Kezdődik az oltás a hatásos és biztonságos kínai vakcinával

Horizontal
A man receives a dose of Chinese-made Sinopharm Covid-19 vaccine in Belgrade Fair turned into a vaccination centre, on February 12, 2021. - Inside the dome of Belgrade's fairgrounds, dozens of nurses in protective suits inject Covid-19 jabs into young and old alike, working with an efficiency that has turned Serbia into continental Europe's fastest vaccinator. The small Balkan country has inoculated more than 500,000 of its seven million population in almost two weeks, a rate that exceeds all countries in Europe outside the United Kingdom, according to the scientific publication Our World in Data. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Minden tudományos elemzés megállapította, hogy a Sinopharm által kifejlesztett vakcina az egyik leghatásosabb szer a koronavírus ellen. A kínai vakcina nemcsak a súlyos szövődményektől védi meg az embereket, hanem a mutáns vírusok ellen is hatékony. Az pedig, hogy elölt vírust tartalmaz, még javítja is a hatékonyságát. A héten 275 ezer magyar kaphatja meg a kínai vakcinát, így tovább növekszik a magyar lakosság védettsége. Miközben a tudományos életben senki sem kritizálja a kínai vakcinát, addig a Gyurcsány vezette baloldal folytatja a vakcinaellenes halálkampányát. A céljuk, ahogyan azt Krekó Péter korábban megfogalmazta, hogy minél nagyobb politikai kár érje az Orbán-kormányt.  
Vágólapra másolva!

A héten megkezdődik Magyarországon a kínai vakcinával való oltás. Az első szállítmányból 275 ezer ember kaphat. Kedden hajnalban elkezdték szállítani a kínai vakcinát az önkormányzatok számára.

- mondta György István, az oltási munkacsoport vezetője.

18 év felett bárkinek adható a kínai vakcina

A kínai vakcina nagyobb valószínűséggel véd a különböző vírusmutánsok ellen - hangsúlyozta Rusvai Miklós víruskutató. A szakember azt mondta: a különböző modellszámítások szerint a koronavírus dél-afrikai mutánsa esetében nagyjából 5-8 százalékot kell levonni a jelenleg ismert vakcinák hatékonyságából.

A Sinopharm vakcinájával kapcsolatban Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy tartósabb védelmet adhat a koronavírussal szemben, mivel inaktivált vírust tartalmaz. A leendő magyar fejlesztésű vakcinánál a Sinopharmhoz hasonló technológiát kívánnak alkalmazni. Minden vakcina hatékonysága 70 százalék fölött van, 100 százalékos védelem nem létezik - tette hozzá. Sok olyan vakcinát használunk, ahol 50 százalék körül van a védettség - hangsúlyozta Müller Cecília.

A világon egyre több országban használják a kínai Sinopharm vakcináját, mivel az egyik leghatékonyabb szer a koronavírus ellen. Ez a kép Belgrádban készült Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A Sinopharm vakcinája 18 év fölött bárkinek adható.

A többi vakcinához hasonlóan 60 év fölött a Sinopharm vakcinájának hatékonysága is csökken (ez minden vakcinával így van), a súlyos betegségtől és a szövődményektől mégis megvéd ebben a korban is. A mellékhatásokról azt mondta Müller Cecília, ezek bőrpír, izomfájdalom, néha nyirokcsomó-megnagyobbodás lehetnek.

A MÁSODIK VAKCINA BEADÁSA UTÁN LÁZ ÉS LEVERTSÉG IS ELŐFORDULHAT, DE EZ RÖVID TÁVÚ, ÉS TERMÉSZETES IS.

A mellékhatások kezelése kapcsán az országos tisztifőorvos azt mondta, ezek maguktól múlnak el. Ha láz kialakul, lázcsillapítót kell bevenni, főleg Paracetamolt, de ez külső beavatkozást nem igényel.

Mit tartalmaz a kínai vakcina?

A Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó vállalat inaktivált, azaz elölt koronavíruson alapuló, első generációs oltóanyag.

AZ INAKTIVÁLT VÍRUSRÉSZECSKÉK – ELSŐSORBAN A VÍRUSON LÉVŐ FEHÉRJETÜSKÉK – KÉSZTETIK ANTITESTTERMELÉSRE AZ IMMUNRENDSZERT, FELKÉSZÍTVE A SZERVEZETET A KÓROKOZÓ ELLENI VÉDEKEZÉSRE.

A kutatók három különböző koronavírus-variánst izoláltak betegekből, majd a kórokozókat úgynevezett bioreaktorban (majomvesesejtekben) tenyésztették. Amikor már megfelelő mennyiségben álltak rendelkezésre a vírusrészecskék, egy béta-propiolakton nevű vegyülettel kezelték őket.

Az anyag semlegesíti a kórokozó génjeit, ezáltal többé nem tud szaporodni, viszont a vírusrészecske – és így az immunválaszt kiváltó vírusfehérje, a tüske – épen marad. Végül az inaktivált vírusokat immunerősítő hatóanyagokhoz keverik, amiket adjuvánsoknak nevezünk. Adjuvánsokra azért van szükség, mert az elölt vírus önmagában nem váltana ki kellően erős, tartós védelemhez szükséges immunválaszt.

Több ezer ember életét mentheti meg a kínai vakcina Magyarországon is Forrás: MTI/Máthé Zoltán

AZ INAKTIVÁLT VÍRUSOKON ALAPULÓ TECHNOLÓGIA NEM ÚJ, MÁR TÖBB MINT FÉL ÉVSZÁZADA ALKALMAZZÁK A TUDÓSOK. AZ INFLUENZA ELLENI VÉDŐOLTÁS IS ÍGY MŰKÖDIK.

Mivel a Sinopharm-vakcina elölt vírusokat tartalmaz,

NEM TUD FERTŐZÉST ELŐIDÉZNI A SZERVEZETBEN, BIZTONSÁGOSAN BEADHATÓ A KRÓNIKUS BETEGEKNEK IS.

A testbe kerülve a vírusrészecskéket az antigén-prezentáló sejtek veszik fel. Az antigén-prezentáló sejtek feladata, hogy megmutassák a szervezetnek azt az anyagot, ami ellen immunreakciót kell kialakítani. Az antigén-prezentáló sejtek teljesen szétszerelik a vírust, majd a fehérjéit a sejtfelszínhez szállítják. Ezeket a vírustöredékeket a segítő T-sejtek érzékelik, majd sejtfelszíni receptoraikkal kapcsolódnak hozzájuk. Az így aktivált T-sejtek fontos jelmolekulákat bocsátanak ki, amelyek az immunrendszer végrehajtó sejtjeinek működését szabályozzák.

Nagyon fontos szerep jut egy másik immunsejttípusnak, a B-sejteknek is. Ezek szintén kötődnek a vírusrészecskékhez, majd a segítő T-sejtek közreműködésével antitesttermelésbe kezdenek. A létrejött antitestek a vírus fehérjetüskéihez kötődnek, és megakadályozzák a kórokozókat, hogy a sejtekbe jussanak.

A dél-afrikai mutáns ellen is hatásos

Az eddig publikált klinikai vizsgálatok tanúsága szerint

a Sinopharm készítménye az emberek 79 százalékát védte meg a COVID-19 betegségtől, az Egyesült Arab Emírségekben zajló kutatások pedig ennél is magasabb, 86 százalékos hatásosságot állapítottak meg.

Egyelőre még nem lehet tudni, a Sinopharm vakcinája milyen hosszú időre ad védelmet, de a védettség időtartama egészen biztosan meghaladja a 6 hónapot. Léteznek olyan immunsejtek (memória B-sejtek), amelyek az antitestek eltűnése után is évekig-évtizedekig emlékeznek a kórokozóra. Így ha ismét támadás éri a szervezetet, az immunrendszer már hatékonyabban fog reagálni.

A kínai vakcina a dél-afrikai mutáns koronavírustörzs ellen is hatásos Forrás: Origo

Fontos szempont, hogy a kínai vakcina a dél-afrikai mutáns koronavírustörzs ellen is hatásos. Az 501Y.V2 névre keresztelt variáns azért keltett aggodalmat világszerte a szakértők körében, mert a fehérjetüskében bekövetkező módosulások miatt félő, hogy képes kicselezni a jelenlegi védőoltásokat.

Kis Zoltán: Mindegyik oltás, köztük a kínai is hatékony

A szakirodalmi adatok alapján mindegyik védőoltás eléri a célját, vagyis azt, hogy ne alakuljon ki súlyos betegség, ha valaki elkapja a vírust - minderről már Kis Zoltán, a Nemzeti Biztonsági Laboratórium virológusa beszélt az Origónak.

A FONTOS AZ, HOGY VALAMELYIKET MEGKAPJA AZ EMBER.

Mindegy, hogy melyiket. A lényeg, hogy ne legyünk súlyos betegek, és emiatt ne kerüljünk kórházba.

Ezt a célt pedig bármelyik felsorolt vakcina eléri - tette hozzá.

Oltásellenes halálkampányt folytat a baloldal

Miközben tehát gyakorlatilag az összes magyarországi szakember felsorakozott a kínai vakcina mögé is, addig a baloldal egyértelműen politikai célból folytatja a vakcina elleni kampányát. A baloldal a védőoltások kapcsán is dezinformációs és félelemkeltő kampányt próbál folytatni. Az oltási tervet annak megjelenése óta kritizálják,

a Gyurcsány-párt pedig – a magyar hatóságok munkáját becsmérelve, a hazai szakemberek kompetenciáját és tisztességességét kétségbe vonva – januárban még petíciót is indított azért, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával lehessen oltani Magyarországon.

Ennek kapcsán Rétvári Bence hétfőn az Országgyűlésben arról beszélt, hogy a baloldalnak csak az a baja a kínai és orosz vakcinákkal, hogy Kínában és Oroszországban gyártották azokat. Pedig idehaza jelenleg 77 Kínában gyártott gyógyszernek van engedélye, az EU-ban pedig több mint ötszáz ilyen készítményt engedélyeztek.

Gyurcsány és a teljes baloldali ellenzék tovább folytatja az oltásellenes kampányát Forrás: MTI/Mohai Balázs

A baloldal mégsem emelt szót korábban egyetlenegy Kínában gyártott gyógyszer ellen sem, csak a koronavírus elleni oltást támadják – hívta fel rá a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, kifejtve, hogy tisztán politikai okokból támad a baloldal egyes vakcinákat.

Gyurcsány Ferenc pártja ráadásul legújabban azt terjeszti, hogy a kormány visszasorolná azokat, akik nem szeretnék, ha orosz vagy kínai vakcinával oltanák őket, pedig múlt pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor megerősítette, hogy szabad vakcinaválasztás van Magyarországon.

A miniszterelnök világosan kifejtette, hogy mindenki megválaszthatja a neki megfelelő oltóanyagot.

Akinek nincs megfelelő vakcina, az pedig megvárhatja az általa preferált oltóanyagot, ez a saját döntése.

Krekó Péter árulta el a baloldali stratégiát

A baloldal oltásellenes stratégiáját, és annak célját egyébként Krekó Péter leplezte le, amikor egy tavaly decemberi nyilatkozatában elszólta magát. A Political Capital baloldali-liberális elemző műhely egyik vezető munkatársa azt nyilatkozta egy brüsszeli lapnak, a Politicónak:

Krekó Péter, a Political Capital igazgatója világosan elmondta, hogy mi a célja a baloldalnak az oltásellenes kampányával Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Később próbálta letagadni a nyilatkozatát, azt állítván, hogy a miniszterelnökről állította, hogy aláássa az emberek bizalmát, de a mondat egyértelműen nem erről szól (eredeti angolban: "If you undermine the willingness of people to vaccinate themselves, (Orbán) can suffer the political consequences."). Az első tagmondatnak általános, egyes szám második személyű alanya van, a másodiké viszont egyes szám harmadik személyű: a miniszterelnök. Vagyis általános tanácsként fogalmazta meg, nyilvánvalóan a baloldal számára: "Ha aláásod az emberek hajlandóságát arra, hogy beoltassák magukat, akkor (Orbánnak) kell viselnie a politikai következményeket".

Krekó ezen kijelentésével egyértelműen elárulta

AZT A BALOLDALI STRATÉGIÁT, HOGY AZ ELLENZÉK SZÁMÁRA AZ A LEGJOBB, HA MINÉL KEVESEBBEN OLTATJÁK BE MAGUKAT. HA KEVESEN OLTATJÁK BE MAGUKAT, AKKOR ISMÉT EGYRE TÖBB FERTŐZÖTT LESZ, ÉS EGYRE TÖBBEN HALNAK MEG.


Egy ilyen helyzetből remél a baloldal politikai hasznot, és ezt Krekó Péter nyilvánosan el is mondta.