Megint egy fideszes politikust próbált lejáratni, megint jogerősen elítélték Márki-Zay Pétert

tüntetés Fudan Egyetem, kínai egyetem, diákváros, Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen! 2021.06.05. Budapest, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester,
Vágólapra másolva!
Jogerős ítéletében 200 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert - írja a Délmagyar. Az indoklás szerint becsület csorbítására alkalmas tényt állított Lázár János országgyűlési képviselőről. A bíróság nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében mondta ki bűnösnek a baloldali politikust.
Vágólapra másolva!

Mint a portál cikkében kiemeli, Lázár János magánvádlóként azért kezdeményezett eljárást Márki-Zay Péterrel szemben, mert a polgármester 2018 decemberében két építőipari cég, a Szeviép és a K-Art ügyében bűncselekmény elkövetésével hozta őt összefüggésbe.

Lázár János a bíróság előtt úgy fogalmazott, természetesnek tartja, hogy a polgármester kritikával illeti politikai tevékenységét, de ennek vannak határai, nem vádolhatja őt bűncselekmény elkövetésével.

A tárgyaláson Bakos Éva tanácsvezető bíró iratokat ismertetve közölte, Márki-Zayt korábban már két másik ügyben is jogerősen elmarasztalta nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt a Szegedi Törvényszék, és akkor 300 ezer forint pénzbüntetést szabott ki.

Márki-Zay Péternek újabb bírósági papírja van arról, hogy előszeretettel rágalmazza politikai ellenfeleit Fotó: Polyák Attila - Origo

A tanácsvezető bíró az indoklás során kifejtette, az ügyben a személyiségi jog sérelme állt szemben a véleménynyilvánítás szabadságával. A törvényszék az Alkotmánybíróság korábbi döntéseit alapul véve megállapította, Márki-Zay Péter közérdeklődésére számot tartó kérdésben nyilvánult meg, azonban valótlanul állította, hogy a sportcsarnokot kivitelező cég Lázár János miatt ment csődbe, hiszen azt tulajdonosai értékesítették, és csak 2019-ben szűnt meg végelszámolással.

A bíróság a polgármester Szeviéppel kapcsolatos kijelentését Lázár Jánossal szemben megfogalmazott éles kritikaként értékelte. A törvényszék döntésével - a bűncselekmény elkövetése óta bekövetkezett idő múlásra és a vádlott személyi körülményeire tekintettel - enyhítette az első fokon kiszabott 400 ezer forintos pénzbüntetést.