Több mint egy hete nem reagál érdemben az MSZP vezetése a cigarettacsempészésen lebukott politikusuk, Legény Zsolt botrányára, pedig egyre több a kérdőjel az ügyben. Annyi biztos, hogy a szocialista vezérkar igényelte számára a diplomata-útlevelet, azt viszont továbbra is tagadják, hogy ezt milyen célból tették. Az Origo éppen ezért a párt sajtóosztályához fordult kérdéseivel, amelyekre a cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. Így nem derült ki, hogy a szocialisták kaptak-e pénzt az üzelmekből, illetve azokon keresztül, azonban a masszív hallgatásból arra lehet következtetni, hogy Legény nem saját hasznára dolgozott. Az ügy egyre botrányosabb, az Origo által megkérdezett titkosszolgálati szakértők szerint azt sem lehet kizárni, hogy a volt szocialista politikus kapcsolatban áll az ukrán maffiával. 

Az MSZP etikai bizottságának volt elnöke és a párt egykori országgyűlési képviselője g múlt csütörtökön bukott le azzal, hogy a határőrök hatalmas mennyiségű cigarettát találtak az ukrán–magyar határon megállított autójában. A politikus járművét azért állították félre a Beregsurány-Luzsanka határátkelőnél, mert gyanússá vált, hogy ukrajnai akkreditáció nélkül érkezett, és autóján nem volt diplomatarendszám, mégis diplomata-útlevelet mutatott fel.

Utóbb kiderült, hogy az igazolványt nem más igényelte neki a KKM-nél, mint a szocialista vezérkar. Legény lekapcsolása már önmagában véve sok kérdést felvetett, azonban a történet ezzel a fordulattal teljesen más megvilágításba került. Ugyanis felmerül a kérdés: miért volt érdeke az MSZP-nek, hogy ekkora szívességet kérjen egy cigarettacsempésznek - vagyis egy bűnözőnek?

Hallgatás, belegyezés?

Az ügy körül sokasodó kérdőjelek miatt az Origo a szocialisták sajtóosztályához fordult. Azt szerettük volna megtudni, hogy 

  1. mi az oka annak, hogy az MSZP diplomata-útlevelet igényelt Legény Zsoltnak?
  2. kapott az MSZP valamilyen módon pénzt volt politikusától, illetve üzelmein keresztül?
  3. tudott-e bárki a párt vezetésében, illetve az MSZP-ben Legény Zsolt (csempész-)tevékenységéről?

Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz, így továbbra sem derült ki, Tóth Bertalanék

  • miért tartották fontosnak, hogy Legénynek diplomata-útlevelet szerezzenek;
  • kaptak-e pénzt volt politikusuk üzelmeiből, illetve azokon keresztül, így szóba jöhet-e a tiltott pártfinanszírozás;
  • tudtak-e a lebukott etikai bizottsági elnök tevékenységéről.

A pártközpont hallgatásával csak erősíti a gyanút, miszerint

Legényen keresztül ismeretlen eredetű pénzek vándorolhattak a pártkasszába, és ilyen formában a pártvezetés tudott a piszkos ügyletekről.

Meg sem próbálják tisztázni az ügyetFotó: Szabó Gábor - Origo

Szerepet játszhatott az ukrán maffia

"Nem lehet kizárni, hogy a cigarettacsempészéssel lebukott szocialista Legény Zsolt kapcsolatban áll valamiféle csempészcsoporttal, másképp mondva a maffiával, vagy olyan magánszeméllyel, aki hozzáfér ekkora mennyiségű dohányáruhoz - nyilatkozta az Origónak Georg Spöttle, biztonságpolitikai szakértő, amivel szintén új megvilágításba helyezte a botrányt.

A Nézőpont Intézet elemzője szerint egészen biztos, hogy van valamiféle "ukrán-szál" a történetben, hiszen a baloldali politikus enélkül nem tudott volna ekkora mennyiségű cigarettát beszerezni egy idegen országban. "Teljesen egyértelmű, hogy nem egy dohányboltban vásárolta fel ezt a hatalmas mennyiséget" - tette hozzá az előzőekhez.

A szakember arról is beszélt, hogy a hatalmas mennyiségű cigaretta átcsempészése nagy profittal járó üzletet jelent, és a munka elvégzésére szükség van orgazdára is, aki átveszi, majd értékesíti az árut. Azt, hogy a hasznot Legény orgazdája saját célokra használta volna fel, vagy az titkos csatornákon keresztül a pártkasszába vándorolt volna, Spöttle szerint nem lehet megmondani. A szakember úgy látja, hogy éppen ezért nem lehet teljességgel kizárni a tiltott pártfinanszírozást sem.