Dömötör Csaba: Gyurcsány az ellenzék vezére

2019.12.10. 10:51

Teljes cinizmus, hogy Gyurcsány Ferenc beszél demokráciáról, miközben nem kért senkitől bocsánatot a 2006-os rendőrterror miatt – így reagált Dömötör Csaba Gyurcsány Ferenc félperces napirend előtti felszólalására kedden az Országgyűlésben. Szijjártó Péter napirend előtt a NATO-csúcsot értékelve nagy eredménynek nevezte, hogy az illegális migráció és a terrorizmus közötti kapcsolatot egyre többen ismerik fel.

A NATO-tagállamok demonstrálták az egységet, és deklarálták, hogy új típusú biztonsági kihívásokkal kell szembenézni – mondta Szijjártó Péter napirend előtt felszólalásában kedden az Országgyűlésben. Az elfogadott deklaráció a tömeges migrációt a biztonsági kockázatok között ismeri el, és a NATO megerősítette az elkötelezettségét a globális terrorizmus elleni küzdelemben- hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter. Úgy látja, a terrorizmus és a kontrollálatlan migráció között egyértelmű összefüggés van. Magyarország kiveszi a részét a NATO erőfeszítéseiben, így Koszovóba újabb 100, míg Afganisztánba újabb 70 katonát küldünk – tette hozzá. Szijjártó Péter szólt arról is, hogy a hazai védelmi kiadásokban 20 százalék felé mentek a fejlesztési beruházások. Magyarország a NATO megbízható szövetségese, és büszkék lehetünk arra, hogy a világ legsikeresebb védelmi szövetségének a részesei vagyunk – vélekedett a miniszter. 

Szijjártó Péter: Magyarország a NATO megbízható szövetségeseForrás: MTI/Illyés Tibor

Németh Zsolt (Fidesz) reagálásában arra emlékeztetett, hogy az első Fidesz-kormány idején került sor a NATO-csatlakozásra. Érthetetlennek nevezte Emmanuel Macron francia elnök azon kijelentését, hogy a NATO agyhalott lenne. A NATO a csúcsára jutott ezzel a csúcstalálkozóval – mondta a fideszes képviselő. Nacsa Lőrinc (KDNP) arról beszélt, hogy Magyarország megbecsült tagja a NATO-nak, és büszkének kell lennie a magyar katonák helytállásáért.

Csak saját fizetésük emelésére koncentrál az ellenzék

A készülő kulturális módosítás jobb helyzetbe hozza a színházakat – így reagált Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára Tóth Bertalan, MSZP-elnök napirend előtti felszólalására. Arra is emlékeztetett, hogy az ellenzéknek nem sokszínű kultúra és szabadság kell, hanem csak olyan emberek, akik a liberális eszmékben hisznek.

Egy szemenszedett hazugság volt az ellenzék akciózása a rabszolgatörvény kapcsán – így reagált Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára Szabó Tímea (Párbeszéd) felszólalására. Az államtitkár elmondta, 724 milliárd forinttal költ többet a kormány 2010-hez képest az egészségügyre, míg az oktatás területén több mint 500 milliárd forinttal. Szólt arról is, hogy az ellenzék Budapesten jócskán megnövelte a pozíciók számát, és jelentősen megnövelték a fizetésüket. Közölte, hogy az ellenzék visszahívta a régi bukott embereket Budapesten, így Böhm Andrást és Vágó Istvánt. Az ellenzék fejlesztéseket ígért, de ebből eddig csak a kórházstop valósult meg-tette hozzá. Szakmai kinevezéseket ígértek, de Bajnai emberei és alákérdező mesterek érkeznek. Dömötör arról is szólt, hogy az ellenzék eddig csak adónövelést hozott, nem ezt ígérték október előtt.

Gyurcsány az ellenzék vezére

A karácsonyi nyugodtabb napokra gondolkodnivalót kívánt a kormánypárti képviselőknek Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök, majd ezt követően befejezte napirend előtti felszólalását. Dömötör Csaba válaszában kifejtette, hogy a Gyurcsány által említett hitványság és gazemberség pontosan az, hogy a mögötte ülő képviselők otthonápolási pólóban ülnek, miközben tavaly nem szavazták meg az erről szóló javaslatot. Teljes cinizmus, hogy Gyurcsány beszél demokráciáról, miközben nem kért senkitől bocsánatot a 2006-os rendőrterror miatt – mondta Dömötör. Oka van annak, hogy megint ilyen teátrálisan mondja el az utolsó felszólalást az őszi ülésszakon, mivel Ön az ellenzék direktora – mondta Dömötör. Tudjuk, hogy mit veszíthet az ország, ezért bele fogunk állni a küzdelembe, és nem adjuk a kormányzást a szemkilövetők kezébe – hangsúlyozta az államtitkár.

Gyurcsány az ellenzék vezetőjeForrás: MTI/Kovács Tamás

Sikeres a kormány migrációs politikája

Mindenki emlékezik arra, amikor migránsok tízezrei ellenőrzés nélkül vonultak be Magyarország területére, ezért a kormány 2015-ben elsőként tett érdemi lépéseket az illegális bevándorlás megfékezésére - mondta Zsigmond Barna Pál (Fidesz) napirend előtti felszólalásában. A kormány migrációs politikája bevált - tette hozzá. Hiába próbálják egyes uniós országok ismételten bevezetni a kötelező kvótát, a magyar embereknek kell eldönteniük, hogy kiket akarnak befogadni - mondta a politikus.

Egyre nő a feszültség a déli határon, mivel százezer ember torlódott fel a Balkánon - így reagált Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára. Közölte, hogy a szerbiai magyar lakosságú településeken is egyre több migráns tartózkodik - tette hozzá. Kontrát szerinta migránsok minden eszközt bevetnek, hogy bejussanak magyar területre. A kormány továbbra is mindent elkövet annak érdekében, hogy egyetlen illegális migráns se jusson be az ország területére.