Alföldi Róbert meglehetősen sajátosan válaszolt az Origónak

alföldi róbert alföldi róbert Játékkészítő musical sajtótájékoztató
Játékkészítő musical sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Alföldi Róbertet is megkérdeztük, hogy mit szól ahhoz, hogy Gyurcsány Ferenc elkobozná Vidnyánszky Attila vagyonát. Mint ismert: Alföldi volt Vidnyánszky előtt a Nemzeti Színház igazgatója, még a Gyurcsány-kormány nevezte ki. 2013-ban, amikor lejárt ötéves mandátuma, akkor a következő pályázatot Vidnyánszky Attila nyerte. Ezután Alföldi Róbert azzal házalt a baloldali médiumokban, hogy őt kirúgták (A valóság, mint írtuk: kitöltötte a ciklusát, és a következő pályázatot nem ő nyerte.) Alföldi Róbert válaszolt, de nem közvetlenül nekünk, hanem a Facebook-oldalán. Válaszából kiderül: nem ítéli el Gyurcsány fenyegetőzését, ellenben - ha jól értelmezzük a zavaros sorokat - az Origo dolgozóihoz sajátos számonkéréssel fordult.
Vágólapra másolva!

Ezt írta:

Ajajajjjjj...

avagy védjen meg téged az Origo....

Ma reggel, 9:52-kor érkezett három kérdés az Origótól, név szerint Kovács András újságíró-hírszerkesztőtől.

Nahát, rögtön felébredtem, mert azért ez mégiscsak egy nagy nap, hogy az Origo meg is kérdez valamiről, nem csak úgy kitalálja vagy kikövetkezteti, hogy mit is válaszolnék.

(Korábban bármit kérdeztünk Alfölditől, sohasem válaszolt - az Origo megjegyzése)

Persze a három kérdés nem annyira rólam, inkább egy másik színházrendezőről szólt, akit most nagyon meg kell védeni, mert bántották.

Igen, eléggé ízléstelen mondat hagyta el az előző miniszterelnök úr száját, de annál pontosabban nem tudtam volna a három eléggé irányzott kérdésre válaszolni, mint az tette a Színház- és Filmművészeti Egyetem Intézetvezetői Tanácsa, amely még napokkal ezelőtt egy nagyon okos és tiszta nyilatkozatot adott közre.

Gondoltam ezt elküldöm, és hátha lehozza az Origo. Ez persze csak egy álmodozó gondolat volt, de azért, hátha mégis...

(A Színművészeti állásfoglalásszerűsége egyformán bírálta Gyurcsányt és Vidnyánszkyt - az Origo megjegyzése.)

Alföldi Róbert Forrás: Bielik István

Aztán erre már nem került sor, mert nem is kellett, hogy sor kerüljön, mert már 9.02-kor a következő cikk került ki az Origóra.

Valahogy nem stimmelnek az időpontok.

És ugyan engem név szerint nem említ az írás, de azért az én arcom van a főoldalon. Mert azért ugye, tudjuk, amit tudunk...

(Alföldi Róbert pontosan tudja, hogy mi az igazság, mégis megpróbálja kiforgatni: az Origo a cikkben - és a címlapi ajánló szövegben - pontosan megnevezi azt a négy színészt, rendezőt, aki beszél, és egyetlen szóval sem állítottuk, hogy Alföldit megkérdeztük volna. A kép egy színházi előadásból van, a cikk képaláírásában ezt világosan elmagyarázzuk, sőt, jelezve, hogy ezúttal számunkra Jordán Tamás érdekes. Hiszen vele beszéltünk. Az Origo megjegyzése.)

Időpontok, tények, újságírói etika, szakmai hozzáállás, keresztényi tisztesség, heteroszexuális, férfias egyenesség, gerinc, az nem fontos, lényegtelen.

(Keresztényi tisztesség, heteroszexuális - ez hogy jön ide??? Mire akar utalni Alföldi? Esetleg valamilyen gyáva inszinuációról van szó? Az Origo megjegyzése.)

Más a fontos.

Bármilyen áron.

De azért ennél egy kicsit ügyesebben kellene csinálni.

Vagy ez sem számít...?

Akit meg kell védeni, azt meg kell védeni.

Na, köszönöm, engem ne védjen meg soha az Origo.

(Na, mondjuk ez a veszély nem fenyeget...))))

És hát túl magas labda lenne, ha idézném az elmúlt években, rólam elhangzott, még az inkrimináltnál is cifrább mondatokat. Nem is idézem.

Csak egyet kérdezek:

nem kellene ilyen elánnal védeni a diákokat is a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, akiket bagázsnak neveznek egyes színházvezetők, miközben csak a saját céljaikért, igazukért, kultúrájukért és jövőjükért emelik fel a szavukat?

(Mit érthet például azon Alföldi, hogy az egyetemisták a saját kultúrájukat akarják megvédeni Vidnyánszkytól? - az Origo megjegyzése.)

De Isten ments, hogy az Origo!

P.S. Nem elszigetelt esetről van szó, mivel olvasom, hogy Ascher Tamással is kísértetiesen hasonló dolog történt.

(Természetesen Ascher Tamással kapcsolatban sem mond igazat Alföldi: Ascher Tamást is megkérdeztük, és teljes terjedelemben közöltük a válaszát. És természetesen egyetlen szóval sem állítottuk, ahogy Alföldi esetében sem, hogy nem válaszolt. Az Origo megjegyzése.)

És P.S. 2. Nagyon ajánlom mind az Origo, mind Kovács András, mind a Nemzeti Színház jelenlegi vezetőjének figyelmébe ezt a Nyílt levelet!

(Vidnyánszky Attila életkorával és külhoni magyarságával pimaszkodó levelet ajánl a figyelmünkbe, egy - fájdalom - kevéssé ismert színésznő írta. Az Origo megjegyzése.)

Tanulságos. Komolyan! Vagy legalább is annak kellene lennie.

Alföldi levele itt véget is ér. Valóban tanulságos. Alföldi Róbert szerint a bukott miniszterelnök fenyegetőzése pusztán csak ízléstelen. Ennyi.