A járvány közepén megvonta az újszülöttek családjának járó automatikus támogatást a DK-s polgármester

Vágólapra másolva!
Korábban alanyi jogon járt rendkívüli támogatás az újszülötteknek, illetve a családjuknak Óbudán, azonban Kiss László DK-s polgármester döntése nyomán ez megszűnt. A baloldali polgármester a járvány kellős közepén nehezítette meg a csecsemőknek járó támogatási forma igénybevételét.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Óbudai Hírek keddi cikkében kiemeli, a korábbi, fideszes kerületvezetés által létrehozott támogatást a kerületi lakcímmel rendelkező újszülöttek, illetve családjuk alanyi jogon kapták. A Bús Balázs vezette önkormányzat egyszeri 25 000 forintos vásárlási utalvánnyal (DM), valamint a Képmás magazin féléves előfizetésével segítette a legkisebb gyermekeket nevelő családokat.

Azonban a képviselő-testület baloldali többségének és Kiss László döntésének értelmében néhány hete megváltoztak a támogatás feltételei. A kerület hivatalos honlapján ezt úgy sikerült tálalni, hogy "az újszülöttek köszöntésének rendszere megváltozott". A rendeletmódosítás értelmében

a korábban automatikusan járó születési támogatás egyrészről jövedelemhatárhoz kötött lett, másrészről azt a korábbiakkal ellentétben kérelmezni kell a hivatalnál.

Kiss László a csecsemőkön próbál meg spórolni Forrás: Facebook

"Már az újszülötteken is spórolni kíván az önkormányzat. Ahhoz nem volt bátorságuk, hogy ezt a támogatási formát teljesen megszüntessék, de a juttatás immár nem jár automatikusan, az újszülöttek szüleinek kérelmezni kell azt" - kommentálta az Óbudai Hírek a fejleményeket.

A támogatás igénybevételéhez egyébként nem kevés papírmunkát kell elvégezni, ami alaposan megnehezíti az óbudai családok dolgát. A baloldali városvezetés többek között előírta, hogy

  • a támogatás iránti kérelem kizárólag a gyermek születésétől vagy örökbefogadásától számított 6 hónapon belül nyújtható be;
  • a kérelemhez csatolni kell a családtagok jövedelemére vonatkozó igazolást;
  • ahogyan a gyermek születési anyakönyvi kivonatának, vagy az örökbefogadásról rendelkező határozat másolatát is.

"A támogatás igényléséhez olyan nyomtatványt állítottak össze a polgármesteri hivatal munkatársai, hogy még annak is elmenjen a kedve a 25 000 forintos vásárlási utalvány igénylésétől, akinek egyébként az nagy segítséget nyújtana. (...) Éppen csak a kismama szülés utáni testsúlyát nem szükséges megadni, és igazolásokkal alátámasztani" - írta az óbudai portál ironikusan, hozzátéve, hogy a DK-s polgármester most éppen az újszülötteken próbál meg spórolni.