Egyértelműen növekedett az Orbán Viktor munkájával elégedettek aránya a koronavírus-járvány kezelésének következtében; jelenleg a magyar társadalom 62 százaléka elégedett a miniszterelnöki munkájával - közölte legfrissebb - ezer ember megkérdezésével készített - közvélemény-kutatása eredményét a Nézőpont Intézet.

Írásos összegzésük szerint a miniszterelnöknél ez a mutató az elmúlt évekhez és az év elejéhez képest is "szintet tudott lépni". Míg az előző években a magyarok fele, jelenleg csaknem a megkérdezettek kétharmada elégedett a kormányfő munkájával. "Egyértelműen profitált politikailag a miniszterelnök a koronavírus elleni hatékony fellépésből" - fogalmazott az intézet.

A részletekről közölték: míg 2018-ban és 2019-ben 50 százalék környékén mozgott (50, illetve 52 százalék) a kormányfő munkájával való elégedettség éves átlagban, addig idén már év elején is ennél jobban teljesített Orbán Viktor ebben a mutatóban (54 százalék).

Orbán Viktor miniszterelnök az Operatív Törzs ülésén a Karmelita kolostorban május 16-ánForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivi

A június 24. és 26. között végzett kutatás azt mutatja, hogy jelenleg tízből hat ember a kormányfő mögött áll (62 százalék), a munkájával elégedetlenek aránya jelenleg nem éri el az egyharmadot - jelezték.

Az intézet szerint ennek hátterében az állhat, hogy a koronavírus-járvány során a védekezés határozottan, a nyugat-európai országokhoz képest pedig jóval sikeresebben működött.Úgy folytatták, hogy az Orbán Viktorral elégedettek tábora még a kormánypártok szimpatizánsi körénél is nagyobb, a Nézőpont Intézet májusi kutatási eredményei ugyanis azt mutatják, hogy a teljes népesség 42 százaléka Fidesz-szimpatizáns.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Centenáriumi Turulszobor avatásán, a Trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen 2020. június 6-án.Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Nézőpont prognózisa szerint 2022-ben az országgyűlési választás sokkal inkább fog a miniszterelnök-jelöltek személyéről, mint a pártok népszerűségéről szólni"Szerintük a baloldalnak így "két nehéz akadályt is sikerrel át kellene ugrania": elsőként közös miniszterelnök-jelöltet kellene találniuk, de egyelőre inkább arról lehet tudni, hogy ki nem lesz Orbán Viktor ellenjelöltje, arról nem, hogy ki jöhet szóba.

Másodsorban a majdani közös jelöltről "el kell hitetnie" a baloldalnak, hogy jobban kormányozna, mint a hivatalban lévő kormányfő. "Az Orbán Viktor munkájával való kimagasló elégedettség miatt ez különösen nagy kihívás lesz" a baloldalnak az intézet összegzése szerint.

Nemzeti egység a járvány ellen, a baloldal nélkül

Magyarország megnyerte a koronavírus-járvány első hulláma elleni küzdelmet, amelyben példátlan nemzeti egység alakult ki a baloldali pártok nélkül is. Az idei nemzeti konzultációban a kormány azzal kapcsolatban is kíváncsi az emberek véleményére, hogy támogatják-e a járványügyi készültség fenntartását, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a lehető legjobban felkészüljünk az esetleges második hullámra. Az eddigi tapasztalatokból kiindulva a baloldalra ezután sem lehet majd számítani, se a védekezést, se a magyar emberek munkahelyeinek megvédésével kapcsolatos kormányzati döntéseket nem támogatták, mint ahogy a munkahelyteremtő intézkedéseket sem.