Európa Kínában áll sorban a vakcináért - hangsúlyozta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán.

Menczer Tamás videójában rámutatott: azt, hogy Európának kell-e a kínai vakcina, jól mutatja, hogy miután csütörtökön nyilvánosságra került, a magyar kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat, néhány órán belül 14 európai ország jelentkezett a kínai gyártónál. Mostanra valószínűleg egész Európa Kínában áll sorban, ismét  - jegyezte meg.

Az államtitkár azt mondta: a külügyminisztériumban is "égtek a vonalak", európai politikusok kérdezték, "mi ez", és miért nem tudnak róla.

Fahrettin Koca török egészségügyi minisztert (b) beoltják a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó vakcinájával Ankarában 2021. január 13-ánForrás: MTI/EPA/Török egészségügyi minisztérium/-

Menczer Tamás beszámolója szerint a karácsonyi napokban szervezték meg a magyar orvosok kiutazását. Ők az érkezést követően megkezdték a kéthetes karanténjukat a kínai szabályoknak megfelelően. A karantén időszaka alatt dokumentumokat elemeztek és videokonferenciákon vettek részt, majd a karantén lejártával megkezdték a helyszíni vizsgálatot. Szombaton pedig egyikük úgy nyilatkozott: mindent meg tudtak nézni Kínában, amit meg akartak nézni, és elégedettek az eredménnyel. Majd meghozzák a döntésüket, akármi is lesz az, én nekik hiszek  - fogalmazott az államtitkár.

Magyarországon az oltás önkéntes - emlékeztetett Menczer Tamás, aki mindenkit arra biztatott, hogy - amint ő is tette - regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon. 

Aki regisztrált, előnybe kerül  - jelentette ki az államtitkár, hozzátéve: "minden élet számít!".