A Söjtörön élő, méhészettel foglalkozó férfi úgy próbált védekezni a méheit felfaló madarak ellen, hogy fadarabokkal zárta le a fészkelőhelyüket. Azonban nem a legjobb módszert választotta, ugyanis ezzel veszélybe sodorta a fokozottan védett madarak életét.

Június 2-án dél körül értesítették a rendőröket, hogy Söjtörön a gyurgyalag madaraknak lezárták a fészküket.

A zalaegerszegi rendőrök a helyszínen megállapították, hogy egy homokbánya területén fészkelő gyurgyalagok 15 költőhelyét akácfával torlaszolta el egy idegen. Ezzel az ott fészkelő madarak számára a ki,- és bejutást lehetetlenné tette. A lezárt fészkekben egy halott tojó, és több tojás is volt.

A rendőrök június 3-án eljutottak egy homokbánya melletti méhészetbe, ahol megtalálták azoknak a fadaraboknak a maradványait, amelyekkel eltorlaszolták a fészkeket.

A méhész elismerte, hogy a fészkeket ő zárta el azért, hogy a madarak ne tudjanak belefészkelni, mert azok veszélyt jelentenek a méheire, folyamatosan megeszik őket.

A gyurgyalag méhészmadár, 1982. óta fokozottan védett Magyarországon.

Forrás: Police.hu

A férfi, noha csak védeni próbálta a méheit a rájuk leselkedő veszélytől, ám ezzel a tojásokból kikelő fiókákat is elpusztította volna,
ha nem fedezi fel időben egy természetvédelmi őr. A rendőrök elfogták, és természetkárosítás miatt kihallgatták a férfit, aki beismerte bűnösségét.