A legjobban védekező európai országok között van Magyarország

egyesült államok, koronavírus
Koronavírus-tesztelésre várakoznak emberek a Kaliforniai Egyetem kampuszán Haywardban 2020. július 2-án.
Vágólapra másolva!
Magyarország a védekezés szempontjából a legjobban teljesítő európai országok közé tartozik, de a járvány világszinten most terjed a leggyorsabban - hívja fel a figyelmet közösségimédia-oldalán György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár azt írja, hogy a világban továbbra is gyorsul a koronavírus-fertőzés terjedése.

Míg az első 1 millió esetet 100 nap alatt regisztrálták, addig mindössze 5 nap alatt 10 millióról 11 millióra nőtt a regisztrált esetek száma a világban.

A növekedés elsősorban az amerikai kontinensen regisztrált esetszámok növekedéséből következik.

Koronavírus-tesztelésre várakoznak emberek a Kaliforniai Egyetem kampuszán Haywardban 2020. július 2-án. Forrás: MTI/EPA/John G. Mabanglo

Európában az Egyesült Királyságban, Svédországban, Románia déli és keleti részén, valamint Oroszországban, Montenegróban, Észak-Macedóniában és Moldovában regisztrálták a legtöbb esetet 100 000 lakosra vetítve az elmúlt héten.

Az esetszámok az előző héthez képest ugyanakkor az Egyesült Királyság mellett például Szlovéniában, Montenegróban és a környező országok egyes régióiban nőttek a leggyorsabb ütemben - írta.

Hozzátette, egyes balkáni országokban (Montenegró, Szerbia, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Moldova) országosan, más régiós partnereinknél (Albánia, Románia, Horvátország, Bulgária, Csehország) regionálisan magas a COVID-19-terjedés kockázata.

Magyarország a védekezés szempontjából a legjobban teljesítő európai országok közé tartozik.

Hasonlóan kedvező a helyzet Lengyelországban és Szlovákiában is, ahol a járványügyi kockázat alacsony maradt az elmúlt héten.

György László kiemeli: Fontos, hogy pánik helyett tisztán lássunk és tegyük meg, ami megtehető. Ehhez szükséges ismerni a tényeket, tisztában lenni a vírus terjedésével, és felelősen dönteni például arról, hogy az idei nyáron ki milyen utazási célpontot választ magának.