Benkő Tibor: Bebizonyosodott, hogy a katonák nem csak a fegyverekhez értenek

Leopard 2A4HU tank Magyar Honvédség
München, 2020. július 3. A Magyar Honvédség újbeszerzésű Leopard 2A4HU harckocsija (b) a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) GmbH & Co. KG. müncheni gyárában tartott bemutatón 2020. július 3-án. Ebből a típusból összesen 12 darab érkezik hamarosan, majd további 44 darab Leopard 2A7+HU harckocsit (j) pedig 2023-tól szállítanak hazánkba. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány idején bebizonyosodott, hogy a Magyar Honvédség, a katonák nem csak a fegyverekhez értenek, nem csak háborús feladatokra, béketeremtésre alkalmasak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter kedd este egy budapesti háttérbeszélgetésen.
Vágólapra másolva!

Benkő Tibor elmondta: a honvédség mintegy 2 ezer katonája segítette a járvány elleni védekezést.

105 létfontosságú magyar vállalatnál honvédelmi irányító törzsek koordinálták a munkát. A 108 egészségügyi és szociális intézményben szolgálatot teljesítő kórházparancsnok közül 51 katona volt. Országszerte 1034 idősotthon fertőtlenítését végezték el. Mindemellett a katonák előszűrő sátrakat építettek, járőröztek, segítették a határvédelmet, a humanitárius korridor biztosítását, továbbá őrzés-védelmi feladatokat is elláttak.

A miniszter kitért arra is, hogy a Magyar Honvédség a gazdaságvédelmi akcióterv munkahelyteremtő programjából is kiveszi a részét. A speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat bevezetésével

3000 embert akár 1 éven keresztül tudnak ily módon foglalkoztatni.

Hozzátette: szolgálatuk végén a tartalékosok hosszú távon is választhatják a katonai szolgálatot, de ehhez szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük. Benkő Tibor elmondta, hogy a honvédségnél kiemelten fontos a nyugállományú katonákról való gondoskodás. Ezt segíti az úgynevezett obsitos és veterán program, előbbi valamennyi, hosszabb ideig katonaként szolgált embert érint, utóbbi külön foglalkozik a tűzharcban is részt vett katonákkal. Jelenleg is folynak a tárgyalások a nyugállományú katonák kedvezményeinek, pénzügyi támogatásának megvalósítási lehetőségeiről - ismertette.

München, 2020. július 3. A Magyar Honvédség újbeszerzésű Leopard 2A4HU harckocsija (b) a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) GmbH & Co. KG. müncheni gyárában tartott bemutatón 2020. július 3-án. Ebből a típusból összesen 12 darab érkezik hamarosan, majd további 44 darab Leopard 2A7+HU harckocsit (j) pedig 2023-tól szállítanak hazánkba. MTI/Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszter kiemelte, a honvédelemre, a biztonságra mindig kiemelt figyelmet kell fordítani. Ez volt a szemlélet a 2021-es költségvetés tervezésekor - mondta, hozzátéve: egy év alatt 30 százalékkal, 778 milliárd forintra emelkedik a honvédelmi költségvetés.

Benkő Tibor szólt arról is, hogy folytatódik a haderőfejlesztési program.

Még ebben az évben érkezik 12 Leopard 2A4 típusú harckocsi, 4 Zlin típusú kiképző repülő, és év végéig 18 Airbus H-145 M könnyű helikopter lesz már a Magyar Honvédség hadrendjében.