Az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig, a tavaszi szünet végéig bezárják. Az üzleteket március 8-tól március 22-ig bezárják – hangzott el a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely szólt arról is, hogy március 22-től kezdődhet meg egy fokozatos nyitás. 

Az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják. Az üzleteket március 8-tól 22-ig zárják - mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón. 

Csak az élelmiszerboltok, patikák, drogériák és benzinkutak lehetnek nyitva. Ezalatt az időszak alatt csak a magánegészségügyi szolgáltatások lehetnek nyitva.

Kérik a munkáltatókat, ha lehet, akkor otthoni munkavégzés legyen. Szigorítják a határátlépést, mindenhol kötelező a maszk használata – tette hozzá. 

A kormány ülése csütörtökön is folytatódik, péntek reggel ismét ülésezik az Operatív Törzs, így a további részleteket még pontosítják. Ezekről várhatóan Orbán Viktor miniszterelnök fog beszélni szokásos péntek reggeli rádióinterjújában, amelyet, ahogy mindig, az Origón most is élőben közvetítünk.

Kéthetes, szinte teljes zárás jön MagyarországonFotó: Csudai Sándor - Origo

Ezért kellett lépnie a kormánynak

A döntéseket a súlyosbodó járványhelyzettel indokolták. A fertőzöttek száma, a kórházba került betegek és a lélegeztetőgépen lévő betegek száma is folyamatosan nő, a reprodukciós ráta az egyik legnagyobb Magyarországon. Bár már harmadik helyen áll az ország az uniós átoltottságban, de még így is súlyos a járványhelyzet.

Gulyás Gergely elmondta, ha most nem zárnának, később lehetne újraindítani az országot.

A bértámogatást és az adókedvezményeket mindenkire kiterjesztik, ahol be kell zárni. Az oktatásra vonatkozó szabályok a tavaszi szünet végéig lesznek életben – mondta a miniszter. Gulyás reméli, hogy az utolsó szakaszában vagyunk a járványnak. A nyitás március 22-ével meg fog kezdődni, minden bizonnyal ütemezetten. Mindenki vegyen részt az online konzultációban, ahol a nyitás szabályai eldőlnek.
Ezekkel az eszközökkel tudjuk letörni a vírus harmadik hullámát - tette hozzá. 

Nincs döntés a vakcinaigazolványról

96,8 százaléka aláírta az egészségügyi dolgozóknak az új feltételeket - mondta kérdésre Gulyás.

Az Európai Unió esetében nincs döntés a vakcinaigazolványról - mondta kérdésre Gulyás Gergely. Lesz majd erről irányelv, de egyelőre nincsen semmilyen szabályozás - tette hozzá.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy az EPP frakciója a vírus időszakában teljesen lényegtelen szabályzatokkal foglalkozott, és ez világosan mutatja a párt éretlenségét.
Hosszú ideig adtunk esélyt az Euópai Néppártnak, hogy olyan politikát folytasson, amiben egy bevándorlásellenes pártnak is legyen helye, de az EPP azt az utat választotta, hogy a balliberális erőkkel akar együttműködni.

Egyelőre az EPP-nek még tagja a Fidesz, de a frakcióból kiléptünk - tette hozzá. A jó német-magyar kormányzati kapcsolatokat meg tudjuk őrizni a párton kívüli kapcsolatok nélkül is. Az EPP a nemzeti szuverenitást is tagadta, a Fideszt ezt nem tudja támogatni. Az EPP-n kívül is van élet - tette hozzá.