Szijjártó Péter: A víz kérdése összeköt

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2019. október 17. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a sajtó munkatársainak nyilatkozik a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 háromnapos konferencia záróeseményén a Millenáris Parkban, a Magyar Nemzeti Táncszínházban 2019. október 17-én. A tanácskozás kiemelt témája a globális vízválság megelőzése, ezen belül is a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz okozta problémák megoldása volt. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A víz kérdése összeköt, mert a Föld vízkészleteit együtt használjuk, ezért együtt vagyunk felelősek azok mennyiségének és minőségének megőrzéséért – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Budapesti Víz Világtalálkozón, csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tanácskozást lezáró felszólalásában kiemelte: "a víz ügye olyan ügy, amelyet vagy közösen nyerünk meg, vagy közösen fogunk elveszíteni". A konferencián bemutatott Budapest Felhívásban megfogalmazták azokat az üzeneteket és akciókat, amelyekkel a nemzetközi közösség képes megelőzni a közelgő vízválságot. Ahogyan azt a dokumentumban is írják,

ösztönözni kell a vízgazdálkodással kapcsolatos beruházásokat, elsősorban azokat, amelyek segítik a vízbiztonság növelését.

A külügyminiszter kitért rá: az idei világtalálkozón a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt helyeztek a megvalósításra, ezért kapott kiemelt szerepet a szakkiállítás, amelyen a magyar vízipar mutatkozott be. A magyar vízipari tudás jelentőségét aláhúzza, hogy ma a világon 2,2 milliárd embernek nincs megbízható hozzáférése biztonságos ivóvíz-szolgáltatáshoz, 1,8 milliárd ember pedig csak szennyezett ivóvízhez jut hozzá. Nemcsak a regionális és nemzetközi vízügyi viták, hanem a lokális vízválságok is konfliktusforrásokká válhatnak. Hozzáfűzte: fontos felismerni a víz kiemelt szerepét a nemzetközi béke és biztonság fenntartásában.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy Magyarország a víz kérdésében azt az elvet vallja, hogy a segítséget oda kell vinni, ahol rászorulnak, hogy ezekből az országokból ne vándoroljanak el az emberek, hanem a hazájukban emberhez méltó életet élhessenek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a sajtó munkatársainak nyilatkozik a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 háromnapos konferencia záróeseményén a Millenáris Parkban, a Magyar Nemzeti Táncszínházban 2019. október 17-én Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szijjártó Péter kijelentette: a magyar kormány meggyőződése, hogy a nemzetközi fejlesztéspolitika a migrációt kiváltó okok kezelésének egyik leghatékonyabb, kézzelfogható eszköze, hiszen így lehetséges hozzájárulni a helyi életkörülmények javításához és a munkahelyteremtéshez. Ennek megfelelően Magyarország négy földrészen - Ázsiában, Afrikában, Dél-Amerikában és Európán belül a Nyugat-Balkánon - folytat aktív nemzetközi fejlesztési tevékenységet azzal a céllal, hogy a fejlődő országok felzárkóztatásának felgyorsításával hozzájáruljon a migráció okainak kezeléséhez, valamint a nemzetközi biztonság megteremtéséhez.

A víz nem áll meg a határoknál, ezért a nemzetközi együttműködés ezen a területen is Magyarország kül- és szomszédságpolitikájának egyik prioritása.

Hangsúlyozta: "nekünk, ma élőknek és a jövő nemzedékeiért felelősséget vállalóknak nincs újabb néhány évtizedünk, de talán évünk sem, hogy az előttünk álló kihívásokra megoldást találjunk." Bár az elmúlt napokban ismét fontos lépéseket tettek a megoldásért, a munkát folytatni kell - mondta, hozzáfűzve: ebben mindig lehet számítani Magyarországra. Már harmadik alkalommal rendezik meg Budapesten a víz világtalálkozót. Magyarország nagy örömmel szervezi meg ezt a tanácskozást, mert bár lélekszámban és földrajzi méretben kis országnak számít, különösen büszke természetes vizeire.

Hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a víz kérdésében és a vízzel kapcsolatos jövő tervezésében, ezt mutatja, hogy a világtalálkozó fővédnöke Áder János köztárssági elnök.

A találkozó iránt kiemelt volt az érdeklődés, 118 országból több mint 2400-an regisztráltak.

A konferencián a világ politikai döntéshozói, vízügyi szakemberek és tudósok, valamint a finanszírozási intézmények képviselői együttesen és a legmagasabb szinten foglalkoztak a globális vízválság megelőzésével és a vízügyi problémák rendezésével.