Hamarosan újabb vakcinákra lehet időpontot foglalni - mutatjuk a részleteket

koronavírus, vakcina, oltás, maszk, oltópont, Balassagyarmat, Szputnyik V
Balassagyarmat, 2021. május 3. Nagy Lászlóné szakápoló beolt egy nőt az orosz Szuptnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház oltópontján 2021. május 3-án. MTI/Komka Péter
Vágólapra másolva!
Az indiai mutáns már itt van a szomszédban, és még okozhat meglepetéseket – mondta az országos oltási munkacsoport vezetője az Operatív Törzs tájékoztatóján. A magyar lakosság 43 százaléka beoltott, a Sinopharm és az AstraZeneca vakcinájával már egy napon belül oltanak, és hamarosan elérhető lesz 200 ezer orosz vakcinára is az időpontfoglalalás. Most kezdődik a 16-18 évesek és az itt élő külföldiek regisztrációja is.
Vágólapra másolva!

Aki még nincs beoltva, az még ma megkaphatja a védőoltást – jelentette ki az oltási munkacsoport vezetője az Operatív Törzs keddi online tájékoztatóján. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára és az oltási munkacsoport vezetője elmondta: örömmel látja, hogy hozzájárultunk a koronavírus harmadik hullámának visszaszorításához. De az indiai vírustörzs "itt van a szomszédban", ezért még nem dőlhetünk hátra.

Folyamatos az oltások beadása Forrás: MTI/Vasvári Tamás

– hangoztatta György István.

Az unió élén

Magyarország továbbra is az uniós lista élén áll: Magyarország lakosságából 4 millió 99 ezren megkapták az oltást, és több mint kétmillióan már a második adag oltást is. A regisztráltak száma 4,725 millió fő, és a regisztráltak 80 százaléka már megkapta az oltást. Aki még nincs beoltva, az még ma megkaphatja a védőoltást – jelentette ki az oltási munkacsoport vezetője.

A Pfizer mellett a kormány eltesz több ezer adag Szputnyik V oltóanyagot a 16-18 éves korosztály oltására. Ehhez regisztrálni kell a vakcinainfo.gov.hu honlapon, legkésőbb május 7-én, péntekig. A fiatalok ugyanis csak az interneten keresztül fognak tudni oltási időpontot foglalni a jövő hét második felében esedékes oltásokra. György István azt kérte, hogy mások ne próbálkozzanak ebben az időszakban az oltási regisztrációval.

Ezen a héten érkeznek az egyadagos Janssen (Johnson & Johnson) vakcinák is, amelyeket a honvédségi oltóbuszok segítségével juttatnak majd el az oltásra várókhoz. Az oltóbuszok eddig hét megye 61 településén jártak, és ott összesen több mint 13 ezer regisztráltat oltottak be. György István nyomatékosította: aki még nem regisztrált, de szeretne védőoltást kapni, az regisztráljon. „A korlátozó intézkedések feloldása immár csak rajtunk, önökön múlik!" – tette hozzá.

Hamarosan a Szputnyik oltásra is lehet online regisztrálni Forrás: MTI/Vajda János

A WHO ajánlására várva

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a gyógyultak száma örvendetesen és folyamatosan nő, jelenleg 532 990 főt tartanak számon gyógyultként. A Janssen vakcináját kivéve az összes hazánkban használt oltóanyag közül két adag szükséges ahhoz, hogy a teljes védettséget garantálni tudják. Örvendetesnek nevezte azt is, hogy jelentősen csökkent a napi új fertőzöttek száma.

Müller Cecília hangsúlyozta:

mindenkinek egyformán hozzá kell járulnia a járvány kezeléséhez, leküzdéséhez, ugyanis felelősséggel tartozunk azok iránt, akik még nem vették fel az oltást, így nem védettek.

A védettségi igazolvány birtokában most már számos szolgáltatás igénybe vehető – jelentette ki a tisztifőorvos. Együttműködés alakult ki a magyar közfürdők, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) között.

A WHO a keddi napon kiadta állásfoglalását a kínai Sinopharm-vakcinával kapcsolatban, amely egyelőre a tudnivalókat foglalja össze. Ha a WHO felveszi a Sinopharmot az ajánlott vakcinák közé, akkor ez lesz az első keleti fejlesztésű vakcina, amelynek a használatát nemzetközileg is támogatni fogják – hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Biztonságosak a fürdők Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Mit kell tenni a fürdőkben?

- mondta Müller Cecília.

Arra a kérdésre, hogy véget ért-e a harmadik hullám, azt mondta, hogy

Mindegyik vakcina veszélyhelyzeti alkalmazást kapott, mert nem telt el a használatuk kezdete óta annyi idő, hogy erről tapasztalattal rendelkeznénk. Bármelyik vakcina esetében szükség lehet harmadik adagra, de a járvány is úgy változhat, hogy szezonálissá válik, és évente ismételni kell a védőoltásokat. Ezt ma még nem lehet tudni - mondta egy másik kérdésre Müller.