Orbán Viktor a Jobbiknak: Megértem, hogy csalódottak és idegesek

VARGA László; ORBÁN Viktor
Budapest, 2018. október 29. Orbán Viktor miniszterelnök válaszol Varga László MSZP-s képviselő azonnali kérdésére az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 29-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Több képviselői kérdésre is válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben az azonnali kérdések órájában. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktort elsőként Jakab Péter, a Jobbik leendő frakcióvezetője kérdezte az azonnali kérdések órájában. Az antiszemita politikus azt kérdezte a kormányfőtől, hol rontotta el? Jakabot Latorcai János alelnök figyelmeztette penetráns magatartása miatt.

Orbán Viktor válaszában közölte, Jakab Péter lett a Jobbik harmadik frakcióvezetője az elmúlt kilenc évben.

Ma a Jobbik a leggyengébb ellenzéki párt, még az MSZP is jobban szerepelt

– mondta a kormányfő.

– tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Jakab Péter viszonválaszában azt mondta, másfél millió ember tervezi az ország elhagyását. Ha elmennek, kikre akarja építeni az ország jövőjét? Migránsmunkásokra? Vagy azokra, akiknek "négyévente elég egy szatyor élelmiszer a szavazatért cserébe"? - kérdezte a kormányfőt, majd átadott neki egy szatyor száraz tésztát.

Ön egy olyan párt nevében szólal fel, amely törpepárttá vált, és összeállt korábbi fő ellenfelével, az MSZP-vel és a DK-val. A Fidesz 53 százalékot kapott. Ön engem arra a lovagra emlékeztetett, aki úgy folytatja a harcot, hogy kezét-lábát vesztette. Nem kellene inkább pihenniük? – tette fel a kérdést Orbán Viktor.

Orbán Viktor: A Jobbik törpepárttá vált Forrás: MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor: Nem áll módomban elfogadni bármilyen kioktatást

Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője a rokkantnyugdíjasok helyzetéről kérdezte a kormányfőt. Szerinte a parlament törvényt sért azzal kapcsolatban, hogy nem lép ezen a területen semmit.

Orbán Viktor válaszában kijelentette, amikor

az MSZP kormányon volt, akkor segélyt, és nem munkát adtak a megváltozott munkaképességű embereknek.

Ma aggódnak értük, pedig korábban egyhavi ellátást vettek el tőlük – tette hozzá. A kormányfő közölte,

hogy a nemzeti kormány sokat tett azért, hogy munkát kapjanak a megváltozott munkaképességűek.

Orbán Viktor arról is beszélt, egyhavi bért vett el az MSZP korábban szinte minden rétegtől, majd a devizahitelezés révén nyomorba taszították az embereket.

A kommunizmus elleni küzdelem erkölcsi kötelesség

Gréczy Zsolt, a Gyurcsány-párt képviselője arról kérdezte a kormányfőt, hogy miért árulta el 1989 örökségét.

Orbán Viktor válaszában közölte, a kommunizmus elleni küzdelem erkölcsi kötelesség. Az 1956-os Intézet a Veritásnál jó helyen lesz, emiatt ne aggódjon – tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nem esik jól neki, hogy aktuálpolitikai vita zajlik Nagy Imre körül, de

– mondta a kormányfő.

Orbán: Nem áll módomban elfogadni a szocialistáktól bármilyen szociális kioktatást Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Orbán: Paks nélkül nincsenek klímacélok

Schmuck Erzsébet és Ungár Péter, az LMP képviselői a klímaváltozás ügyében kérdezték a miniszterelnököt. Orbán Viktor közölte, hogy a V4-ekkel közös álláspontot képvisel majd.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a kabinet arra építi az ország energiatermelését, hogy a jövőben szén-dioxid-mentes legyen, és ezért épít atomenergiára és napenergiára. Az LMP képviselői szerint minél előbb lépéseket kell tenni az uniós környezetvédelmi irányelvekhez való csatlakozáshoz. Orbán Viktor viszonválaszában közölte, hogy

Szilágyi György, a Jobbik képviselője arról kérdezte a kormányfőt, hogy miből finanszírozta a külföldi útjait. Orbán Viktor válaszában közölte, minden törvényt betart, amikor pedig kétséges merültek fel, akkor a mentelmi bizottság döntött. Úgy emlékszem, hogy Rióban találkoztunk – tette hozzá a kormányfő. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a köztársasági elnök és a miniszterelnök egy időben nem tartózkodhat külföldön ugyanazon a helyen. Majd felidézte, hogy

Szilágyi akkor is harcolt a kormány ellen, amikor a szerencsejáték-törvény módosítása volt napirenden, de akkor kiderült, hogy Szilágyi családjának különféle érdekeltségei voltak a szektorban.