Orbán Viktor: Az oddsaink folyamatosan javulnak

Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
A helyzet nem könnyű, de az oddsaink folyamatosan javulnak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcs előtt a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban.
Vágólapra másolva!

A kormányfő kiemelte:

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (b) munkavacsorája az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója előtt Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Közölte: most a visegrádi csoport miniszterelnökeivel találkozik. Sikerült előző este már közös javaslatokat megfogalmazni, ezeket most véglegesítik, és utána mennek tárgyalni - tette hozzá. Úgy látja, "a helyzet persze nem könnyű, de az oddsaink folyamatosan javulnak". Hajrá, Magyarország! - zárta szavait Orbán Viktor.

A lengyel miniszterelnöki hivatal a Twitter-oldalán több képet tett ki arról, hogy az uniós csúcs előtt a V4 kormányfői megbeszélést folytattak.

Lengyelország sem támogatja a jogállamisági kritériumokat

Mateusz Morawiecki az uniós csúcsra érkezve azt mondta, hogy

elfogadhatatlan a kifizetések összekötése bármilyen jogállamisági kritériummal.

A lengyel kormányfő közölte, hogy Varsó számára elfogadhatatlan az is, hogy az úgynevezett "Just Transition Fund" forrásaihoz való hozzáférést összekössék a 2050-es klímasemlegesség elérésével. Morawiecki hozzátette, hogy az eseteges megállapodás lengyel jóváhagyása attól függ, hogy az ország mennyit kap az infrastruktúra, a mezőgazdaság és az energiaátalakítás számára.

A cseh miniszterelnök, Andrej Babiš azt mondta, hogy a GDP alakulásának kell a „legnagyobb kritériumnak" lennie az uniós pénzalapok elosztásában.