Életbiztosításokkal foglalkozó céget perelt be az ügyészség

Vágólapra másolva!
Az ügyészség véleményével egyezően a bíróság jogerősen megállapította, hogy tisztességtelen az életbiztosítási szerződéseknek az a kikötése, mely szerint a biztosítási eseményt, például egy halálesetet 8 napon belül írásban be kell jelenteni a biztosítónál.
Vágólapra másolva!

A másodfokú bíróság egyetértett az ügyészséggel abban, hogy

a biztosítók nem alkalmazhatnak az ügyfelek helyzetét nehezítő megkötéseket, azaza törvénytelen arra kötelezni őket, hogy írásban tegyenek bejelentést.

A bíróság abban is egyetértett, hogy

a 8 napos határidő elfogadhatatlanul rövid.

A biztosító nem csupán a bejelentést tette kötelezővé 8 napon belül az ügyfelek számára, hanem minden általa lényegesnek tartott körülmény előadását, amelynek elmulasztása a biztosító mentesüléséhez vezethetett, ami szintén tisztességtelen.

A fellebbezésben arról is szó volt, hogy a megfelelően kitöltött halottvizsgálati bizonyítvány minden olyan adatot tartalmaz, amely a biztosító teljesítéséhez szükséges. Így

jogellenes elvárás az olyan dokomentumok beszerzése és megküldése, mint a boncjegyzőkönyv, vagy a műtéti napló másolata.

Fontos, hogy a biztosító teljesítéséhez csak a szükséges okiratok benyújtását írja elő.

A kezdeti költségekről megállapították, hogy az az ügyfelek számára ellenőrizhetetlen, áttekinthetetlen.

A fogyasztóktól nem várható el, hogy általa átláthatatlan szolgáltatásért fizessen. Hátrányos még a fogyasztónak, hogy a biztosító ugyanarra a tevékenységre - szerződéskötés, annak fenntartása, a számla kezelése - különböző jogcímeken szed díjat - írja az Ügyészség oldala.