Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Már 15 ezer magyar kapta meg a koronavírus elleni védőoltást

MERKELY Béla
Budapest, 2020. december 26. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beoltja a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal Balogi Bernadett kardiológus rezidenst a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2020. december 26-án. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Kedden újabb szállítmány érkezett Magyarországra a koronavírus elleni oltásból, amellyel együtt már csaknem 79 ezer fő oltására elegendő oltóanyag van hazánkban Müller Cecília szerint. A Ripost szerdán arról írt, hogy lesz olyan koncert, focimeccs vagy konferencia, amit nem látogathat olyan ember, aki nincs beoltva.
Vágólapra másolva!

A lap cikke szerint az oltottság igazolásához egy digitális egészségügyi útlevélre lesz szükségünk. A belügyminisztérium már kifejlesztette ehhez a technikai hátteret is.

„Az oltási könyv nagyon fontos okirat lesz majd a tömeges oltást követő hónapokban” – idézi Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert a lap, aki erről decemberben egy Kormányinfón beszélt.

Majdnem biztos, hogy légitársaságok is fognak ilyen szabályokat előírni, Magyarországon és külföldön egyaránt lehetnek ilyen szabályok" - magyarázta egy Kormányinfón a miniszter.

Mivel a nagyobb rendezvények látogatásához a szervezők elvárhatják, hogy a részvevők legyenek beoltva, szükséges ennek igazolása is.

A Ripost információi szerint már készül a magyar vakcinaútlevél.

„Digitális vakcinaigazolást adna a kormány azoknak, akik már átestek a koronavíruson, vagy beoltatták magukat” – mondta Orbán Viktor még karácsony előtt.

Egyelőre nem részletezte, milyen technológiai megoldással és szabályozással fogják bevezetni, de már megnézte a próbaverziót, amit Magyarország saját polgárainak fog elkészíteni.

„Az igazolvány arról szól, hogy

birtokosai védettek, illetve ők már nem fertőznek meg senkit.

Ez összhangban van az Európai Unió azon törekvésével, hogy egy ilyen digitális útlevelet is létrehozzunk. Ennek az első verzióját most a Belügyminisztérium kifejlesztette" – magyarázta a miniszterelnök még decemberben.

A koronavírus elleni oltóanyaghoz tartozó tájékoztató lap a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében 2020. december 27-én Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az egyik külföldi jegyértékesítő cég pedig már jelezte, hogy koncertek előtt ellenőrizni fogja, hogy a résztvevők megkapták-e az oltást.

Újabb adag oltás érkezett kedden

Megérkezett az újabb adag koronavírus elleni oltóanyag, azonnal több fővárosi és vidéki kórházba vittek belőle. Továbbra is a német–amerikai Pfizer oltóanyagokkal tud gazdálkodni Magyarország, hiszen az Európai Unió hatóságai egyelőre csak ezt engedélyezték. A tisztifőorvos adatai szerint csaknem 79 ezer ember oltására elegendő vakcina van már az országban,

eddig nagyjából 15 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be.

Várják az újabb és újabb jelentkezőket – hangzott el az M1 Híradójában.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beoltja a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal Balogi Bernadett kardiológus rezidenst a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2020. december 26-án Forrás: MTI/Mónus Márton
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről