Angela Merkel: A németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak

MERKEL, Angela
Marrákes, 2018. december 10. Angela Merkel német kancellár beszédet mond az ENSZ globális migrációs megállapodásáról tartott kétnapos kormányközi konferencián a marokkói Marrákesben 2018. december 10-én. A 150 ország részvételével zajló tanácskozáson elfogadták az ENSZ jogilag nem kötelező érvényű globális migrációs csomagját, amelyet december 19-én bocsátanak szavazásra a világszervezet közgyűlésén. MTI/EPA/Dzsalal Morcsidi
Vágólapra másolva!
A német kancellár szombaton megjelent szokásos hétvégi videoüzenetében, ezúttal a Sopron mellett 30 éve tartott úgynevezett Páneurópai Pikniket idézte fel. Azt mondta, a németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak a német újraegyesítéshez nyújtott hozzájárulásért.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel azt mondta, a magyar-osztrák határon 1989. augusztus 19-én tartott rendezvény alkalmából megnyitottak egy határkaput, és 700 ember az egykori NDK-ból megragadta a lehetőséget arra, hogy elmeneküljön Nyugatra.

- mondta a német kancellár.

„Magyarországban megvolt a bátorság ahhoz, hogy a határnyitással lehetővé tegye a menekülést az NDK-ból érkezett embereknek, ami a berlini fal lebontása és a német egység megvalósítása felé vezető út egy nagyon fontos építőeleme" - mondta a kancellár. Azt is mondta, a folyamathoz a térség más országaiból, például Lengyelországból és Csehszlovákiából is hozzájárultak.

Angela Merkel: Magyarország ezzel hozzájárult ahhoz, hogy megtörténhessen a német egyesülés csodája Forrás: MTI/EPA/Dzsalal Morcsidi

„A folyamat végül Európa egyesítéséhez és a hidegháború meghaladásához vezetett, és így kialakult egy nagy, új partnerség Közép- és Kelet-Európa országaival, amelyet ma közösen élhetünk meg az Európai Unióban és a NATO-ban" - mondta Angela Merkel.

Arról is beszélt, hogy a harminc évvel ezelőtti események mélyreható átalakulással jártak sok ember életében,

és ugyan voltak, akik keserű tapasztalatokat szereztek, mert például elveszítették a munkájukat, a nagy többség úgy véli, hogy a változások pozitívak voltak.

- mondta a német kancellár.

A határnyitás 30. évfordulójáról Angela Merkellel együtt emlékeznek meg hétfőn Sopronban. A német kormányfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök ökumenikus istentiszteleten vesz részt, és beszédet mond a soproni evangélikus templomban, majd egy ebéd keretében kétoldalú megbeszélést folytatnak.