A korábbi idők balatoni hajózási szokásai a közelmúltban megváltozni látszanak, ugyanis a klasszikus nyári főszezon mellett egyre többen szállnak vízre a hidegebb hónapokban is, köszönhetően a tó turisztikai előrelendítéséért dolgozóknak. Tóth Balázzsal, a Balatoni KÖR alelnökével a Vitorlázz Itthon egyik partnerével, a balatonlellei BL Yachtclub&Apartments vezetőjével beszélgettünk a jelenségről.

„Évről évre érzünk egyfajta erődösödést és látjuk, hogy tényleg egyre többen veszik észre, hogy a Balaton – ahogy mondani szoktuk, – télen-nyáron menő." – mutat rá Tóth Balázs az egész éves Balaton elkötelezett híve. Tóth Balázs úgy fogalmazott: „ez azt jelenti, hogy van a munkánknak gyümölcse, ráadásul minket is arra sarkall, hogy mind több programot szervezzünk és hasonló gondolkodású partnerrel dolgozzunk együtt, így együtt teszünk a Balatonért."A turizmus fejlődésének fontos eleme a Vitorlázz Itthon applikáció, amely egy gasztronómiai vitorlástúra-ajánlatot is kínál a főszezonon kívüli desztinációk megtalálása érdekében." – hívja fel a figyelmet a Balatoni KÖR alelnöke. Az említett alkalmazás minden érdeklődőt buzdít, hogy töltsön több időt a térségben, hiszen számos lehetőség várja az idelátogatókat.

A vitorlások növekvő számban közlekednek a vízen télen-nyáron.Forrás: Vitorlás szövetség

A Tóth Balázs vezette BL Yachtclub&Apartments részt vett a Magyar Vitorlás Akadémia által életre hívott és a www.vitorlazzitthon.hu oldalon valamint a Vitorlázz Itthon Applikációban is megtalálható Kék Csillag Kikötőminősítési rendszerben , és a legmagasabb minősítést érte el. Emellett mint kártyaelfogadó partner is csatlakozott a Vitorlázz Itthon szolgáltatói csapatához így megjelenik az éttermi valamint a szállásadói szolgáltatásoknál is a rendszerben.

Tóth Balázs az egész éves Balaton elkötelezett híve.Forrás: Vitorlás szövetség

Kérdésünkre Tóth Balázs elmondta, "a hajózás egy nem feltétlenül évszakhoz köthető sportág, hiszen ősszel, télen, és tavasszal is hódolhatunk neki, amíg be nem fagy a Balaton. Amikor ez bekövetkezik, elő kell venni a jégvitorlásokat, hiszenminden időjárási körülmény között lehet szelni a habokat a Balatonon.Éppen ezért kezdtük el a téli vitorlásverseny-sorozat megszervezését, amely évről évre népszerűbb, egyre több hajóst érint. A tavalyi évben Alsóörsről, Keszthelyről, és Balatonfüredről is érkeztek hozzánk versenyzők." – meséli büszkén a balatoni turizmus iránt elkötelezett hajós.

„A gasztronómia egy nagyon jó hívó szó, hogy megmutassuk a Balaton ízeit." – mutat rá továbbá, Aki azt hinné, hogy a hajózási szezon végével lakat kerül a kikötőkre és csak tavasszal telik meg újra élettel, az téved: egyre többek számára „ragadós" a téli hajózás szeretete, egyre többen tartják a hajókat ekkor is vízen, így 12 hónapon keresztül járjuk a magyar tengert, és kikötőit. – teszi hozzá.

A túravitorlázás legtöbbször társas program.Forrás: Vitorlás szövetség

A jövőbe mutató tervekkel kapcsolatban elmondta: „A déli és északi park összekötése főszezonon kívül a nagy álmunk volt, ezért májusban üzembe helyeztük

Luszit, amely a Balaton első, egész évben közlekedő hajójárata. Minden olyan rendezvényt szeretnénk meglátogatni, amelyet a klasszikus főszezonon kívül rendeznek, mások mellett a régió vízen megközelíthető adventi vásárait." Tóth Balázs szerint minden ilyen példa ragadós, és generálja a további résztvevőket, akik szívesen közelítik meg vízről az őszi-téli-tavaszi balatoni rendezvényeket.