Brutális, mentálisan és fizikailag is megterhelő gyakorlatok és példátlan szigor jellemzi a sandhursti katonai akadémia kiképzését

Vágólapra másolva!
A Sandhurst Brit Katonai Akadémiát méltán tartják a világ legjobbjának és az egyik legkeményebbnek is. A falai között olyan történelmi személyek fordultak meg, mint Winston Churchill. Több magyarnak is sikerült elvégeznie az egy évig tartó képzést, amely során a világ vezetőit képzik ki a legújabb elméleti és gyakorlati módszerek alapján. Az Origónak Porkoláb Imre ezredes, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Vezetőképző Akadémiájának igazgatója beszélt saját tapasztalatairól és a sandhursti kiképzés nehézségeiről.
Vágólapra másolva!

Októberben nevezték ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Vezetőképző Akadémiája igazgatójának. Mit érdemes tudni erről a projektről?

Az MCC az elmúlt évtized legfontosabb tehetséggondozási és oktatási projektje, amely az utóbbi időszakban rendkívül dinamikusan fejlődik és növekszik. A tervek szerint szeptembertől már 17 helyszínen, nagyobb egyetemi városokban is jelen leszünk. Ennek a bővülésnek köszönhető az is, hogy felkértek a Vezetőképző Akadémia irányítására. Az MCC már 10-11 éves tehetséges fiatalokat is megcéloz, de emellett van középiskolás és egyetemi programunk is. Az egyetemisták számára az MCC a tanulmányaik utolsó két évében nyújt kiegészítő képzést.

Porkoláb Imre fotó: Talán Csaba

Szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem egy egyetem, hanem inkább az oxfordi kollégiumi rendszerhez tudnám hasonlítani. Az elmúlt évtizedben tömegessé váló egyetemi oktatás nem mindig adott kellő tapasztalatot és főleg praktikus tudást a kiemelkedően tehetséges fiataloknak, emiatt jött létre a Vezetőképző Akadémia. Az MCC már 25 éves múltra tekint vissza, az országgyűlés döntését követően most viszont egy rendkívüli lehetőséget kapott az intézmény arra, hogy a Kárpát-medencében ezt a fajta tehetséggondozást véghez vigyék. A vezetőképzőről még érdemes tudni, hogy a vezetői készségek fejlesztése egy rendkívül hosszú és energiaigényes folyamat, amit nem lehet elég korán kezdeni. Ezért döntöttünk úgy, hogy ezek a fiatal egyetemisták már a munkaerőpiacra lépésük előtt olyan gyakorlati és praktikus tudást kapjanak, amivel egyrészt érvényesülni tudjanak, másrészt pedig sokkal értékesebb munkavállalókká válnak.

Mikor kezdett el komolyabban érdeklődni a katonai hivatás után?

Jelenleg is hivatásos katona vagyok és a közszolgálati életpályamodell részeként vagyok az MCC-n, de a szolgálati jogviszonyom megtartása mellett. Egészen fiatal korom óta nagyon tudatosan készültem a katonai pályára, és már 25 évvel ezelőtt egy olyan lehetőséget kaptam, ami akkoriban még sokaknak nem adhatott meg, vagyis hogy a 270 éve működő Sandhurst Brit Katonai Akadémián tanulhassak, ahová többek között Churchill és Harry herceg is járt. Annak idején, 1992-ben még főiskolásként jelentkeztem egy pályázatra, és mivel megfeleltem a követelményeknek, ezért sikerült bekerülnöm ebbe a patinás katonai intézménybe, amelyet a világ legjobbjaként tartanak számon.

Milyen tapasztalatokat szerzett a Sandhurst Brit Katonai Akadémián?

Sandhurst egy egyéves, nagyon intenzív képzést ad, ami azt jelenti, hogy az ott töltött idő nagyjából 90 százalékát a gyakorlótéren töltjük. Ez mind fizikálisan, mind pedig mentálisan borzasztóan megterhelő, az egy év alatt összesen hat olyan hétvége volt, amikor szabad voltam, az összes többit az oktatás kötötte le. Az intézményben rendkívüli kihívások elé állítják az embereket. Egyrészt fontos a fegyelemre szoktatás és a monotonitástűrés fejlesztése, ezért az elején órákat töltünk például vasalással vagy cipőpucolással. Másrészt folyamatosan a gyakorlatban verik belénk azokat a képességeket, amelyekre egy vezetőnek szüksége van, ezeket pedig az éles helyzethez a lehető legközelebb álló szituációkban sajátítjuk el. A sandhursti akadémiát az idők során több magyar is elvégezte, én magam 94-ben fejeztem be a képzést, és elhoztam a legjobb külföldi hallgatónak járó díjat is az évfolyamomban. Ezt rám két évvel megismételte Benei Péter is. Elmondható, hogy a magyarok rendkívül jó eredményeket érnek el külföldön.

Porkoláb Imre Fotó: Talán Csaba

Hogyan telt egy teljesen átlagos nap az akadémián?

Hajnali fél hatkor kigurultam az ágyból, vagyis a legelső időszakban még nem is az ágyamon aludtam, hanem inkább a földön egy hálózsákban. Ennek az volt az oka, hogy reggelente már bevetett ággyal kellett várni a szemlét, így viszont 15 perccel többet tudtam aludni. A reggelit követően folyamatosan kezdődnek a foglalkozások, amik a fizikai állóképesség fejlesztését és az oktatást jelentik az intézmény falain belül, a legtöbb időt viszont a gyakorlótéren töltöttük, ahol nem volt pontos napirend. Többek között volt olyan gyakorlat is, amikor napokig nem aludtunk, öt nap alatt csak 6-7 órát pihenhettünk.

Miért fontos Magyarország számára a nemzetközi katonai képzés?

Ahogy az én történetem is mutatja, a magyar honvédség számára nem új keletű dolog, hogy külföldre küldenek kadétokat, és már akkor is megtették ezt, amikor még nem is voltunk tagjai a NATO-nak. Mostanra közel 200 tiszt vesz részt külföldi tanfolyamokon, de ennek a számnak a sokszorosa megy az altisztek közül, elsősorban az Egyesült Államokba, de sokan jelentkeznek és végeznek el európai tanfolyamokat is. A NATO-ban alapkövetelmény, hogy a nemzetek harcászatilag együtt tudjanak működni egymással, ha ennek eljön az ideje. A legjobban akkor tudják megtanulni a magyar tisztek a nemzetközi szabványokat, ha külföldi iskolákban képzik őket.

A Sandhurst Brit Katonai Akadémia Forrás: Getty Images/Stuart C. Wilson

Mik azok a szempontok, ami miatt sokan a világ legjobbjaként emlegetik a sandhursti akadémiát?

Úgy gondolom, hogy ez az idők folyamán kristályosodott ki, hiszen az intézmény már 270 éve működik, és az ez idő alatt megszerzett tapasztalatokat ma is lehet alkalmazni és továbbfejleszteni. A brit kiképzés világhírű, és mindig is nagyon értettek a katonák és tisztek kiképzéséhez. A sandhursti egy vezetőképző tanfolyam, erről tanúskodik az egyetem mottója is: szolgálj, hogy vezethess. A sandhursti akadémia vezetői filozófiát is tanít, ez pedig jól összeegyeztethető azzal az értékrenddel, amit a katonák egyébként is vallanak. Úgy gondolom, hogy ez a kettőség, ami igazán naggyá teszi az intézményt, mivel a katonai mellett emberi, vezetői karaktert is ad.

Ön hogyan tudta kamatoztatni későbbi pályafutásában az itt szerzett vezetői ismereteket?

Igazán éles gyakorlatban az iraki és az afganisztáni misszióim során kellett tesztelnem a vezetői képességimet, majd ezt követően itthon, a Különleges Műveleti zászlóalj parancsnokaként. Ugyanakkor a tanultaknak, a szemléletmódnak köszönhetően tudtam helyt állni a NATO stratégiai parancsnokának képviselőjeként a Pentagonban, amely kitüntető feladatot kevés nem amerikai katona töltheti be. Ez utóbbi beosztás összekötői feladatok ellátását jelentette a NATO és az amerikai védelmi minisztérium, valamint az egyesített vezérkar között.