Katasztrofális helyzetbe került Portugália az esztelen karácsonyi járványügyi engedmények miatt

Virus Outbreak Portugal VIRUS Outbreak Portugal porto HOSPITAL MEDICINE AND HEALTH coronavirus social issue medium cases patients severe cases cases of covid central hospital medium symptoms Hospital Universitário intensive care units Săo Joăo northern re
Hospital Universitário de Săo Joăo in Porto, the central hospital in the northern region, receives patients with Covid-19, currently with 103 patients in the infirmary and 41 in intensive care, on 6 November 2020, Porto, Portugal. These patients go through a diagnostic process, which is divided into 3 phases, mild, medium and severe, with mild and medium cases the diagnosis is made outside the hospital, in the tent (if it is light), in containers and in wards if you have medium symptoms, and severe cases automatically move to intensive care units. Portugal currently has 2792 dead and 166 900 infected, being the North of the country, with more cases of covid-19. (Photo by Rita Franca/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Miután Portugália baloldali-szocialista kormánya a karácsonyi időszakra enyhített a korábbi intézkedéseken, az ország járványügyi helyzete rövid idő alatt kritikussá vált. Az idő előtti lazítások miatt teljes zárást kellett bevezetni, az ország lakosai külföldre csak indokolt esetben utazhatnak. Az ország baloldali kormányfője elismerte: nagyot hibáztak, amikor nem vették komolyan a rájuk leselkedő veszélyeket. A felelőtlen döntések miatt Portugália mára több járványügyi mutatóban is a legrosszabbul áll az Európai Unióban. A karácsonyi-újévi étteremnyitások után átlagban naponta 13 ezer új beteget regisztrálnak.
Vágólapra másolva!

Portugália a rossz értelemben vett mintaországa annak, hogyan nem szabad a járványt kezelni. A baloldali kormány ugyanis miután - vélt népszerűségi okokból - felelőtlen módon enyhített a korlátozásokon, az ország a vírus megjelenése óta nem látott korlátozásokat kapott a nyakába.

Idő előtti lazítás

Tavaly december közepén úgy tűnt, Portugália maga mögött tudhatja a járvány nehezét, hiszen a napi új fertőzöttek és a kórházba kerülők száma egy ideje látványosan csökkent. Bár a baloldali kormány figyelmét elkerülte, a halálesetek napi száma továbbra is sok volt. Mivel a kabinet ebből azt a következtetést vonta le, hogy minden a legnagyobb rendben van, karácsonyra átmeneti enyhítéseket vezetett be, igaz, szilveszterre (részben) fenntartotta a korlátozó intézkedéseket. Az ünnepi időszakra a következő szabályok vonatkoztak:

  • december 23-a és 26-a között szabadon lehetett közlekedni az országban: december 24-én és 25-én éjjel 2 óráig, 26-án pedig este 23 óráig;
  • az éttermek december 24-én és 25-én hajnal 1-ig, 26-án pedig 15.30-ig lehettek nyitva;
  • szilveszterkor tilos volt nagy összejöveteleket tartani, ami egyben azt is jelentette, hogy az év utolsó napján 23.00-tól kijárási tilalom lépett életbe;
  • szilveszter éjféltől január 4-én 5 óráig nem lehetett a járások között mozogni;
  • az utcákon és a nyilvánosság számára nyitva álló partik nem voltak megengedettek. A közterületeken legfeljebb hatan gyülekezhettek;
  • az éttermek - akárcsak karácsonykor - szilveszterkor is nyitva lehettek, egészen 22.30-ig. Az új év első napján pedig 13.00-ig fogadhatták a vendégeket;
  • végül január 1-2-3-án 13.00-tól kijárási tilalom lépett életbe.

Ahogy az látható, a szabályozás minden volt, csak nem következetes, és nem átlátható. Mint utóbb kiderült, legalább ekkora problémát jelentett, hogy a vírus brit variánsa ekkor már jelen volt az országban. Ami azért volt baj, mert a kormány által elrendelt lazítások, különösen a mozgásszabadság nagyban hozzájárult az amúgy is extra gyorsan fertőző mutáció terjedéséhez.

Az enyhítések következtében Portugália járványügyi helyzete rövid idő alatt kritikussá vált.

A karácsonyi enyhítésért nagy árat fizetnek a portugálok Forrás: NurPhoto via AFP/Jorge Mantilla

Ezt mutatta, hogy a kórházak a magas esetszámok miatt már az év elején elérték kapacitásaik határait, aminek eredményeképpen a szakemberek az ország azonnali lezárását követelték. És a java csak ezután következett.

Folyamatos szigorítás

A helyzet annyira a visszájára fordult, hogy azóta a népszerűségi okokból enyhítéseket bevezető kormány kénytelen volt több körben szigorításokat bevezetni.

Január 15-én került sor az első komolyabb, nem a hétvégi mozgást érintő korlátozásokra. Ekkora már a halottak száma bőven 150 felett, a napi új fertőzöttek száma pedig 10 ezer felett volt. A rendelkezés értelmében az éttermek ismét csak elvitelre, házhoz szállításra dolgozhattak; az otthonokat csak meghatározott indokkal lehetett elhagyni (munka, vészhelyzet, egészségügyi indok, stb.), az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kivételével mindent be kellett zárni. Az iskolákban ugyanakkor január 22-ig maradt a jelenléti oktatás.

Január 18-án, azaz három nappal a szigorítások után már jól látszott, az intézkedések nem vezettek eredményre. A járványügyi helyzet továbbra is kritikus volt, így a kormány újabb rendkívüli szabályokat vezetett be. Innentől kezdve tilos volt az üzletekben - a kávét is beleértve - italokat értékesíteni, még az ablakon keresztül történő eladást is megtiltották; nem lehetett nyilvános helyen, például a parkokban gyülekezni; a személyes munkavégzéshez pedig a munkáltató írásbeli nyilatkozatára volt szükség. Továbbá, az üzleteknek hét közben 20 órakor, hétvégén 13 órakor, az élelmiszerboltoknak pedig 17.00-kor be kellett zárniuk. Ezenkívül a hétvégéken újra tilos volt a járások között közlekedni. Bár az orvosi szervezetek a teljes zárást javasolták, a kormány ennek ellenére nem zárta be az iskolákat. Sőt, azokat minden korosztály számára nyitva tartotta, és még a napköziket is kinyitotta.

Ami késik, az nem múlik: a helyzet annyira eldurvult, hogy január 22-től a kormány kénytelen volt elrendelni a teljes zárást. Január közepére ugyanis végleg bebizonyosodott, hogy a brit variáns exponenciális mértékben terjed az országban. Így 15 napra az ország összes egyetemét, iskoláját, óvodáját, bölcsődéjét és napközijét bezárták. Ezenkívül a közigazgatásban is 15 napra felfüggesztették az ügyintézést, a bíróságok szintén csak sürgős esetben járhatnak el.

Üres utca Portóban Forrás: NurPhoto via AFP/Rita Franca/NurPhoto/Rita Franca

A Magyarországhoz hasonló lakosságszámú Portugália (10,28 millió fő) járványügyi helyzete a szigorítások ellenére tovább romlott. Ezt jól mutatja, hogy január 28-án regisztrálták a legmagasabb új esetszámot (16 432 fő) és halálesetet (303 halott 24 óra alatt). A helyzet továbbra is kifejezetten aggasztó: az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ legújabb adatai alapján Portugália a 14 napos intervallumban 100 ezer lakosra jutó esetszámot tekintve, és ugyanezen intervallumban az egymillió lakosra jutó halálozásokat tekintve is első helyen áll az uniós tagállamok között. Vagyis Portugália így - Belgium után - a legrosszabbul védekező európai országgá vált.

Így nem csoda, hogy a portugál kormány január 31-tól február 14-ig tartó érvénnyel újabb szigorításokat rendelt el. Ezek így néznek ki:

  • az ország polgárai csak kivételes esetben hagyhatják el az ország területét (igazolt külföldi munkavégzés, igazolt külföldi tartózkodás, közvetlen (elsőfokú) családtagok látogatása, stb.);
  • visszaállították a szárazföldi határellenőrzést, végső soron a repülőjáratokat is felfüggeszthetik;
  • Brazílián és az Egyesült Királyságon túl a legtöbb európai országból (Finnország és Norvégia kivételével) nem lehet 72 óránál régebbi PCR-teszttel beutazni;
  • a spanyol határon csak teherszállítás, határ menti ingázó szállítása okán lehetséges, továbbá ez csak a mentőautók számára engedélyezett;
  • az állami egészségügyi rendszer erősítése, az egészségügyi dolgozók számának növelése érdekében a kormány lehetővé teszi a nyugdíjas, szakvizsgával még nem rendelkező, illetve megkönnyíti a külföldi diplomával rendelkező szakemberek szerződtetését;
  • az óvodai, általános és középiskolai oktatás február 8-tól indul újra, a korábbiakkal ellentétben távoktatási rendszerben;
  • a bölcsődék további két hétig zárva maradnak, itt is kéthetenként vizsgálják felül a döntést.

Rosszul áll a vakcináció

Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy az ország kifejezetten rosszul áll az oltások terén is, természetesen ezért nem a portugál kormány, hanem Brüsszel a felelős. Eddig összesen 74 ezren kaptak két, és 183 ezren egy adag oltást a Pfizerből, és kisebb részben a Modernából. Érdekesség, hogy utóbbiból összesen 8400 adag érkezett az országba. Kisebb mellékhatásokat ugyanakkor csak a beoltottak 0,65 százalékánál észleltek. A tervek szerint az első negyedévben 1,5 millió adag oltóanyag, a második negyedévben ötmillió adag vakcinát várnak az országban.

Érthető módon a kialakult helyzet komoly politikai vitákat generált, amik már túlléptek a karácsonyi enyhítések kérdésén.

António Luís Santos da Costa baloldali kormányfő a héten elismerte, hogy ha tudtak volna a brit mutáns nagy mértékű jelenlétéről, terjedéséről, akkor máshogy kezelték volna a karácsonyi nyitást.

A miniszterelnök továbbá az intézkedések kommunikációjában is látott hibákat, szerinte nem tudták átadni a helyzet súlyosságával és a korlátozások betartásával kapcsolatos üzeneteket. Az ellenzék a legutóbbi parlamenti vitában hangsúlyozta: az egészségügyi szakértők már január elejétől a zárást javasolták, ennek ellenére a kormány csak két hét késedelemmel, több lépésben, vonakodva zárta be az iskolákat.

Jövő héten indul a soron következő csoportok oltása: egy módosítás következtében a kormány/parlament/önkormányzatok vezetőinek (illetve minden egyes szerven belül, a járványügyi védekezésben kiemelt helyet elfoglaló személyeknek) az oltását kezdik el. A módosítás miatt élesen bírálták a kormányt az ellenzéki pártok vezetői, akik közül többen lemondtak az elsőbbségi oltás lehetőségéről.