Két hétre bezárják az üzleteket, egy hónapra az iskolákat

Koronavírus, vírus, Budapest, enyhítés, kijárási korlátozás enyhítése, újranyitás, újra nyitás, maszk, arcmaszk, védőmaszk
Védőmaszkot viselő nő Budapest belvárosában.
Vágólapra másolva!
Az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig, a tavaszi szünet végéig bezárják. Az üzleteket március 8-tól március 22-ig bezárják – hangzott el a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely szólt arról is, hogy március 22-től kezdődhet meg egy fokozatos nyitás. 
Vágólapra másolva!

Az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják. Az üzleteket március 8-tól 22-ig zárják - mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón.

Kérik a munkáltatókat, ha lehet, akkor otthoni munkavégzés legyen. Szigorítják a határátlépést, mindenhol kötelező a maszk használata – tette hozzá.

A kormány ülése csütörtökön is folytatódik, péntek reggel ismét ülésezik az Operatív Törzs, így a további részleteket még pontosítják. Ezekről várhatóan Orbán Viktor miniszterelnök fog beszélni szokásos péntek reggeli rádióinterjújában, amelyet, ahogy mindig, az Origón most is élőben közvetítünk.

Kéthetes, szinte teljes zárás jön Magyarországon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezért kellett lépnie a kormánynak

A döntéseket a súlyosbodó járványhelyzettel indokolták. A fertőzöttek száma, a kórházba került betegek és a lélegeztetőgépen lévő betegek száma is folyamatosan nő, a reprodukciós ráta az egyik legnagyobb Magyarországon. Bár már harmadik helyen áll az ország az uniós átoltottságban, de még így is súlyos a járványhelyzet.

Gulyás Gergely elmondta,

A bértámogatást és az adókedvezményeket mindenkire kiterjesztik, ahol be kell zárni. Az oktatásra vonatkozó szabályok a tavaszi szünet végéig lesznek életben – mondta a miniszter. Gulyás reméli, hogy az utolsó szakaszában vagyunk a járványnak. A nyitás március 22-ével meg fog kezdődni, minden bizonnyal ütemezetten.


Ezekkel az eszközökkel tudjuk letörni a vírus harmadik hullámát - tette hozzá.

Nincs döntés a vakcinaigazolványról

96,8 százaléka aláírta az egészségügyi dolgozóknak az új feltételeket - mondta kérdésre Gulyás.

Az Európai Unió esetében nincs döntés a vakcinaigazolványról - mondta kérdésre Gulyás Gergely. Lesz majd erről irányelv, de egyelőre nincsen semmilyen szabályozás - tette hozzá.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy az EPP frakciója a vírus időszakában teljesen lényegtelen szabályzatokkal foglalkozott, és ez világosan mutatja a párt éretlenségét.

Egyelőre az EPP-nek még tagja a Fidesz, de a frakcióból kiléptünk - tette hozzá. A jó német-magyar kormányzati kapcsolatokat meg tudjuk őrizni a párton kívüli kapcsolatok nélkül is. Az EPP a nemzeti szuverenitást is tagadta, a Fideszt ezt nem tudja támogatni. Az EPP-n kívül is van élet - tette hozzá.