33 ezer kutatót érinthet a kutatásfejlesztési bértámogatás

2020.04.15. 13:06

A támogatásra a kutatásfejlesztési és innovációs vállalkozások pályázhatnak. Ezeknek a cégeknek a munkavállalói akár 318 ezer forintot is kaphatnak havonta - hangsúlyozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán az M1-nek adott interjújában.

A kutatásfejlesztési bértámogatásra április 15-től pályázhatnak a versenyszférában tevékenykedő cégek. Bodó Sándor elmondta, azért fontos a szellemi muníciók megőrzése, hogy egy hosszabb távú gazdasági kilábalás eredményes legyen.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a vállalkozások a kormányhivatalokban adhatják be igényeiket. A pályázó cégek munkavállalói a területre jellemző átlagbér szuperbruttójának 40 százalékát, legfeljebb 318 ezer forintot kapnak majd havonta. Abban az esetben, ha a kérvényt már a következő napokban leadják, a munkavállalók utófinanszírozás formájában áprilisi részbért is kaphatnak - jegyezte meg.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Az április 16-án induló általános munkavédelmi bértámogatásról elmondta, hogy a támogatás minden munkatörvénykönyv szerint foglalkoztatott és

a járvány miatt csökkentett munkaidőben dolgozó alkalmazottat érint.

Mint mondta, a kérelmek nyomán a kieső munkabér 70 százalékát az állam fogja utalni a dolgozóknak.