Álkulccsal törtek be, sorozatbetörők fosztogattak lakásokból Budapesten

rendőrök
Vágólapra másolva!
A zuglói és óbudai bűncselekmények egyik sértettje korábban nem jelentette be a rendőrségre, hogy ismeretlenek bementek a lakásába; a férfit a nyomozók kutatták fel az egyik gyanúsítottnál talált iratok alapján.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Vagyonvédelmi Osztályának zseblopási és betörési nyomozói és a BRFK Bűnügyi Bevetési Osztály közös akció során ütöttek rajta egy betörőpároson 2020. szeptember 15-én délelőtt Óbudán, mert információik voltak arra vonatkozóan, hogy F. István és társa egy órával korábban feltehetően álkulcs használatával betörtek egy Zápor utcai lakásba.

A rendőrök a két férfinél zárnyitáshoz használható eszközöket találtak. A lakásból ellopott közel 900 ezer forint értékű ékszer, karóra, laptop és pénz is elkerült.

A rendőrök a két férfit a XIV. Kerületi Rendőrkapitányságra állították elő, mert a zuglói nyomozók egy augusztusi betörés során lefoglalt kamerafelvételek alapján szintén F. Istvánt és A. Lászlót azonosították a bűncselekmény feltételezett elkövetőjeként. A gyanú szerint a páros augusztus 12-én egy Bagolyvár utcai lakásba – az óbudai betöréshez hasonló módszerrel – álkulcs használatával jutott be, és onnan pénzt loptak el.

A nyomozók a két férfi lakásán tartott kutatás során bűncselekmény elkövetéséhez használható eszközöket foglaltak le, valamint A. László kőbányai otthonában találtak egy óbudai férfi nevére kiállított iratot és családfa-dokumentumokat. A papírok tulajdonosát a rendőrök felkeresték, és kiderült, hogy augusztusban törtek be hozzá, azonban erről nem értesítette a rendőrséget.

A férfi elmondta a nyomozóknak, hogy lakásába augusztus első hetében mentek be ismeretlenek, és onnan pénzt, ékszereket, az iratait és családjához köthető dokumentumokat vittek el. Elmondása szerint azért nem tett feljelentést, mert lakásának ajtaján nem talált erőszakos behatolásra utaló nyomot, és nem tudta elképzelni, hogy a biztonsági ajtót kinyithatják.

Azt hitte, ő hagyta nyitva az ajtót, és a sajátjának vélt hiba miatt nem akarta terhelni a hatóságot.

A BRFK XIV. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozói a 47 éves budapesti F. Istvánt és a 45 éves budapesti A. Lászlót 3 rendbeli lopás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként; a rendőrök A. Lászlót őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására, F. Istvánt – akit a Gyulai Törvényszék, a Debreceni Törvényszék és a Fővárosi Törvényszék is elfogatóparancs alapján keresett – a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetbe vitték 5 év 10 hónap jogerősen kiszabott börtönbüntetésének letöltésére.

A zuglói nyomozók az eljárás során azt is vizsgálják, hogy a gyanúsítottak összefüggésbe hozhatók-e további hasonló bűncselekmények elkövetésével. A Zápor utcai betörés sértettje ellopott értékeit hiánytalanul visszakapta.