Európa Kínában áll sorban a vakcináért

KOCA, Fahrettin, Törökország, védőoltás, koronavírus
Ankara, 2021. január 13. A török egészségügyi minisztérium által közreadott képen Fahrettin Koca török egészségügyi minisztert (b) beoltják a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó vakcinájával Ankarában 2021. január 13-án. A török vezetés 50 millió adagot rendelt a gyengített vírusokon alapuló kínai védőoltásból, amelynek első hárommillió adagja december végén érkezett meg a 83 millió lakosú országba. Törökországban január 14-én kezdik beoltani az egészségügyi dolgozókat. MTI/EPA/Török egészségügyi minisztérium
Vágólapra másolva!
Európa Kínában áll sorban a vakcináért - hangsúlyozta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán.
Vágólapra másolva!

Menczer Tamás videójában rámutatott: azt, hogy Európának kell-e a kínai vakcina, jól mutatja, hogy miután csütörtökön nyilvánosságra került, a magyar kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat, néhány órán belül 14 európai ország jelentkezett a kínai gyártónál.

- jegyezte meg.

Az államtitkár azt mondta: a külügyminisztériumban is "égtek a vonalak", európai politikusok kérdezték, "mi ez", és miért nem tudnak róla.

Fahrettin Koca török egészségügyi minisztert (b) beoltják a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó vakcinájával Ankarában 2021. január 13-án Forrás: MTI/EPA/Török egészségügyi minisztérium/-

Menczer Tamás beszámolója szerint a karácsonyi napokban szervezték meg a magyar orvosok kiutazását. Ők az érkezést követően megkezdték a kéthetes karanténjukat a kínai szabályoknak megfelelően. A karantén időszaka alatt dokumentumokat elemeztek és videokonferenciákon vettek részt, majd a karantén lejártával megkezdték a helyszíni vizsgálatot. Szombaton pedig egyikük úgy nyilatkozott: mindent meg tudtak nézni Kínában, amit meg akartak nézni, és elégedettek az eredménnyel.

- fogalmazott az államtitkár.

Magyarországon az oltás önkéntes - emlékeztetett Menczer Tamás, aki mindenkit arra biztatott, hogy - amint ő is tette - regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

- jelentette ki az államtitkár, hozzátéve: "minden élet számít!".