Több százezer ember oltására elegendő vakcina érkezett

Megérkezett az első szállítmány az oxfordi AstraZeneca-vakcinából, 2021.02.06.
Budapest, 2021. február 6. Kirakodják a teherautóból az Európai Gyógyszer Ügynökség által engedélyezett oltóanyag, az oxfordi AstraZeneca-vakcina első szállítmányát a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyén 2021. február 6-án. Az első szállítmány több mint 20 ezer ember oltására lesz elegendő. A terv szerint ezt a vakcinát a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek kapják majd. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Kedden újabb vakcinaszállítmányok érkeztek, köztük az első Kínából. Az utóbbi vakcinát a hatósági ellenőrzés után a háziorvosok adhatják be - hangzott el az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

823 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 389 622 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 85, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 13 837 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 298 773 fő, az aktív fertőzöttek száma 77 012 főre csökkent.

3979 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 318-an vannak lélegeztetőgépen – mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs keddi tájékoztatóján.

Folyamatosan érkeznek a vakcinák az országba Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Megérkezett a kínai szállítmány is

Tovább folytatódik az oltási kampány, amelyhez megérkeztek a vakcinák. A héten Pfizer-vakcinából két szállítmányt várnak, melyek közül az egyik már meg is érkezett. Összesen több mint 100 ezer vakcinát várnak a Pfizertől. A többi szállítótól is érkezik a héten újabb szállítmány.

- tette hozzá Galgóczi.

A héten folytatódik az idősek oltása a Pfizerrel és a Szputnyik V-vel, a hatvan év alatti krónikus betegeket az AstraZeneca-vakcinával oltják.

Román szabályok

Romániához hasonlóan több európai országban is a vakcina beadásához kötik a karanténkötelezettség alóli mentesülést.

- mondta Kiss Róbert. Az alezredes ismertette a legfrissebb rendőri intézkedéseket:

  • 126 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot;
  • 329 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt;
  • 3559 hatósági házi karantént rendeltek el, és 7857 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.