Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke Budapesten fogadta Hrisztijan Mickoszkit, az észak-macedón VMRO párt elnökét és Aleksandar Nikoloszki alelnököt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

A Fidesz európai néppárti (EPP) testvérpártjának delegációja tájékoztatta Orbán Viktort az Észak-Macedóniában zajló parlamenti választási kampány fejleményeiről; egyetértettek abban, hogy az uniós tagjelölt államban a választásoknak szabad és tisztességes módon kell lezajlaniuk.

Havasi Bertalan hozzátette, hogy a VMRO elnöke arra kérte magyar partnerét, hogy a budapesti kormány vesse latba befolyását Észak-Macedónia EU-csatlakozási tárgyalásainak mielőbbi megkezdése érdekében. 

A megbeszélés témái között szerepelt a török-görög határon kialakult migrációs válsághelyzet; ezzel kapcsolatban hangsúlyozták a balkáni migránsútvonal további zárva tartásának és az európai határok megvédésének fontosságát.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke Budapesten fogadta Hrisztijan Mickoszkit, az észak-macedón VMRO párt elnökét (k) és Aleksandar Nikoloszki alelnököt (j) 2020. március 9-énForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A pártközi egyeztetésen szó volt az Európai Néppárt jövőjéről, a szervezet előtt álló súlyos politikai kihívásokról is - közölte a sajtófőnök.