Rendőrök mentették meg egy férfi életét a Nyugati téri aluljáróban

2020.05.21. 15:19

Két rendőrjárőr, Tornyai Zoltán és Pénzes Szabolcs gyors segítsége mentette meg szerdán egy férfi életét, aki a Nyugati téri aluljáróban lett rosszul. 

Szerdán kora délután a Közrendvédelmi Főosztály két járőre éppen gyalogos ellenőrzést végzett a Nyugati téri aluljáróban, amikor arra lettek figyelmesek, hogy egy 60 év körüli férfi fekszik a földön, aki próbál ugyan felkelni, de nem sikerül neki.

Pénzes Szabolcs és Tornyai ZoltánFotó: Csudai Sándor - Origo

Odaléptek hozzá és

megpróbáltak beszélni vele, de a férfi olyan gyenge volt, hogy a rendőrök egy szavát sem értették.
Azonnal hívták a mentőszolgálatot, közben látták, hogy a férfi állapota rohamosan romlik. Mikor észrevették, hogy a férfi keringése és légzése leállt, azonnal megkezdték az újraélesztést.
Odatartottam a telefont, hogy bepárásodik-e a képernyője, utána odahajoltam az arcához és néztem, hogy van-e szívmozgása, mellkasmozgása. Próbáltunk pulzust nézni a csulkóján, de nem volt tapintható – mondta Tornyai Zoltán.

Tornyai ZoltánFotó: Csudai Sándor - Origo


Sajnos nem volt kitapintható pulzusa, légzése, semmi. Azonnal megkezdtem a szívmasszázst – mesélte Pénzes Szabolcs.

Pénzes SzabolcsFotó: Csudai Sándor - Origo


Közben telefonon folyamatos kapcsolatban voltak a mentőszolgálat diszpécserével, ő is ellátta őket tanáccsal. Nagyjából 3-4 perce végezte a szívmasszázst a járőr, amikor a Honvéd Kórházban dolgozó,szabadnapos szakápoló éppen arra járt, és amint meglátta, hogy mi történik, azonnal odament segíteni. Átvette a szívmasszázst Pénzes Szabolcstól, ezután pár perccel érkeztek meg a mentőszolgálat munkatársai. Tornyai Zoltán elmondta, hogy a mentősök:
Úgy jöttek le az aluljáróba, hogy az újraélesztő készülék a kezükben volt, és azonnal megkezdték az életmentést.

Fotó: Csudai Sándor - Origo


A mentősöknek nagyjából 30-40 perc alatt sikerült a férfi állapotát stabilizálni és kórházba vinni.

Addig a két járőr végig a helyszínen maradt:
Ott voltunk, segítettük a mentősök munkáját, biztosítottuk a helyszínt, hogy ne alakuljon ki csoportosulás – mondta Pénzes Szabolcs.

A férfit a Honvéd Kórházba vitték a mentősök, aki a rendőrök gyors segítségének köszönheti életét.