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben az azonnali kérdések órájában. 

Orbán Viktort elsőként Jakab Péter, a Jobbik leendő frakcióvezetője kérdezte az azonnali kérdések órájában. Az antiszemita politikus azt kérdezte a kormányfőtől, hol rontotta el? Jakabot Latorcai János alelnök figyelmeztette penetráns magatartása miatt.

Orbán Viktor válaszában közölte, Jakab Péter lett a Jobbik harmadik frakcióvezetője az elmúlt kilenc évben. Ha jól értem, amit mondott, akkor önök harcolni akarnak ellenünk. Önök nem velünk harcolnak, hanem a saját választóikkal. Ma a Jobbik a leggyengébb ellenzéki párt, még az MSZP is jobban szerepelt  – mondta a kormányfő.

Megértem, hogy csalódottak és idegesek, és ezért engem hibáztatnak. Nem lehet, hogy az önök készülékében van a hiba? – tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Jakab Péter viszonválaszában azt mondta, másfél millió ember tervezi az ország elhagyását. Ha elmennek, kikre akarja építeni az ország jövőjét? Migránsmunkásokra? Vagy azokra, akiknek "négyévente elég egy szatyor élelmiszer a szavazatért cserébe"? - kérdezte a kormányfőt, majd átadott neki egy szatyor száraz tésztát.

Ön egy olyan párt nevében szólal fel, amely törpepárttá vált, és összeállt korábbi fő ellenfelével, az MSZP-vel és a DK-val. A Fidesz 53 százalékot kapott. Ön engem arra a lovagra emlékeztetett, aki úgy folytatja a harcot, hogy kezét-lábát vesztette. Nem kellene inkább pihenniük? – tette fel a kérdést Orbán Viktor.

Orbán Viktor: A Jobbik törpepárttá váltForrás: MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor: Nem áll módomban elfogadni bármilyen kioktatást

Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője a rokkantnyugdíjasok helyzetéről kérdezte a kormányfőt. Szerinte a parlament törvényt sért azzal kapcsolatban, hogy nem lép ezen a területen semmit.

Orbán Viktor válaszában kijelentette, amikor az MSZP kormányon volt, akkor segélyt, és nem munkát adtak a megváltozott munkaképességű embereknek.

Ma aggódnak értük, pedig korábban egyhavi ellátást vettek el tőlük – tette hozzá. A kormányfő közölte, hogy a nemzeti kormány sokat tett azért, hogy munkát kapjanak a megváltozott munkaképességűek.

Orbán Viktor arról is beszélt, egyhavi bért vett el az MSZP korábban szinte minden rétegtől, majd a devizahitelezés révén nyomorba taszították az embereket. Nem áll módomban elfogadni a szocialistáktól bármilyen szociális kioktatást.

A kommunizmus elleni küzdelem erkölcsi kötelesség

Gréczy Zsolt, a Gyurcsány-párt képviselője arról kérdezte a kormányfőt, hogy miért árulta el 1989 örökségét.

Orbán Viktor válaszában közölte, a kommunizmus elleni küzdelem erkölcsi kötelesség. Az 1956-os Intézet a Veritásnál jó helyen lesz, emiatt ne aggódjon – tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nem esik jól neki, hogy aktuálpolitikai vita zajlik Nagy Imre körül, de Gréczy egy olyan pártban ül, amelynek az elnöke lovasrohamot vezényelt a magyar állampolgárok ellen, és bevallotta, hogy hazudik éjjel és nappal. Egy olyan pártban ül, amelynek elnöke tönkretette az országot, és magyart magyar ellen uszított – mondta a kormányfő.

Orbán: Nem áll módomban elfogadni a szocialistáktól bármilyen szociális kioktatástForrás: MTI/Máthé Zoltán

Orbán: Paks nélkül nincsenek klímacélok

Schmuck Erzsébet és Ungár Péter, az LMP képviselői a klímaváltozás ügyében kérdezték a miniszterelnököt. Orbán Viktor közölte, hogy a V4-ekkel közös álláspontot képvisel majd. A kormány alkotmányos kötelessége a környezet védelme, a kabinet számára fontos a klímaváltozás elleni küzdelem. Orbán Viktor szólt arról is, hogy a kabinet arra építi az ország energiatermelését, hogy a jövőben szén-dioxid-mentes legyen, és ezért épít atomenergiára és napenergiára. Az LMP képviselői szerint minél előbb lépéseket kell tenni az uniós környezetvédelmi irányelvekhez való csatlakozáshoz. Orbán Viktor viszonválaszában közölte, hogy az atomenergiáról vitázni kell. Vagy klímacélok és Paks, de ha nincsen Paks, akkor nincsenek klímacélok.

Szilágyi György, a Jobbik képviselője arról kérdezte a kormányfőt, hogy miből finanszírozta a külföldi útjait. Orbán Viktor válaszában közölte, minden törvényt betart, amikor pedig kétséges merültek fel, akkor a mentelmi bizottság döntött. Úgy emlékszem, hogy Rióban találkoztunk – tette hozzá a kormányfő. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a köztársasági elnök és a miniszterelnök egy időben nem tartózkodhat külföldön ugyanazon a helyen. Majd felidézte, hogy

Szilágyi akkor is harcolt a kormány ellen, amikor a szerencsejáték-törvény módosítása volt napirenden, de akkor kiderült, hogy Szilágyi családjának különféle érdekeltségei voltak a szektorban.