Müller Cecília komoly figyelmeztetést küldött az interneten terjedő hamisítványok miatt

koronavírus, korona, járvány, vírus, esős idő, időjárás, járókelők, maszk
Vágólapra másolva!
A közszolgáltatásban dolgozók mindegyikét beoltják influenza ellen, ugyanígy az egészségügy és a szociális intézmények munkatársait is - jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

- ismertette a legfrissebb adatokat Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján. A meghaltak kora 60 és 89 év között volt, és mindannyian rendelkeztek valamilyen évek óta fennálló betegséggel. A legtöbben szívbetegek voltak, két esetben daganatos megbetegedés volt, többen pedig diabétesszel küzdöttek. Hozzátette,

A járvány kezdetétől 861 620 mintavétel történt – közölte, hozzátéve: a szervezetünket a legjobb állapotban kell tartani, hogy ne alakuljon ki szövődmény.

A tisztifőorvos ismét felhívta az ingyenes influenza-védőoltásra a figyelmet, és azt kérte, hogy mindenki oltassa be magát.

Nekik mindenképpen ajánlott a védőoltás

Müller Cecília elmondta, hogy bár a koronavírus elleni védőoltás csak a közeljövőben várható, az influenza elleni védőoltást így is hasznos lehet beadatni, ami létezik gyerekek és felnőttek számára is. Jelezte, az egészségügyi dolgozókat, amennyiben olthatók, mind beoltják influenza ellen, ugyanígy a szociális intézmények dolgozóit és a közszolgáltatások munkatársait is.

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy éljünk a bizonyítottan hatásos lehetőségekkel. Közölte azt is, hogy több helyen propagálnak egy kísérleti stádiumban lévő allergia elleni orrspray-t, de ennek még nem bizonyított a hatása, ezért nem javasolja a használatát.

Müller Cecília kiemelte, hogy csütörtökön 48 óvodában és 64 iskolában intézkedtek rendkívüli szünetről, 128 osztályban és 9 iskolában pedig digitális tanrendet vezettek be.

Ennyi figyelmeztetés volt a maszkhasználat megszegése miatt

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese beszámolt róla, hogy a román szervek döntése alapján hazánk már nem szerepel a kockázatos országok listáján, így a Romániába történő belépés már nem jár karanténkötelezettséggel.

11 960 helyszíni karantén-ellenőrzést hajtottak végre az elmúlt huszonnégy órában. 474-re emelkedett a járványügyi eljárások száma - mondta még. Tompánál, Röszkénél és Beregsuránynál van hosszabb határvárakozás.

Budapesten is megvan a sorrend

Tervszerű védekezés folyik, ki vannak jelölve az intézmények. Amint egy intézmény eléri a 80 százalékos covidos telítettséget, jön a következő intézmény. Budapesten is megvan a sorrend - első körös ellátóhely a Semmelweis Egyetem klinikája -, de másutt is, az ország egész területén – mondta kérdésre Müller Cecília.

Ezeket a szereket csak klinikai fázisban szabad használni, egyes hozzáférhető szereknek még engedélyük sincs – mondta Müller Cecília annak kapcsán, hogy egyesek az interneten rendelnek favipiravirt, remdesivirt.

Interneten ne vásároljunk gyorstesztet! Ezek nem is engedélyezettek erre a célra. A gyorstesztek is szakavatott egészségügyi személyzet számára készültek – mondta a tiszti főorvos.